Legea privind parteneriatul public-privat, promulgata de Klaus Iohannis [1]

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind parteneriatul public-privat, potrivit Administratiei Prezidentiale

.

Foto: presidency.ro Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Legea parteneriatului public-privat prevede mecanismele prin care proiectele pot fi derulate prin parteneriat public-privat, ea stabilind cooperarea dintre partenerul public si partenerul privat, in vederea implementarii unui proiect public, durata relativ lunga de derulare a raporturilor contractuale, care sa permita partenerului privat recuperarea investitiei si realizarea unui profit rezonabil, finantarea proiectului, in principal din fonduri private si, dupa caz, prin punerea in comun a fondurilor private cu fonduri publice si distribuirea riscurilor intre partenerul public si partenerul privat, in functie de capacitatea fiecarei parti contractante de a evalua, gestiona si controla un anumit risc, potrivit news.ro.

Sunt astfel folosite capacitatile unor autoritati si companii private, care, prin contract cu statul si prin finantare privata totala sau partiala, realizeaza obiective de investitii pe care statul altfel nu ar avea capacitatea sa le duca la bun sfarsit.

Partenerii privati isi vor putea amortiza investitiile prin printr-un contract care le va da dreptul de a colecta si utiliza pentru derularea proiectului tarife de la utilizatorii bunului/ bunurilor sau serviciului public ce formeaza obiectul proiectului de parteneriat public-privat.

Legea vine sa inlocuiasca un proiect similar, Legea 178/2010, care a atras criticile Comisiei Europene pentru modul in care erau acordate si verificate contractele. CE a atras atentia ca legislatia in forma de atunci permitea inclusiv companiilor de stat sa primeasca astfel de contracte, ceea ce ar fi fost interpretat ca o forma de ajutor de stat.

Noua lege a fost depusa in Parlament de catre guvernul Ponta in 2013 si a avut un parcurs sinuos prin Parlament. A ajuns la Senat in septembrie 2013 si a fost adoptata rapid, in luna noiembrie iar, dupa doar o luna, a trecut si de Camera Deputatilor. Nu a fost insa promulgata de presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, el solicitand reexaminarea in luna ianuarie a anului urmator. Basescu a contestat un articol din lege care permitea denuntarea unilaterala a contractului de catre statul roman, pe motiv ca prevederea este atat ilegala, cat si nociva pentru mediul de afaceri, fiind un obstacol in atragerea investitorilor.

Legea s-a intors in Parlament pentru a fi modificata, insa Camera Deputatilor si Senatul au respins, prin majoritatea din jurul PSD, cererea de reexaminare. PNL si PDL au depus apoi, in luna iunie, o sesizare la CCR. In mai putin de o luna, Curtea a dat dreptate PNL si PDL si a decis ca este neconstitutionala prevederea privind denuntarea unilaterala, iar legea s-a intors din nou in Parlament.

Timp de un an, legea a stat in Parlament fara a mai fi discutata, fiind adoptata de Senat abia in vara anului 2015. Ajunsa in Camera Deputatilor, legea s-a blocat din nou, inca un an, pana cand a reusit, in cele din urma, sa treaca in noua forma, care nu mai dadea posibilitatea denuntarii unilaterale, in noiembrie 2016.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat astfel legea.


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Noi 2016 - 05:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57664&titlu=Legea_privind_parteneriatul_public_privat__promulgata_de_Klaus_Iohannis