Asa cum vede Dragnea Romania, nu avem nevoie de angajati cu salarii mari si nici de industrii de elita. Iar liderii din business ?aplauda? acest lucru, ascunzandu-se sub ?fustele? din birouri pentru [1]

Autor: Cristian Hostiuc 15

.01.2017

Ca sa aiba de unde sa majoreze salariile din administratia locala (plus 20%), salariile artistilor (cu 50%), pensiile, salariile din invatamant si sanatate etc., promise in campania electorala, guvernul Dragnea/Grindeanu a luat de la cei 34.000-40.000 care castiga peste 10.000 de lei net pe luna peste 2.200 de euro net pe luna (14.230 brut), prin eliminarea plafonului de maximum 5 salarii medii brute pentru plata CAS (1.400 de lei).

In loc sa produca acesti bani prin mintea si activitatea lui, noul guvern  ia 1,9 mld. lei de la cei care ?au?, de la bogatii care traiesc bine si nu-i ajuta si pe ceilalti sa traiasca la fel.

Ca sa prezinte publicului aceasta masura de eliminare a plafonului CAS, Liviu Dragnea, seful PSD si premierul de facto al guvernului Grindeanu, a adus in discutie in treacat salariul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (61.203 lei net pe luna, 13.600 euro ? n. red.), pe ideea ca are de unde sa dea, mai ales dupa intreaga dezbatere din 2016 legata de salariile din Banca Nationala tinute secrete.

Dragnea nu a dat ca exemplu de unde ia banii un inginer de top de la Microsoft sau Oracle, care poate sa castige la Bucuresti si peste 5.000 de euro net si caruia acum statul ii ia o parte din bani, asta daca angajatorul nu-i pastreaza netul si plateste el diferenta pentru CAS.

Pe aceasta idee, ca cei cu salarii mari trebuie sa plateasca pentru ceilalti, Dragnea, aflat in politica de peste 20 de ani, a spus ca vrea sa-si taie singur salariul de presedinte al Camerei Deputatilor ? ?Eu, Iohannis, Tariceanu si Grindeanu avem salariu de 21.500 lei; vreau sa revenim la 6.800? ? considerand ca este prea mare comparativ cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei.

Nu cred ca Romania are nevoie de astfel de exemple, de a taia sau a lua din salariile mari pentru a putea plati alte salarii.

Poate inginerul sau softistul de la Microsoft isi merita banii cu varf si indesat, de ce sa iei din ei?

Problema nu este ca Dragnea a majorat salarii in administratia locala, de unde-si trage puterea politica, ci ca a facut acest lucru fara sa aduca nimic in schimb din punctul de vedere al eficientei acestei zone din economie.

Aceasta industrie, administratia locala, la fel ca si sanatatea, educatia, sunt cele mai nereformate zone din economie. Administratia locala a fost acaparata de clanuri familiale, care-si extrag zilnic rentele si banii de la cei care fac business si care au nevoie de autorizatii, stampile, hartii, aprobari, pentru a-si derula activitatea.

Cu ce probleme se confrunta cei care vor sa-si deschida un business

Mai mult decat atat, administratia, atat locala, cat si centrala, plateste salarii mai mari decat in sectorul privat, adica cei care platesc taxele si impozitele. Peste 200.000 dintre ei au salarii mai mari cu aproape 50% decat salariul mediu pe economie, de 2.000 de lei.

Ce fel de economie incurajeaza guvernul, de stat sau privata? Prin mentinerea numarului de angajati la stat, de 1,18 miioane din 4,7 milioane, cat raporteaza Romania si prin majorarea salariilor lor, peste salariile din sectorul privat, nu are sens sa muncesti intr-o companie privata, unde banii intra sau nu intra la timp, unde este stres, iar programul nu este fix.

Risipa: De ce sa fie majorate salariile din administratia publica? Cel putin 150.000 de angajati in administratie au salarii medii mai mari cu 45% decat media pe economie

Vlad Sterescu, seful CGS, cel mai mare operator de call-centere din Romania, spune ca sesizeaza o tendinta in privinta tinerei gineratii, care vine, se uita cum e in privat si apoi cauta imediat sa lucreze la stat, chiar daca salariul ar fi mai mic, pentru ca nu vrea sa aiba targeturi de job.

Acest lucru ar reprezenta un dezastru pentru forta de munca a Romaniei, ca tinerii sa-si doreasca sa lucreze la stat si nu in sectorul privat, sau mai précis in companiile romanesti.

Toata Romania are nevoie de salarii mai mari, dar nu obtinute in detrimentul celor care castiga mai mult.

Romania are nevoie de industrii de elita, cu angajati platiti foarte bine, care sa fie ca exemplu de urmat si pentru altii.

Inginerul de la Microsoft a pierdut noptile invatand si pregatindu-se continuu pentru a fi up-to-date cu noile tehnologii care apar in lume.

Romania nu are nevoie de o nivelare a salariilor, pe ideea ca oricum peste 10.000 de lei pe luna n-ai ce sa faci cu ei si mai bine sa-i dai la altii.

Romania nu are nevoie de lideri politici care sa-si taie salariile, ci de lideri care sa-si merite cei 21.500 de lei pe luna si sa aduca prin politicile lor cresterea economica din care sa se plateasca majorarile salariale la stat, sa se ofere educatie si sanatate pentru toata lumea.Dincolo de modul cum Dragnea, PSD si ALDE privesc economia, o alta problema tine de liderii de business ai Romaniei. 

 

 

Cu foarte putine exceptii, si acelea in nume personal, liderii din business si organizatiile de business nu s-au remarcat prin proteste publice la modificarile aduse de guvernul Dragnea-Grindeanu in ceea ce priveste eliminarea plafonului maxim de plata a CAS.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, care reprezinta cele mai puternice companii din Romania, care fac poate jumatate din PIB si care au salariatii cel mai bine platiti din tara, nu a protestat pana acum deloc, ascunzandu-se prin ?fustele? din birouri, desi angajatii lor sunt cei mai afectati.

Probabil ca sefii acestor companii, care prin pozitia lor de lideri pe pietele in care activeaza extrag rente din economie, prefera sa nu iasa la lupta deschisa cu actuala putere pentru a nu fi calcati apoi de stat, avand in vedere ca fiecare dintre ele are scheleti in spate si la un moment dat au beneficiat de deciziile favorabile ale liderilor politici si din administratie.

Marile companii au intotdeauna cale deschisa la factorii publici de decizie cand este nevoie, dar in schimb nu trebuie sa se lupte public cu acestia.

Asa ca doar cativa lideri si-au asumat aceasta cruce de a protesta la adresa noii puteri: Florin Talpes, proprietarul Bitdefender, Asociatia Romana de Soft, sau Florin Pogonaru, presedintele AOAR si al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, dar in nume personal.

Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din IT, are un mesaj direct catre noua putere: Marea intrebare este daca PSD va sprijini mediul economic sau nu. Primii pasi nu arata bine

Cea mai performanta industrie a Romaniei se revolta: Asociatia companiilor de soft ataca guvernul Dragnea-Grindeanu pentru schimbarea peste noapte a legislatiei fiscale. ?Decizia de eliminare a plafonului de plata a CAS si CASS va afecta performanta si increderea in aceasta industrie romaneasca.?

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: In loc de atitudine pro-business, reactii de Robin Hood neinspirat  

Tacand, in speranta ca lucrurile se vor rezolva in liniste, in birouri, la cafea si tigari, liderii de business, de fapt, saboteaza dezvoltarea economica a Romaniei.

Daca ei isi rezolva o problema punctuala, asta nu inseamna ca au rezolvat problemele celor 600.000 de companii mici din Romania, care nu au puterea lor si stau la mana organelor de control si administratiei locale in fiecare zi, pentru care platesc un pret.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 16 Ian 2017 - 05:56
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58643&titlu=Asa_cum_vede_Dragnea_Romania__nu_avem_nevoie_de_angajati_cu_salarii_mari_si_nici_de_industrii_de_elita__Iar_liderii_din_business_?aplauda?_acest_lucru__ascunzandu_se_sub_?fustele?_din_birouri__pentru_