Puteri sporite pentru demisionarul Tariceanu [1]

Cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu va modifica prin ordonanta atributiile guvernului interimar si Legea electorala

Tariceanu va demisiona lunea viitoare, imediat dupa vizita la Bruxelles, urmand ca marti presedintele Traian Basescu sa declanseze consultarile cu partidele politice in vederea formarii unui nou guvern. Asa au stabilit, ieri, liderii Aliantei, cei ai Partidului Conservator si ai UDMR reuniti in Consiliul de Coordonare a Coalitiei. CNC a pus la punct detaliile menite sa duca la declansarea alegerilor anticipate, masurile care sa limiteze eventualele fraude electorale si varianta care sa permita cabinetului sa administreze masurile din calendarul de aderare.
Dupa demisia lui Tariceanu si consultarile cu partidele, presedintele urmeaza sa convoace parlamentul in sesiune extraordinara pentru investirea unui nou cabinet. Conform Constitutiei, pentru declansarea alegerilor anticipate este necesar ca legislativul sa respinga de doua ori executivul propus. Surse din coalitie ne-au declarat ca ambii candidati de premier vor fi adusi in fata Camerelor reunite in cadrul aceleiasi sesiuni parlamentare extraordinare, astfel incat anticipatele sa fie organizate pe 16 octombrie.

Integrarea, printre „treburile publice”

O chestiune importanta discutata in CNC a vizat gasirea unei solutii care sa permita guvernului interimar sa gestioneze in continuare problemele legate de integrare. Conform Constitutiei, guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice. Liderii Coalitiei au hotarat adoptarea unei ordonante prin care in categoria constitutionala a treburilor publice sa fie incluse si chestiunile legate de integrare.

Campania electorala - doua saptamani

Guvernul va promova in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta prin care sa modifice Legea electorala. Schimbarile propuse vizeaza reducerea duratei campaniei electorale la doua saptamani, utilizarea in mod obligatoriu a cartii de alegator, organizarea mai multor sectii de votare la consulatele si ambasadele Romaniei. UDMR a adus in discutie scaderea pragului electoral la 4a, dar se pare ca propunerea nu este agreata de liderii Aliantei.

Tariceanu in locul lui Olteanu

CNC a gasit solutia prin care Tariceanu sa ramana premier si dupa demisie. Conform Legii fundamentale, persoana desemnata sa indeplineasca functia de premier interimar trebuie sa provina din randul membrilor cabinetului. Cum premierul nu detine aceasta calitate, pentru a o dobandi el trebuie sa preia sarcinile unuia dintre ministri. Astfel, s-a ajuns la varianta in care unul dintre membrii actualului executiv (cel mai probabil ministrul pentru relatia cu parlamentul Bogdan Olteanu) ar urma sa-si dea demisia, iar Tariceanu sa-i preia prerogativele.

Demisia, incerta pentru ministrul de externe

Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a pus la indoiala eventuala demisie a guvernului. Raspunzand unei intrebari legate de atributiile guvernului interimar, Ungureanu a spus: „Daca guvernul isi va da demisia”. Seful diplomatiei a afirmat ca si in aceasta situatie ministrii isi vor face datoria privind integrarea: „Presupunand ca actualul executiv, primul-ministru isi vor da demisia, ca actualul executiv devine un executiv cu durata temporara de activitate, cu puteri legiferatoare mult reduse, nimic nu impiedica ministrii de linie sa implementeze deciziile deja adoptate”. Intrebat daca s-a exprimat corect atunci cand a vorbit despre o eventuala demisie, seful diplomatiei romane a spus: „Da, am spus bine: daca executivul isi va da demisia”. La intrebarea daca este posibil ca guvernul sa nu demisioneze, Ungureanu a afirmat: „Am spus daca executivul isi va da demisia. Deocamdata, executivul nu si-a dat demisia”. Laura Gafencu

Publicat de : Adriana Tomasevici
Data publicării: 12 Iul 2005 - 06:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5804&titlu=Puteri_sporite_pentru_demisionarul_Tariceanu