Iohannis ramane cu integritatea, Dragnea cu votul

     Presedintele Klaus Iohannis va avea astazi prima runda de consultari cu partidele care au intrat in Parlament, fiind posibil ca saptamana viitoare sa convoace noul legislativ

. Despre desemnarea viitorului premier, seful statului a subliniat ca a anuntat criteriile de integritate inca inainte de alegeri, neputand fi conditionate de o lege.
     Iohannis a precizat ca la consultarile cu partidele va vedea "ce isi imagineaza fiecare partid si cum doreste sa propuna agenda".
     "Criteriile de integritate le-am enuntat inainte de campania electorala ca sa fie cunoscute si sa nu avem discutii dupa", a afirmat presedintele referindu-se la desemnarea premierului.
     Klaus Iohannis a subliniat ca, atunci cand a formulat criteriile, nu le-a conditionat de nicio lege. "Nu discutam acum despre aceasta lege, e o chestiune secundara", a mai spus seful statului, raspunzand unei intrebari referitoare la legea care interzice ca o persoana condamnata penal sa ocupe functia de premier.
     Iohannis a adaugat ca eventuale modificari are legii depind de viitorul Parlament si de Curtea Constitutionala, indicand ca o astfel de schimbare ar putea fi contestata.
     Intrebat daca ia in considerare inclusiv dizolvarea Parlamentului in cazul in care PSD va insista ca Liviu Dragnea sa fie premier, presedintele a spus ca "toata lumea se va calma" si va dori sa vada un Guvern instalat.
     "Eu nu vad de ce trebuie sa luam in calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred ca pana la urma toata lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pamant si va proceda la formarea unui Guvern", a spus seful statului.
     Intrebat daca se teme de o eventuala suspendare a sa din functie in cazul in care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a raspuns: "Eu nu ma tem de niciun demers politic legitim".
     Presedintele a mai precizat ca va avea multe discutii cu persoana care va fi desemnata pentru functia de prim-ministru, ca sa aiba o buna imagine despre ceea ce acesta va propune.
     Constitutia prevede ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
     Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
     *  Liviu Dragnea: "Nu putem merge la consultarile de la Cotroceni"
     Presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu va merge la consultarile de astazi de la Palatul Cotroceni pentru ca invitatia venita din partea sefului statului este fundamentata gresit pe un articol din Constitutie. Liderul PSD a spus: "M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alineatul 1, din Constitutie care prevede: «presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament». Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament. Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie".
     El a adaugat ca nu exista in Constitutie scris ca se pot face consultari pentru a se vedea ce isi imagineaza partidele, precizand ca, dupa ce fiecare parlamentar este validat si depune juramantul, iar Parlamentul este constituit, se pot face consultari, iar PSD va merge la acestea cu toata deschiderea.
     "Noi nu puteam da curs la aceasta invitatie fundamentata pe un articol gresit din Constitutia Romaniei. Daca va uitati pe articolul 85 o sa vedeti ca acolo sunt doua teze si anume: desemnarea candidatului de prim-ministru, ceea ce inseamna emiterea unui decret, iar a doua teza - numirea Guvernului dupa votul de investitura din Parlament. Cum putem vorbi noi de a doua teza cand nu avem la ora asta nici oficializarea datelor de la alegeri", a mentionat Dragnea.
     Intrebat daca l-a sunat pe presedintele Iohannis pentru a-i explica de ce nu merge la consultari, Liviu Dragnea a spus ca nu isi permite sa faca asta.
     Dragnea a afirmat ca nu isi da seama pe ce este bazata graba presedintelui de a face aceste consultari. "Mi-au zis unii colegi ca ar fi bazata pe zvonurile sau afirmatiile unei foste presedinte de la PNL ca am vrea sa tragem de timp pentru a modifica legea 90. Asa cum am spus in campanie, o spun si acum, noi nu avem de gand sa initiem in Parlament modificarea legii 90. Eu nu am spus in campanie ceva de care sa nu ma tin dupa alegeri", a adaugat Dragnea.
     * Dragnea: Va fi o singura propunere pentru premier
     Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca zilele acestea are o discutie cu reprezentantii ALDE despre alianta de guvernare, subliniind ca va fi doar o singura propunere pentru functia de premier.
     "Urmeaza, sper sa reusim, sa avem o discutie cu colegii de la ALDE, astazi sau maine (marti sau miercuri - n.r.) si, asa cum am spus, dupa aceasta discutie, vom stabili si calea de urmat", a spus Dragnea, la sediul PSD, adaugand ca inca nu a avut o discutie nici cu cei de la UDMR.
     Liviu Dragnea a precizat ca nu exista "o lista scurta" a candidatilor pentru functia de premier, iar PSD si ALDE vor avea o singura propunere pentru aceasta demnitate. 

     * Radu Magdin: Iohannis ramane fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda
     Analistul Radu Magdin este de parere ca presedintele Klaus Iohannis "va ramane fidel criteriilor sale de integritate" in desemnarea viitorului premier, in timp ce PSD nu va ceda la dreptul sau de a-l propune pentru aceasta functie pe Liviu Dragnea, astfel ca situatia ar putea fi transata doar de catre Curtea Constitutionala.
     Domnia sa a spus: "Presedintele Iohannis ramane fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru ca presedintele pare fidel ideilor lansate pe piata. Practic, asta inseamna tot politic, un presedinte care prefera conflictul politic in perioada imediat urmatoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentara. Parerea mea este ca pana la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel putin nu isi poate permite sa cedeze fara o transare la cel mai inalt nivel din punct de vedere judiciar, avand in vedere cat de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, si UDMR. Presedintele cred ca asteapta sa vada o transare judiciara, nu cred ca se asteapta ca PSD, cu un asemenea rezultat, sa cedeze pur si simplu si sa vina cu un nou candidat. Spun asta fiindca Liviu Dragnea ar inregistra o infrangere politica nationala in momentul in care el devine propunere de prim-ministru si ulterior se retrage doar pentru ca presedintele a facut opozitie, in lipsa unei solutii judiciare".
     Analistul a subliniat faptul ca situatia trebuie solutionata cat mai repede, intrucat Cabinetul Ciolos nu are legitimitatea de a stabili bugetul Romaniei pentru anul 2017.
     "Din perspectiva mea, lucrurile trebuie transate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, nu are legitimitate in stabilirea bugetului pentru anul urmator. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clara in jurul PSD-ALDE si, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile si deciziile finale sa se ia sub actualul Guvern. Sunt consecinte bugetare", a explicat analistul.
     Radu Magdin a asemanat situatia politica din Romania cu un "razboi al nervilor politici, in care va conta foarte mult cine clipeste primul": "Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, avand in vedere majoritatea atat de puternica din jurul sau. Si, de dragul de a arata faptul ca presedintele in aceasta tara inca conteaza, nu va clipi nici Klaus Iohannis. In consecinta, aceste lucruri nu pot fi transate decat la Curtea Constitutionala si cat se poate de repede".
     * 
     * Programul consultarilor cu partidele
     La ora 10.00 sunt programati la Cotroceni la consultari liderii PSD, apoi, de la ora 11.00, PNL, iar USR, de la ora 12.00 si ALDE, de la ora 13.00.
     Dupa aceste intalniri va fi o pauza de doua ore, urmand ca UDMR sa mearga la consultari la ora 16.00, PMP la ora 17.00 si grupul minoritatilor nationale la ora 18.00.
     PSD si ALDE au anuntat ca nu vor participa.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Dec 2016 - 05:50
 

Link știre