Batalia referendumurilor. Klaus Iohannis si Liviu Dragnea consulta populatia la foc automat VIDEO [1]

Presedintele Klaus Iohannis si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, se intrec in organizarea de referendumuri

. Cei doi lideri politici vor sa-i consulte pe romani pe tema modificarii legilor justitiei (Klaus Iohannis) si pe tema familiei traditionale si eliminarii imunitatii, inclusiv pentru presedinte (Liviu Dragnea).

Foto: RomaniaTV.net Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Primul care a anuntat organizarea unui referendum a fost Klaus Iohannis. Seful statului a declarat, luni seara, ca vrea referendum pe tema modificarii legilor justitiei, deoarece exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii.

"In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. (...) Aceasta tema a devenit o tema nationala. E evident ca exista un larg interes pentru schimbarea codurilor penale si a gratierii. Daca asa este, voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum, referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, vor putea spune daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mai precizat ca cele doua chestiuni nu au fost subiecte in campania electorala, iar romanii au dreptul sa isi exprime opinia pe marginea lor. "Atunci cand au votat, aceste teme nu s-au regasit in programul de guvernare. Daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular”, a afirmat presedintele.

Citeste si: Nicusor Dan: USR sustine initiativa presedintelui Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei si gratierii

La scurt timp dupa anuntul facut de Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, a declarat, la Romania TV, ca social-democratii intentioneaza sa organizeze, in aceasta primavara, doua referendumuri, unul pe tema familiei traditionale, formata dintr-un barbat si o femeie, si altul pe tema eliminarii imunitatii, inclusiv pentru presedintele Romaniei.

 

"Noi avem in minte alte doua referendumuri pe care le vom declansa. Este un referendum pe care ne-am angajat sa-l declansam cu tema "familia". S-au strans peste trei milioane de semnaturi si este o tema de interes major, care tine de substanta societatii noastre. Iar a doua tema, eu am spus-o de un an si jumatate in spatiul public si o spun in continuare, chiar daca unii colegi de-ai mei s-au suparat la vremea respectiva, un referendum privind regimul imunitatilor din Romania. Eu am spus-o mereu si sustin in continuare: nu sunt de acord cu imunitatea parlamentara, dar nici cu cea a presedintelui", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a tinut sa precizeze ca in refrendumul pe care PSD doreste sa il organizeze este vorba despre "imunitatile tuturor". "Noi vorbim de un articol fundamental din Constitutie: nimeni nu e mai presus de lege. Daca nimeni nu e mai presus de lege, imunitatile trebuie sa dispara pentru toti (...) E vorba de principiu. Nu mai e presedinte Iohannis, in 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un presedinte in functie, asa cum e prevederea respectiva, omoara un om pur si simplu. Este in continuare presedinte cinci ani, pentru ca nu poate fi judecat? Nu mi se pare in regula. Noi avem in plan in primavara (organizarea referendumurilor – n.r.) si sigur ca vrem sa facem in primavara. Mi se par doua teme importante", a adaugat Dragnea.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus, luni, ca nu este "foarte limpede" daca se poate organiza referendum pe o posibila lege a amnistiei sau gratierii pentru ca, deocamdata, exista "doar niste intentii" si a aratat ca asteapta decizia CCR in acest sens.

"Nu este foarte limpede daca poate organiza (n.r. presedintele) referendum pe o posibila lege a amnistiei sau gratierii, deocamdata vorbim de niste intentii. (...) Este o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca poate decide si in alte domenii. In acelasi timp, exista articolul 74 din Constitutie care, la alineatul 2, spune un lucru foarte important — este si dreptul pentru un numar de cetateni sa aiba initiativa legislativa. In schimb, cetatenii nu pot avea initiativa legislativa pentru politica fiscala, pentru politica externa, pentru legea amnistiei sau gratierii. Deci, daca cetatenii n-au dreptul la aceasta initiativa legislativa scrisa in Constitutie, sa initieze o lege a gratierii, nu stiu daca se poate organiza un referendum in care cetatenii sa spuna "da" sau "nu" pentru legea gratierii, pentru ca este in contradictie cu articolul 74", a completat Dragnea.

Cand si in ce conditii poate fi organizat referendumul

Referendumul este organizat, potrivit Constitutiei, la initiativa presedintelui, dupa consultarea Parlamentului.

"Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national", potrivit Articolului 90 din Constitutie, privind referendumul.

Un referendum este validat daca la vot se prezinta minimum 30% din cetatenii cu drept de vot si minimum 25% din voturile exprimate sa fie valabile. Un calcul larg arata ca, din totalul de peste 18 milioane de romani cu drept de vot ar trebui sa mearga la urne minimum 5,5 milioane, iar 4,5 milioane de voturi sa fie valabile.

Legea referendumului, Legea 3/2000, prevedea la articolul 12 temele "de interes national" pe care se poate consulta populatia prin referendum. Curtea Constitutionala a abrogat insa acest articol in intregime pentru ca, spun judecatorii, stabilirea temelor de interes national este atributul exclusiv al presedintelui, prin art. 90 din Constitutie.

CITESTE SI: Traian Basescu catre Liviu Dragnea: Ai uitat reteta loviturii de stat din vara anului 2012?


Publicat de : ---
Data publicrii: 25 Ian 2017 - 05:29
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58816&titlu=Batalia_referendumurilor__Klaus_Iohannis_si_Liviu_Dragnea_consulta_populatia_la_foc_automat_VIDEO