Parlamentul s-a intrunit ieri. Urmeaza numirea guvernului si votarea bugetului pana pe 15 ianuarie [1]

Autori: Georgiana Mihalache , Iulian Anghel 21

.12.2016

Cele doua camere ale noului Parlament s-au intrunit ieri pentru prima data dupa alegeri pentru a finaliza procesul de validare a mandatelor celor 465 de parlamentari, iar dorinta presedintelui partidului castigator al alegerilor, Liviu Dragnea este numirea unui guvern si votarea bugetului pana la 15 ianuarie.

Urmeaza cateva zile in care alesii din noul legislativ isi vor fixa functiile in parlament, timp in care partidul castigator ? PSD - im­pre­una cu aliatul sau ALDE ii vor propune pre­­sedintelui un premier, propunere pe care se­ful statului va trebui sa o inainteze la randu-i legislatiului.

PSD a castigat fara drept de apel alegerile legislative cu 45% din voturi, dar dupa cum stau lucrurile majoritatea in parlament de care dispune nu este chiar atat de con­fortabila. In Senat, PSD are 67 din mandate, iar aliatul sau ALDE are 9 mandate, ceea ce corespunde unei majoritati de 55,8% din totalul mandatelor.

La Camera Deputatilor lucrurile stau si mai prost: PSD are 154 de mandate, iar ALDE 20 de mandate, ceea ce corespunde unei majoritati de 52,8% din totalul mandatelor de deputati.

Este o majoritate, dar dupa cum arata cifrele, este o majoritate fragila, de aceea PSD cauta cu insistenta sprijinul UDMR, o formatiune care fara sa fie partid a inclinat in cei 27 de ani de la Revolutie balanta puterii. Ieri, seful PSD Liviu Dragnea dadea ca sigura o intelegere cu UDMR, dar prese­dintele UDMR Kelemen Hunor a fost cat se poate de rezervat.

?In principiu, o colaborare parlamentara este binevenita, este posibila. Trebuie sa cunoastem si persoana viitorului premier pentru ca este extrem de important cine va fi premierul, iar in programul de guvernare trebuie sa existe si o referire, o gandire pozitiva, din perspectiva minoritatilor nationale?, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor asteapta, dupa cum rezulta de mai sus, numele viitorului premier, cum il asteapta, de altfel, toata lumea.

Astazi, in jurul pranzului, PSD impreuna cu aliatul sau ALDE vor merge la Cotroceni la discutii cu presedintele Klaus Iohannis si abia dupa aceasta intalnire va fi cunoscut numele viitorului premier.

Ieri, numele lui Florin Georgescu, prim-vice­guvernator, era vehiculat cu insistenta pentru pozitia de prim-ministru in viitorul cabinet. Florin Georgescu a fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu in urma cu 20 de ani (a fost apoi ministru de finante pentru cateva luni si in primul guvern Ponta), este un economist cu solide inclinatii de stanga care la vremea in care a detinut portofoliul Finantelor a crezut ca economia poate fi resuscitata prin credite acordate de banci, care la vremea respectiva erau ale statului ? Banca Agricola si Bancorex. Realitatea a aratat insa ca pariul lui Georgescu a fost unul pe muchie de cutit.

Totusi, Liviu Dragnea, care a renuntat la pretentia de a fi prim-ministru ? desi rezultatele alegerilor l-ar fi calificat pentru aceasta demnitate ?, a spus ca viitorul premier va fi un om cu ?carnet de partid?.

Or, Florin Georgescu nu mai are carnet de partid de multa vreme, ceea ce mentine suspansul in privinta numelui viitorului premier.

Oricat de buna ar fi starea economiei, sarcina viitorului premier si a viitorului cabinet nu este deloc usoara. In momentul in care Florin Georgescu era ministru de finante, in urma cu 20 de ani, lucrurile erau mult mai simple pentru ca statul era actorul principal in economie. Astazi, doar 4% din cifra de afaceri a intreprinderilor din economia romaneasca mai sunt de stat.

In consecinta, viitorul guvern va trebui sa gestioneze cu multa grija deficitul bugetar care doar cu multe riscuri poate depasi 3% din PIB. Dorinta lui Liviu Dragnea, expri­mata in urma cu o saptamana de prorogare a unor masuri de anulare a unor taxe, reflecta chiar aceasta ingrijorare legata de nivelul deficitului care ar putea derapa daca toate promisiunile electorale ale viitorului partid de guvernamant vor fi puse in practica. Este de asteptat programul de guvernare si apoi proiectul legii bugetului pe 2017 pentru a face o estimare in privinta deficitului bugetar pentru 2017 si pentru anii care vin.

Deocamdata, avem putine elemente, dar chiar la inceputul anului Comisia Europeana estima in raportul de tara ca Romania va avea in 2017 un deficit bugetar de 3,8% din PIB ? se intampla, prin urmare, cu mult inainte ca, din considerente electorale, parlamentul si partidele sa adopte masuri cu puternic efect asupra cheltuielilor bugetare in anul care vine. De exemplu, doar eliminarea taxei radio ? TV si a taxei de mediu ar insemna un gol bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei, in vreme ce majorarea cu 15% a salariilor medicilor si profesorilor, decisa ad-hoc de parlament, va insemna in jur de 5 miliarde de lei pentru 2017.

Iata, prin urmare, cheltuieli de 7 miliarde de lei izvorate de niciunde (in jur de 1% din PIB) pe care bugetul din 2017 va trebui sa le suporte. Viitorul guvern si viitorul premier va trebui sa gaseasca solutii, daca nu cumva reteta ce va fi adoptata va fi aceea  a depasirii deficitului bugetar de 3% din PIB inscris in Tratatul de la Maastricht, intarit de regulile ulterioare de rigoare bugetara, pe care Romania s-a angajat sa le respecte.

 

Dragnea: Sa nu va ganditi la vacanta

Presedintele PSD Liviu Dragnea le-a transmis ieri parlamentarilor PSD nou-alesi, reuniti in prima sedinta, sa nu se ?angajeze? in nicio vacanta pentru ca el spera ca seful statului Klaus Iohannis sa accepte rapid propunerea de premier PSD-ALDE, iar saptamana viitoare sa fie instalat guvernul.

?In ceea ce priveste perioada urmatoare, nu va angajati in nicio vacanta, pentru ca sper ca foarte curand, foarte rapid, presedintele sa accepte propunerea noastra de prim-mi­nistru, sa desemneze, sa putem instala guvernul saptamana viitoare, pentru a avea buget pana cel mai tarziu 15 ianuarie, in jurul acestei date", a spus Dragnea, citat de agentia de presa Mediafax.

Potrivit sursei citate, el a aratat ca dupa instalarea guvernului mai raman cateva zile pentru a se face discutia cu fiecare ministru in parte, pentru a se face fila de buget pentru fiecare minister.

?In aceste conditii, pana in 15 ianuarie sunteti disponibili. Si chiar era foarte urat sa incepem parlamentul cu o vacanta. Eu cred ca nu sunteti foarte obositi dupa campania electorala, si eu cred ca ceea ce am spus tuturor romanilor in ultimele doua luni trebuie sa se realizeze. Bugetul este poate cea mai importanta lege. Vor veni, de asemenea, multe legi importante pe care trebuie sa le adoptam in calendarul pe care l-am prezentat in campanie si pe care romanii l-au votat si pentru asta vreau sa fiti prezenti?, le-a spus Dragnea parlamentarilor PSD.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Dec 2016 - 05:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58048&titlu=Parlamentul_s_a_intrunit_ieri__Urmeaza_numirea_guvernului_si_votarea_bugetului_pana_pe_15_ianuarie