"Suntem fortati sa jucam la un cazinou in care nu am intrat vreodata"

     Imprumutatii cu credite in franci elvetieni (CHF) i-au solicitat o audienta premierului Sorin Grindeanu, printr-o scrisoare deschisa, pentru a-i prezenta "principalele aspecte ale creditarii in franci elvetieni, problemele cu care se confrunta debitorii, precum si principalele solutii care ar insemna, in opinia lor, rezolvarea acestora la nivel national"

.
     Scrisoarea adresata sefului Guvernului vine in contextul in care, astazi, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte asupra Legii conversiei in lei a creditelor contractate in CHF, la cursul de la data acordarii, dupa ce Guvernul Ciolos a atacat-o, anul trecut, la CCR.
     Documentul citat precizeaza, in debutul sau: "In Romania exista zeci de mii de imprumutati in CHF care sunt la limita, in prag de executare sau isi platesc ratele cu ajutorul membrilor familiei (parinti, socri pensionari); imprumutatii in franci elvetieni sunt, in majoritatea lor, bugetari (militari, politisti, jandarmi, cadre didactice, medici); de cand au fost acordate aceste credite - 2006, 2007, 2008 - si pana in prezent cursul CHF/leu s-a dublat; in plus, bancile au majorat dobanzile, profitand de lacune legislative sau incalcand cu buna stiinta legea, dar au si supraindatorat debitorii care au acceptat solutii de restructurare a creditelor, ceea ce a condus la rate dublate sau chiar triplate fata de momentul acordarii. (...) In contextul Brexit, al crizelor din Siria, Turcia, al problemelor cu care se confrunta UE, ne asteptam ca francul elvetian sa explodeze din nou, intrucat asa se comporta o moneda de refugiu pe timp de criza".
     Debitorii adauga faptul ca imprumuturile in CHF au fost acordate prin utilizarea de practici comerciale inselatoare, "imprumutatilor fiindu-le prezentat francul elvetian ca fiind cea mai stabila moneda", dar si ca Directiva 17 ii va proteja pe viitorii imprumutati in valuta, intrucat acestia vor putea cere conversia in momentul in care moneda in care s-au imprumutat va depasi cursul de la acordare cu 20%, "actualii imprumutati in CHF ramanand captivi in contractele de credit".
     Conform semnatarilor scrisorii (membri ai Grupului clientilor cu credite in CHF), singurul mod de a contracara efectele negative ale cresterii monedei elvetiene ar fi ca acestia sa nu mai fie expusi riscului valutar, respectiv prin conversia creditelor in moneda nationala.
     "Spre deosebire de alte state membre UE, afectate de criza CHF, care au si varianta conversiei in euro, pentru Romania aceasta nu este o varianta, in contextul in care BNR nu a mai fixat o tinta nici macar pentru peste 10 ani", mai arata scrisoarea debitorilor.
     Acestia sustin ca toate incercarile lor de negociere "s-au lovit de inflexibilitatea bancilor" si ca "ANPC a intors mereu privirea de la practicile comerciale incorecte prin care bancile au acordat aceste credite toxice si de la clauzele abuzive prin care au transferat tot riscul asupra debitorilor".
     In acest context, imprumutatii urmaresc sa discute cu premierul tarii pe marginea Legii conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii si a modului in care aceasta ar ajuta debitorii, dar si des¬pre alte aspecte privind situatia persoanelor cu credite in CHF.
     Documentul citat conchide: "Consideram ca, prin ratele lunare platite timp de 8-9-10 ani la aceste credite, bancile si-au putut permite sa ramburseze integral imprumuturile pe care le-au facut la randul lor pentru a ne credita pe noi, in masura in care au facut aceste imprumuturi, dovada ca, in prezent, nu mai figureaza in bilanturile lor datorii in franci elvetieni. Noi nu dorim sa ajungem in situatia de a pune pe masa bancilor cheile imobilelor cu care am garantat aceste credite, nici ca bancile sa se transforme in agentii imobiliare!
     Noi ne dorim sa ne platim datoriile, dar nu putem accepta ca acestea sa continue sa fie calculate in functie de o moneda asupra careia nici noi, nici BNR nu are nimic de spus. Suntem fortati, prin intermediul acestor contracte de credit, sa jucam la un cazinou in care noi nu am intrat vreodata. Am fost acuzati ca suntem speculatori, precum un broker care se joaca pe Forex in speranta unui castig, cu deosebirea ca, de la inceputul acestui contract de credit, noi suntem permanentii pierzatori. Spre deosebire de noi, care nu am stiut si nu am fost informati care sunt riscurile, bancherii le-au cunoscut, insa le-au ascuns cu premeditare, ba mai mult, le-au prezentat ca pe niste avantaje.
     Ne-a inteles situatia disperata si a initiat aceasta lege doamna deputat Ana Birchall, dar am primit deopotriva sprijin din partea senatorilor si deputatilor PSD, si al celor din toate celelalte partide, care au votat in unanimitate legea. In mod special, am primit, in nenumarate randuri, asigurari din partea domnului Presedinte PSD, Liviu Dragnea, care ne-a promis ca sustine demersul nostru si a sustinut ca debitorilor in franci elvetieni trebuie sa li se faca dreptate".
     Legea conversiei creditelor acordate in CHF a fost adoptata de Parlament anul trecut, cu majoritate de voturi, urmand sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis daca va fi declarata constitutionala.
     Daca, dimpotriva, judecatorii CCR vor considera ca aceasta lege este neconstitutionala, atunci ea va merge din nou in Parlament, pentru modificarea articolelor declarate neconstitutionale.   
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Ian 2017 - 05:41
 

Link știre