Presedintele Klaus Iohannis a declansat procedura organizarii referendumului pe tema gratierii [1]

Presedintele Klaus Iohannis a trimis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului scrisoarea in care solicita consultarea Parlamentului cu privire organizarea unui referendum pe tema gratierii

. Consultarea Parlamentului este obligatorie, insa avizul legislativului nu este litera de lege pentru presedinte.

Foto: presidency.ro Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Tema "de interes national" pe care presedintele vrea sa consulte populatia este "Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", potrivit scrisorii.

"Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

In acest sens, Presedintele Romaniei a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

Referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si Prim-ministrul Romaniei, domnul Sorin Mihai Grindeanu.

Domnului Calin POPESCU-TARICEANU, Presedintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Presedintele Camerei Deputatilor

Stimate Domnule Presedinte al Senatului,

Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata.

Cu intreaga consideratie,

Presedintele Romaniei,

KLAUS WERNER IOHANNIS

Citeste si: Batalia referendumurilor. Klaus Iohannis si Liviu Dragnea consulta populatia la foc automat VIDEO

Seful statului a declarat, luni seara, ca va organiza un referendum pe tema modificarii legilor justitiei, deoarece exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii.

"In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. (...) Aceasta tema a devenit o tema nationala. E evident ca exista un larg interes pentru schimbarea codurilor penale si a gratierii. Daca asa este, voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum, referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, vor putea spune daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mai precizat ca cele doua chestiuni nu au fost subiecte in campania electorala, iar romanii au dreptul sa isi exprime opinia pe marginea lor. "Atunci cand au votat, aceste teme nu s-au regasit in programul de guvernare. Daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular”, a afirmat presedintele.

Potrivit legii referendumului, Legea 3/2000, presedintele initiaza consultarea populatiei pe teme de interes national, dupa consultarea parlamentului.

Referendumul cu privire la probleme de interes national

Art. 11, Legea 3/2000

(1) Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.

(2) Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret.

(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Presedintelui.

(4) Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul stabilit la alin. (3), Presedintele Romaniei emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita.

Legea cuprinde si un articol care enumera temele de interes national, art. 12, insa Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional alineatul 1, pe motiv ca este atributul exclusiv al presedintelui sa stabileasca aceste teme. Articolul apare in continuare in textul legii, desi decizia Curtii este obligatorie si alineatul respectiv nu mai produce efecte.

Referendumul cu privire la probleme de interes national

Art. 12, Legea 3/2000

(1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11:

A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii

B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:

a) regimul general al proprietatii publice si private;

b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;

c) organizarea generala a invatamantului;

d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;

e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;

f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;

g) regimul general al cultelor;

h) abrogata.

(2) Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.

Decizia Curtii Constitutionale nr 567 din 11 iunie 2006, prin care a anulat alineatul 1 al articolului 12 din Legea Referendumului

CURTEA CONSTITUTIONALA In numele legii DECIDE:  Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului, in temeiul art. 146 lit.d) teza a doua din Constitutie, si constata ca dispozitiile art.12 alin.(1) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, sunt neconstitutionale. Definitiva si general obligatorie.
Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Ian 2017 - 05:29
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58807&titlu=Presedintele_Klaus_Iohannis_a_declansat_procedura_organizarii_referendumului_pe_tema_gratierii