Frica de alegeri aduce o alta majoritate: PSD, PRM, PC (PUR) si UDMR [1]

Votul dat ieri de plenul Camerelor reunite ale Parlamentului a fost in favoarea raportului Comisiilor juridice, care anula punctele considerate de Executiv esentiale in reforma justitiei.

Cu o majoritate zdrobitoare, de 402 voturi favorabile si numai 38 de voturi impotriva (din partea parlamentarilor PRM) si doua abtineri, cele patru texte declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala (CCR) au fost modificate de Parlament intr-o directie care a adus zambetul pe fata presedintelui PSD, Mircea Geoana, pentru care votul a fost o victorie.

El a declarat imediat dupa vot ca „in aceasta vara blestemata, plina de calamitati, ratiunea a invins!“.

Presedintele PSD nu s-a sfiit sa-i felicite pe toti care au contribuit „la inlaturarea unui pretext pentru o criza artificiala“ si sa le multumeasca partidelor care au votat pentru acest rezultat. Efectul crizei a fost, potrivit lui Geoana, „o fisura in Alianta“.

Pentru Geoana, votul din Parlament „dovedeste dorinta de stabilitate politica“, adica teama de anticipate. El a salutat chiar atitudinea lui Traian Basescu, aceasta fiind una dintre putinele situatii in care PSD a gasit ceva bun de spus despre presedintele Romaniei.

Dar Eugen Nicoalescu, liderul deputatilor liberali, explicase inainte de plen ca mesajul Aliantei e altul. Si anume, abtinerea de la votul pe articole inseamna retinerea fata de forma textelor modificate pentru a nu contrazice decizia CCR. O explicatie similara a fost oferita in plen, dupa vot, de liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu. „Nu putem fi de acord cu eliminarea unor prevederi care ar fi adus un aer mai curat in justitie, a declarat el, dar in final am votat pentru in conditiile in care, cu exceptia taieturilor, restul reformelor sunt necesare“.

El a amintit ca in multe zone ale justitiei se potriveste caracterizarea „justitie de cumetrie“. Deputatul democrat nu a putut insa sa nu aduca argumentul lansat de Basescu si a declarat ca votul favorabil din final a insemnat si respectul fata de decizia CCR, pentru ca „dura lex, sed lex“ („legea e dura, dar e lege“).

Singurul punct din raport unde Alianta a votat favorabil a fost cel care stabileste ca „judecatorii si procurorii de la toate instantele, precum si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridica, prevazut la art. 86 alin 1, nu pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazuta de lege“ (art. 82, titlul III).

Cel mai nemultumit a fost liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas. Pentru el, interventia CCR a oprit o epurare politica in justitie mai mare decat cea din perioada stalinista.

UDMR si-a justificat inca inainte de plen votul dat pentru raport in comisiile juridice si apoi in plen. Potivit lui Marko Bela, „decizia CCR a creat o situatie dificila privind continuarea reformei in justitie fiindca au fost respinse decizii importante“, iar acest lucru ar putea afecta integrarea.

El s-a declarat de acord cu schimbarea Constitutiei in sensul schimbarii deciziilor CCR cu doua treimi din votul Parlamentului. La fel, ar trebui reglementata si situatia incompatibilitatii unor judecatori.

Dar aceste lucuri pot fi rezolvate, crede presedintele UDMR, si fara anticipate, deoarece ar exista o majoritate suficienta care „poate sa functioneze prin disciplina si organizare“. „Noi nu vrem, nu am fost de acord“ cu anticipatele, a precizat el. Marko a ridicat tonul si a spus ca Alianta nu i-a consultat cand a luat decizia anticipatelor.

Intr-un mod asemanator, UDMR a luat o decizie pe pachetul justitiei fara sa se consulte cu Alianta, pe ideea ca e mai bine sa fie acceptat acest pachet de legi chiar daca are „defectiuni majore“ cata vreme respingerea lui nu inseamna ca exista vreun altul.

UDMR va fi alaturi de Alianta, insa, a precizat Marko Bela, in demersul privind anticipatele. Si in acest caz exista o decizie a forului de conducere a formatiunii, Consiliul Operativ al UDMR, asemenea celor ale PNL si PD.




Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 14 Iul 2005 - 07:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5838&titlu=Frica_de_alegeri_aduce_o_alta_majoritate__PSD__PRM__PC__PUR__si_UDMR