ING Bank reduce avansul la creditele ipotecare de la 25% la 15%

     * Dobanzile vor fi mai avantajoase pentru un avans mai mare
       ING Bank reduce avansul minim pentru creditele ipotecare de la 25% la 15% pentru clientii care vor incheia o asigurare de viata de grup la NN Asigurari de Viata, potrivit informatiilor furnizate de banca si citate de Agerpres

. Acestea arata, insa, ca dobanzile vor fi mai avantajoase pentru un avans mai mare.
     Reprezentantii bancii au precizat: "Incepand cu data de 21 ianuarie 2017, nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare va fi redus la 15%, fata de 25% in prezent. Dobanda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va ramane egala cu 4,3% (ROBOR3M+3,4%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din pretul de achizitie al locuintei, dobanda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungand la 3,85% (ROBOR3M+2,95%)".
     Potrivit ING Bank, aceasta decizie are la baza analiza efectelor Legii darii in plata, care prevede stergerea intregii datorii in momentul cedarii catre banca a imobilului pus garantie intr-un contract de credit.
     "Numarul cererilor de dare in plata primite din partea clientilor ING a fost destul de redus, de ordinul zecilor. Clientii cu probleme reale in ceea ce priveste plata ratelor au primit solutii individuale de restructurare", a anuntat institutia financiara.
     Stefan Radu, director Dezvoltare Produse Retail din cadrul bancii, a subliniat: "Am decis sa reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achizitie a unei locuinte mai accesibil si a raspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a ramas constanta pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de sase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evolutia, dar si particularitatile solicitarilor de dare in plata primite. Asteptam curand si clarificarile Curtii Constitutionale in ceea ce priveste aspectele potential neconstitutionale ale Legii darii in plata".
     In cazul creditelor de investitii imobiliare si a imprumuturilor de consum garantate cu ipoteca, conditiile de acordare raman nemodificate, suma acordata neputand depasi 65% din valoarea evaluata a imobilului adus in garantie (avansul fiind, deci, de 35%).
     Pentru toate creditele garantate cu ipoteca, mai putin cele de consum, perioada maxima de rambursare nu va depasi 30 de ani. Creditele de consum garantate cu ipoteca vor putea fi rambursate ca si pana acum, pe o perioada de maximum cinci ani, au completat reprezentantii bancii.
     Jumatate din sistemul bancar romanesc, care acopera aproape intreaga cota de piata, a majorat avansurile solicitate pentru acordarea creditelor cu ipoteca, in contextul adoptarii Legii darii in plata.
     Printre institutiile bancare ce au adoptat aceasta masura se numara BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, CEC Bank, BCR, ING Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Intesa San Paolo, Garanti Bank, UniCredit Bank, ele majorand avansul la 20% pana la 50%, de la caz la caz.
     La doar cateva luni de la adoptarea acestei masuri, unele institutii financiare au inceput sa reduca avansurile majorate cu putin timp inainte, atat in conditiile in care creditarea a scazut, dar si ca urmare a faptului ca efectele adoptarii acestei legi nu au fost cele estimate.
     Cresterea avansului la creditele ipotecare a fost o miscare publicitara din partea bancilor, considera Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), opinand, in urma cu cateva luni, ca un factor care a dus la majorarea avansului a fost acela ca imprumuturile ipotecare acordate de banci erau aproape exclusiv prin programul Prima Casa, cu avans de 5%.
     Legea darii in plata, redactata de avocatul Gheorghe Piperea si promovata de fostul deputat PNL Daniel Catalin Zamfir, actual senator de Brasov, a intrat in vigoare la data de 13 mai 2016, in contextul in care cursul CHF/Leu a explodat in urma cu doi ani si nicio alta masura legislativa care sa vina in ajutorul imprumutatilor in moneda elvetiana nu a fost adoptata si aplicata.
     Acum, atat bancile, cat si debitorii asteapta decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la Legea Conversiei, adoptata de Parlament si trimisa de Guvern judecatorilor de la CCR.   
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Ian 2017 - 05:59
 

Link știre