Programul elevilor, modificat din cauza alegerilor. In mai multe scoli cu sectii de votare nu se invata [1]

Duminica, aproape 19 milioane de romani sunt asteptati sa-si aleaga reprezentantii din Senat si Camera Deputatilor

. Urnele se deschid la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Alegatorii trebuie sa voteze numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta. Cursurile vor fi suspendate vineri dupa-amiaza si luni dimineata in mai multe scoli cu sectii de votare, a declarat pentru RomaniaTV.net purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Duminica 11 decembrie este o zi cruciala pentru Romania. Este ziua in care romanii aleg cine preia puterea in urmatorii 4 ani, o zi cu miza uriasa pentru toate partidele politice din Romania.

Romania TV va va oferi primele estimari ale rezultatelor duminica seara, la ora 21.00. Aproape 19 milioane de romani sunt asteptati la urnele din miile de sectii de votare din intreaga tara sau de peste hotare. AFLA CARE ESTE SECTIA TA DE VOTARE

Elevii din Bucuresti vor avea parte de un weekend prelungit cu ocazia alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Este vorba despre cei care invata in scolile unde sunt sectii de votare.

Potrivit inspectorului scolar Marian Banu, in mai multe unitati de invatamant, luni nu se vor face primele ore de cursuri pentru efectuarea dezinfectiei. De asemenea, si vineri, programul elevilor care invata dupa-amiaza o sa fie modificat. Orele de curs vor fi recuperate ulterior, in functie de programarile facute de conducerea fiecarei unitati.

Cursurile vor fi suspendate in Capitala vineri de la ora 12 si luni, de dimineata pana la pranz, pentru pregatirea claselor in vederea alegerilor parlamentare si dupa scrutinul din 11 decembrie, in 300 de unitati de invatamant, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.

"In Capitala sunt 119 unitati de invatamant in care procesul didactic se desfasoara normal atat vineri, cat si luni. Cursurile vor fi suspendate partial, adica, vineri, dupa ora 12 si luni pana la ora 10.00 in anumite scoli si ora 12.00 in altele, in aproximativ 300 de unitati de invatamant din Bucuresti, respectiv scoli si gradinite", a explicat profesorul Marian Banu.

Potrivit datelor transmise de unitatile de invatamant, vineri, cursurile se desfasoara normal in 210 unitati de invatamant.

"Vineri, in jumatate din cele 420 de unitati de invatamant, respectiv 210, cursurile se desfasoara normal, in celelalte scoli orele se vor opri dupa 12.00 , cand va incepe pregatirea claselor sau a salilor de sport pentru scrutinul de duminica. Luni, situatia este putin diferita, si anume, in unele scoli cursurile vor fi reluate la ora 10.00, iar in altele la ora 12.00. Vorbim cam de aproximativ 200 de unitati de invatamant in care cursurile vor incepe mai tarziu decat programul obisnuit", a mai spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. La alegeri au drept de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor. Se poate vota in baza oricarui document dintre cele enumerate in continuare, valabil in ziua alegerilor: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic sau pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Alegatorii trebuie sa voteze numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta. Totusi, daca in ziua votarii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale, acestia pot vota la orice sectie de votare din cadrul circumscriptiei electorale unde isi au domiciliul sau resedinta. In acest caz, vor fi inscrisi pe listele electorale suplimentare.

Cum aflu la ce sectie votez la parlamentare?

Daca nu esti sigur unde trebuie sa te prezinti la vot si vrei sa afli sectia de votare la care esti arondat, acceseaza site-ul Registrului Electoral si introdu datele personale. In cazul in care constati ca nu esti inscris in Registrul electoral sau ai fost inscris cu date eronate, poti sesiza birourile judetene sau filialele Autoritatii Electorale Permanente.

Cum se desfasoara votarea

Conform legislatiei electorale, fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului si la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor. Votul este secret si personal, fiind interzisa votarea in numele altei persoane. De asemenea, este interzisa parasirea sectiei de vot cu stampile sau buletine de vot.

Alegatorii vor fi verificati electronic inainte de a-si exercita dreptul de vot. In acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, care are un rol important in asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum si Aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor si compararea acestora cu datele deja inregistrate. Mai multe despre acest sistem puteti gasi aici.Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Inainte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul sectiei de votare, care se va ocupa de inscrierea CNP-ului in sistemul informatic. Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde optiunea lor. Apoi, buletinul de vot trebuie indoit si introdus in urna in asa fel incat sa nu fie vizibila alegerea facuta. In caz contrar, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot.In cabina de vot nu pot intra in acelasi timp doua persoane. In principiu, este interzisa prezenta oricarei alte persoane in cabina de vot, dar, daca din motive temeinice un alegator nu poate vota singur, acesta poate alege un insotitor pentru a-l ajuta. Totusi, persoana aleasa nu poate fi observator sau membru al biroului electoral.Votul in strainatateLa aceste alegeri parlamentare, pentru prima oara, romanii care locuiesc in strainatate vor putea sa voteze prin corespondenta, dar pentru asta trebuie sa fie inscrisi in Registrul electoral. Perioada de inscriere in acest registru s-a incheiat pe 14 septembrie, iar cei care n-au apucat sa opteze pentru votul prin corespondenta urmeaza sa voteze direct la sectie.

Cei care au ales sa voteze prin corespondenta vor primi la adresa indicata toate materialele necesare votarii, insotite de instructiuni.

Ce votam? Ce este Parlamentul si ce fac parlamentarii?

La alegerile parlamentare vom alege, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputatii si senatorii tarii noastre. Camera Deputatilor si Senatul alcatuiesc Parlamentul Romaniei.

Asa cum este prevazut in Constitutie, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii. Astfel, Parlamenul reprezinta puterea legislativa si este una dintre cele trei puteri fundamentale din stat, alaturi de puterea judecatoreasca (instantele judecatoresti) si puterea executiva (Guvernul). In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului, avand atributia de a adopta legi, hotarari si motiuni. Desi deputatii si senatorii sunt cei care trebuie sa vina, de obicei, cu propuneri de legi, initiativa legislativa poate apartine si Guvernului sau cetatenilor.Alegerea senatorilor si deputatilor se face prin scrutin de lista si pe baza de candidaturi independente. Listele de candidati sunt propuse de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri. Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proportionala. Astfel, conform Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.Deci, la alegerile parlamentare din acest an, romanii din strainatate au mai multe variante de vot: prin corespondenta, la o sectie de votare din apropierea locuintei sau la sectiile de votare organizate pe langa ambasadele, consulatele, oficiile consulare si institutele culturale ale Romaniei in strainatate.

Citeste si: Guvernul ia in calcul acordarea unei ZILE LIBERE si transport GRATUIT pentru studenti sa mearga la vot

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Pe 11 decembrie 2016 suntem asteptati sa alegem viitorul Legislativ al Romaniei. Vor fi cu 122 mai putini parlamentari, pentru ca se revine la votul pe liste, adica vom vota partidul, si nu omul. La alegerile din 2012 au intrat in Parlament 588 de senatori si deputati. Aproape 6.500 de candidati s-au inscris in cursa pentru a-i reprezenta pe romani.

Vezi aici: LISTA completa a candidatilor in Bucuresti, Iasi, Timis, Cluj, Constanta si Brasov
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Dec 2016 - 05:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57759&titlu=Programul_elevilor__modificat_din_cauza_alegerilor__In_mai_multe_scoli_cu_sectii_de_votare_nu_se_invata