Catalin Predoiu: Raportul deschide perspectiva ridicarii MCV, Refuzul de a coopera cu Bruxelles, grav [1]

''Raportul MCV a ajutat enorm sistemul nostru judiciar sa progreseze

. Raportul MCV este un fel de radiografie care vede doar <<pietrele mari din rinichii Justitiei>>, este important sa scoatem tot <<nisipul>> din mecanismul judiciar. (…) Raportul deschide perspectiva ridicarii MCV pentru ca s-au facut progrese, dupa cum probabil ca au obosit si ei, acolo, la Bruxelles. Sarcina ramane pe umerii nostri. Daca nu ne facem noi temele, nu ni le poate face nimeni'', a spus el, adaugand ca este nevoie de justitie independenta, cu respect pentru drepturile omului si ''bine echipata cu de toate, logistica, salarii, personal, legi, competenta, deontologie''.

Catalin Predoiu a afirmat ca pentru a atinge acest obiectiv trebuie ca ''Iordache sa invete sa fie ministru de justitie, sa dea jos bocancii <<made in PSD>> cand intra in Sala Pasilor Pierduti, sunt plini de noroi politic'', iar apoi trebuie sa dispara mustatile <<a la Deliorman>> de prin legile adresate justitiei si (…) sa se discute la vedere, transparent si pe baza de studii serioase despre orice subiect, de la gratiere si pana la deciziile CCR, bratari electronice, mai multi grefieri si sali de judecata, raspunderea magistratilor si pana la <<pasiunea>> dnei Girbovan pentru servicii''.

Situatia este mai buna decat in urma cu 10 ani cand a inceput ''povestea MCV, dar unele note false strica inca simfonia si pe alocuri destul de dramatic'', potrivit liberalului.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

''Ar fi insa o greseala sa lasam folosirea acestor neajunsuri ca pretext pentru oprirea anticoruptiei si abandonarea integritatii in functiile publice. Deci, tot inainte, mai cu calm, mai fara politica, mai cu stiinta de carte si mai multi bani'', a subliniat fostul ministru al Justitiei.

Cat priveste cerea lui Calin Popescu Tariceanu de a nu mai coopera cu Bruxellesul in materie de MCV, Predoiu a afirmat ca este de ''o gravitate iesita din comun, pentru ca Raportul are si o valoare de simbol in privinta cooperarii noastre cu statele membre europene''.

''Sa nu uitam ca pe baza MCV s-a luat decizia intrarii Romaniei in UE, domnul Tariceanu stie bine, era premier atunci. Cand propune sa refuzam cooperarea cu Bruxelles in cadrul MCV, domnul Tariceanu spune:<<Nu mai vreau in Uniunea Europeana, m-am razgandit>>. Involuntar (oare?), domnul Tariceanu face un cadou imens adversarilor Romaniei'', a conchis liberalul.

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca rapoartele MCV indica progrese importante si ireversibile, afirmand ca va discuta cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu si Teodor Melescanu pentru a transmite CE ca nu mai doresc sa coopereze in cadrul "mecanismului de verificare".

Romania continua sa inregistreze progrese in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei, dar critici ale politicienilor si presei la adresa institutiilor judiciare, in special a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), risca sa submineze increderea in justitie, arata raportul MCV.

In privinta "amenintarilor la adresa independentei justitiei", raportul MCV noteaza ca "in 2016 s-a observat intensificarea criticilor la adresa magistratilor si a institutiilor judiciare, fiind vizata in principal Directia Nationala Anticoruptie (DNA)". "Au existat acuzatii lansate in spatiul public prin intermediul site-urilor de socializare online, a posturilor tv sau chiar pe paginile oficiale ale institutiilor statului, amplificandu-se prin repetarea in presa. Multe acuzatii au fost proferate de oficiali de rang inalt si de persoane publice (spre exemplu, fostul presedinte al tarii, presedintele Senatului, deputati si senatori), avand astfel un impact mai mare, situatiile intrand in contradictie cu normele de respectare a independentei justitiei si generand riscul subminarii increderii publice in intregul sistem judiciar. Printre acuzatii figureaza cele ca DNA ar fi actionat abuziv, la ordine politice si prin incalcarea legii. Un exemplu despre atacurile personalizate este cel al acuzatiilor de plagiere a tezei de doctorat de catre procurorul-sef al DNA, in pofida faptului ca o acuzatie similara fusese deja respinsa de o comisie educationala speciala in anul 2012 (...)", observa raportul.

Citeste si: USR a trimis o scrisoare deschisa oficialilor europeni in care critica OUG privind justitia Citeste si: Calin PopescuTariceanu: "Adica, cum, nu noi conducem? Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare" Citeste si: Nicusor Dan: MCV, oglinda pusa de occidentali pe Justitie. Declaratia lui Tariceanu, total nefericita Citeste si: Calin Popescu Tariceanu: "Recomandarile privind criteriile obiective pentru ridicarea imunitatii nu trebuie aplicate" Citeste si: Tariceanu, presedintele Senatului: Am primit scrisoarea presedintelui privind referendumul. Parlamentul are termen 20 de zile

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicãrii: 26 Ian 2017 - 05:28
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58858&titlu=Catalin_Predoiu__Raportul_deschide_perspectiva_ridicarii_MCV__Refuzul_de_a_coopera_cu_Bruxelles__grav