Act normativ al Guvernului Ciolos, respins de actualii deputati. ”Este banditism politic” [1]

Deputatii din Comisia de cultura au dat marti vot de respingere unui proiect de lege pentru aprobarea unei ordonante de urgenta adoptata de fostul Guvern privind asigurarea fondurilor necesare pentru achizitia operei brancusiene "Cumintenia Pamantului", pe motiv ca actul normativ este depasit



Deputatii au respins astfel proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2016 pentru completarea OUG 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaurul patrimoniului cultural national mobil - "Cumintenia Pamantului". 

Proiectul de lege stabileste modalitatea prin care persoane juridice, institutii, societati comerciale pot sa contribuie cu sume mult mai mari la un cont pentru achizitionarea operei de arta. Conform ordonantei, Ministerul Culturii poate incheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama Ministerului Culturii si in scopul achizitionarii sculpturii. 

Propunerea de respingere a apartinut vicepresedintelui Comisiei de cultura, deputatul PSD Diana Tusa, si a fost sustinuta in unanimitate. 

Presedintele Comisiei de cultura, liberalul Gigel Stirbu, a facut in debutul sedintei o informare privind proiectul de lege. 

"Aceasta ordonanta a fost data de Guvernul anterior in anul 2016, este foarte probabil sa fie un subiect de care se va lega numele fostului Guvern, e vorba de acea ordonanta care a decis ca bunul de patrimoniu national din categoria tezaur "Cumintenia pamantului" sa fie achizitionat de catre statul roman. Prin aceasta ordonanta, fostul Guvern luase decizia sa aloce o suma de 5 milioane de euro de la bugetul de stat, iar 6 milioane de euro sa se stranga din subscriptie publica. Asa cum bine stiti, subscriptia publica pot spune ca a fost un esec, s-a strans o suma de 1,1 milioane euro aproximativ. În cadrul Comisiei pentru cultura, toti membrii fostei comisii au decis sa promoveze un amendament prin care Guvernul sa fie abilitat ca in situatia in care nu se strange intreaga suma de 6 milioane de euro din subscriptie publica sa aiba posiblitatea sa contribuie cu restul de bani pana la cuantumul de 11 milioane de euro. Aceasta ordonanta, cu amendamentul respectiv, a primit raport favorabil in cadrul comisiei si a mers mai departe la Comisia de buget-finante care trebuie sa decida daca da raport favorabil sau nu. Totodata, ultima HG a fostului Guvern a fost aceea de a oferi posibilitatea Ministerului Culturii sa restituie banii celor care au contribuit prin subscriptie publica, ceea ce inseamna ca aceasta Ordonanta 10 si Ordonanta 19 din punctul meu de vedere sunt caduce (depasite - n.r.)", a explicat Gigel Stirbu. 

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean a anuntat ca institutia pe care o reprezinta nu isi poate asuma continuarea acestui demers, opera lui Brancusi ramanand totusi o prioritate. 

"Din perspectiva actualului Guvern, prin Ministerul Culturii, doresc sa mentionez faptul ca vorbim de un proiect al unui Guvern care este deja caduc. De ce? Pentru ca ultima Hotarare de Guvern a fost de restituire a contributiilor catre donatori. În aceasta situatie, Guvernul actual, prin Ministerul Culturii nu isi poate asuma continuarea acestui demers, ramanand ca prioritate opera lui Brancusi, viata, personalitatea, evocarea personalitatii si operei acestuia ca parinte al sculpturii moderne. Însa, date fiind tehnicalitatile care au fost discutate pe parcursul anului 2016, masurile care s-au intreprins si, inclusiv, asumarea insuccesului acestui proiect, actualul Guvern nu poate sa sustina si sa isi asume continuarea acestuia", a argumentat secretarul de stat. 

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa a sustinut ca ordonanta nu se refera la un act de cultura, ci la "un act de banditism politic" si a propus sesizarea organelor statului pentru "incalcarea grava a legilor statului de catre un fost premier". 

"Aceasta ordonanta nu este referitoare la un act de cultura, ci se refera la un act de banditism politic care trebuie sanctionat cu toata rigoarea dupa legile tarii. Sigur ca Brancusi este extrem de reprezentativ si pentru arta moderna mondiala si pentru Romania, numai ca Brancusi de cate ori s-a intors a spus: 'Cand am plecat v-am lasat prosti si saraci si va gasesc si mai prosti si mai saraci'. Cred ca daca s-ar intoarce acum ar spune: 'Mai prosti, mai saraci si mai ticalosi pentru ca (sculptura - n.r.) Cumintenia Pamantului a fost folosita ca un act de PR politic si a generat in scop electoral foloase nepatrimoniale. Este o infractiune care este judecata dupa legile tarii si exista o jurisprudenta ticaloasa folosita impotriva unor lideri politici, ma refer la celebrul Tony Blair si Ghita, pe cand aici nu este vorba de banii lui Ghita, ci de jefuirea banilor populatiei. (...) Propun sa sesizam organele statului pentru o incalcare grava a legilor tarii de catre un prim-ministru. (...) Acum s-a facut reclama electorala pentru un nefericit prim-ministru ajuns acolo de fapt in urma unei lovituri de stat, care voia inca o data sa se mai plimbe cu saniuta asta tot pe banii nostri", a afirmat deputatul PSD. 

La remarca presedintelui comisiei ca dezbaterile sa nu alunece pe panta politicianista, Bacalbasa a replicat ca "pentru el un hot este un hot". "Am trait o viata suficient de lunga ca sa nu-mi schimb stilul in functie de niste situatii conjuncturale. Aceasta comisie in care am ajuns intamplator nu este un prilej de afirmare pentru mine", a completat el. 

Deputatul PSD Gheorghe-Dinu Socotar a spus, la randul sau, ca ordonanta de completare 19/2016 si-a facut deja efectele si a propus respingerea acesteia. "Nu vad niciun motiv sa nu respingem ordonanta, mai ales ca actualul Guvern nu isi asuma aceasta aventura politico-culturala si avand in vedere ca in acest moment ambele ordonante sunt caduce. (...) Eu sper ca Guvernul sa vina cu o solutie foarte realizabila de achizitie a acestui obiect de patrimoniu clasificat in categoria tezaur", a motivat el. 

Deputatul PMP Marius Pascan s-a aratat de acord cu achizitionarea acestui important obiect de patrimoniu national. 

"Cata vreme incepand cu data de 30 a acestei luni vom discuta proiectia bugetului de stat, implicit noi, Comisia pentru cultura, putem amenda in cazul in care nu exista o astfel de prevedere in proiectul bugetului initial si care ne va fi inaintat de catre Guvern, putem amenda acest buget cuprinzand la Cultura o astfel de suma care sa valideze dreptul de preemptiune al Ministerului Culturii, la care pana in acest moment nu s-a renuntat. Adica putem mandata Guvernul sa achizitioneze aceasta opera. Prin urmare, este cat se poate de clar, ordonantele sunt deja depasite, sunt caduce", a spus si Pascan. 

Deputatii Comisiei de cultura vor intocmi in final un raport comun cu cei din Comisia de buget-finante pe marginea acestui subiect. 


Publicat de : ---
Data publicrii: 18 Ian 2017 - 05:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58644&titlu=Act_normativ_al_Guvernului_Ciolos__respins_de_actualii_deputati__aEste_banditism_politica