Tariceanu este prins intre calendare- reformele pentru integrare si anticipatele [1]

Astazi este asteptata demisia Cabinetului Tariceanu si desemnarea unui premier interimar, precum si a unui nou prim-ministru, insarcinat cu formarea unui nou Guvern.

Acest gest constituie declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate, in cazul in care nu se mai schimba nimic in calendarul convenit in tara de catre liderii PNL, PD, precum si presedintele Traian Basescu. Ieri, Tariceanu s-a aflat la Bruxelles, unde a discutat cu cei mai inalti oficiali ai UE despre stadiul in care se afla acoperirea de catre Romania a angajamentelor pentru integrarea la timp in Uniune. Desi anuntul demisiei in cursul zilei de astazi era luat, surse din Alianta pretind ca o intarziere a acestui demers nu ar putea avea loc decat la sugestia oficialilor europeni. Pana acum insa, de la Bruxelles nu s-au suprapus oportunitatea anticipatelor cu inundatiile. UE a cerut doar reforme.

Intors azi-noapte de la Bruxelles, primul-ministru este asteptat astazi sa-si prezinte demisia, urmand sa fie numit un inlocuitor. Potrivit Constitutiei, presedintele Traian Basescu va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile sefului Executivului pana la formarea unui nou Guvern. Desi la bursa zvonurilor, Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, era cotat ca fiind aproape sigur premierul interimar, se pare insa ca in sanul PNL exista un curent destul de puternic care doreste ca Tariceanu sa fie si premier interimar.

Ce este sigur este ca tot Calin Popescu Tariceanu va fi numit ca prim-ministru desemnat cu formarea unui nou Guvern, care ar urma ca in curand sa fie prezentat Parlamentului. Se constituie astfel demararea procedura de dizolvare a Parlamentului, pentru ca in cazul in care un guvern cade la investitura in doua randuri intr-o perioada de 60 de zile, este dizolvat forul legislativ.

Surse liberale au spus ca in sedinta de duminica seara a Biroului Permanent Central a fost luata in discutie posibilitatea ca actualul premier sa nu-si piarda functia nici pe perioada interimatului. In cazul in care s-ar ajunge la o astfel de concluzie in randul liberalilor, o astfel de procedura ar insemna fortarea Constitutiei.

Compromisul la care s-ar ajunge ar trebui sa arate in felul urmator. Odata cu demisia premierului Tariceanu ar mai trebui sa demisioneze si un alt membru al cabinetului. Pasul urmator ar fi ca liderului PNL sa ocupe fotoliul ministrului demisionar iar Traian Basescu l-ar putea numi astfel tot pe el prim-ministru interimar. Pe de alta parte insa, tot surse liberale sustin ca ar mai fi avut loc inca o discutie cu seful statului care nu s-ar fi declarat ferm impotriva acestui artificiu, mai cu seama in conditiile in care le-ar fi promis deja liberalilor ca al lor va fi postul.

Basescu le-ar fi atras insa atentia sa nu fie incalcat textul constitutional. Demisia Guvernul ar putea fi totusi influentata si de mesajul cu care se intoarce Calin Popescu Tariceanu de la Bruxelles, dar si de opinia unor lideri ai PNL care sunt de parere ca in aceasta perioada rezolvarea problemei inundatiilor ar trebui sa fie prioritara.Un exemplu in acest sens este si vicepresedintele Mona Musca. Ea a declarat recent ca, desi batatliile politice sunt bune, in acest moment orice alta problema politica trebuie sa treaca pe locul 10 in raport cu problemele sinistratilor. In toata acesta ecuatie, in care PNL, PD si UDMR par sa fi ajuns la un numitor comun in privinta anticipatelor, Partidul Conservator a venit cu o propunere care vizeaza practic amanarea daca nu chiar abandonarea unui nou scrutin parlamentar ce ar putea trece PC (PUR) in randul partidelor neparlamentare.

Intr-un comunicat trimis presei, liderul PC (PUR), Dan Voiculescu, a spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa ceara Parlamentului un vot de incredere,un astfel de demers urmand sa aiba sustinerea Partidului Conservator. Liderul umanistilor spune ca, in actualul context, Romania are nevoie de stabilitate legislativa si de autoritate executiva, deci premierul ar trebui sa „vina in fata Camerei Deputatilor si a Senatului cu o declaratie politica prin care sa ceara votul de incredere al Parlamentului“. Voiculescu a lansat un apel la „maturitatea clasei politice“ si s-a declarat convins ca un astfel de demers al premierului „va avea si sustinerea fortelor politice responsabile si al cetatenilor romani deopotriva“.

Pe de alta parte insa trebuie spus ca, potrivit unor surse liberale, conducerea PNL a luat in calcul la un moment dat posibilitatea excluderii din guvern a ministrilor apartinand Partidului Conservator (PUR).

La randul lor, surse din cadrul partidului condus de Dan Voiculescu au declarat ca nu se asteapta sa mai fie cooptati la guvernare nici macar in formula de interimat a Executivului.

Ungureanu spune ca demisia e o chesiune de ore

Ministrul de Externe roman, Mihai-Razvan Ungureanu, a confirmat, la Bruxelles, ca premierul Calin Popescu Tariceanu va demisiona, informeaza Reuters.

Anuntul oficial in acest sens este asteptat in orele urmatoare, precizeaza sursa citata. Oficialul roman a insistat ca demisia premierului nu va intarzia implementarea reformelor pe care Bucurestiul si le-a propus in vederea accederii in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Mihai-Razvan Ungureanu a apreciat ca alegerile anticipate care vor urma demisiei Guvernului ar trebui sa ofere Executivului o susttinere mai consistenta pentru continuarea reformelor.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 19 Iul 2005 - 08:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5923&titlu=Tariceanu_este_prins_intre_calendare__reformele_pentru_integrare_si_anticipatele