Nici un liberal nu vrea să fie premier [1]

Aceasta pare să fie concluzia după întrunirea de duminică seara a conducerii liberale, care nu a adus mult-dorita soluție de provocare a anticipatelor.

Strânși pe ascuns în Casa Dante din Cartierul Primăverii, membrii Biroului Permanent Central au întors pe toate fețele soluțiile constituționale prin care premierul Călin Popescu-Tăriceanu să demisioneze, guvernele pe care le propune să cadă de două ori în Parlament și să se ajungă, astfel, la un nou scrutin parlamentar. Vreme de trei ore, liderii PNL s-au căznit să vină cu variante onorabile, care să nu creeze un circ prea mare și să nu bulverseze electoratul. S-au rostit nume de premieri –cam toți miniștrii -, pe care președintele Traian Băsescu să-i desemneze pentru a forma guvernele de sacrificiu. Conform unor surse, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, s-a declarat gata să își asume acest rol, dar l-a refuzat categoric pe cel de premier interimar, până la alegeri, spunând că este un rol prea mare pentru el. De fapt, declarația lui Olteanu era un semnal pentru cei care s-ar vedea premieri interimari, cum este cazul vicelui Gheorghe Flutur. În logica apropiaților lui Tăriceanu, orice alt interimar decât actualul premier ar da semnalul că liberalii nu-și mai susțin președintele. Drept urmare, Flutur a refuzat și el interimatul, deși i s-a propus chiar de către șeful partidului, motivând că nu se pricepe la chestiuni de politică externă.

Variante de forțat anticipatele
În final, s-au conturat două soluții, din care n-a fost acceptată, deocamdată, nici una. Prima ar fi ca, după demisia șefului Guvernului, un alt membru al Cabinetului să demisioneze și el, iar Tăriceanu să-i ocupe imediat locul. Conform Constituției, premierul interimar este desemnat de către președinte dintre membrii Guvernului. Astfel, Tăriceanu, coborât la rangul de simplu ministru, ar putea deveni prim-ministru interimar. O altă soluție ar fi ca premierul să vină, astăzi sau mâine, în fața Parlamentului, să-și asume răspunderea pe o declarație politică și să ceară majorității să depună o moțiune de cenzură, care să fie apoi aprobată. Așa, întregul guvern ar fi considerat ca demis și s-ar ajunge tot la anticipate. Această ultimă schemă nu rezolvă, însă, problema interimatului și a premierului desemnat și, în plus, dă senzația că Tăriceanu ar vrea să renunțe la demisie și la anticipate. Dincolo de toate aceste chichițe procedurale, liderii liberali nu știu încă dacă vor avea un număr suficient de voturi pentru ca guvernele să cadă în Parlament și să se ajungă la anticipate. Liberalii erau chiar îngrijorați că nu vor putea trece prin forul legislativ ultimele acte normative adoptate de către Guvern, având în vedere că Alianța D.A. nu mai poate conta pe conservatori.
Discuțiile la nivelul conducerii liberale vor fi reluate astăzi, după întoarcerea lui Tăriceanu de la Bruxelles, când premierul ar vrea să se ducă cu demisia în mână la președintele Traian Băsescu.
Voiculescu vrea un nou vot de încredere pentru actualul Cabinet
Președintele conservatorilor, Dan Voiculescu, îi cere premierului Călin Popescu Tăriceanu să solicite un nou vot de încredere al Parlamentului. Liderul PC consideră că acest gest este necesar pentru a-i demonstra acestuia că se bucură de o susținere parlamentară serioasă pentru realizarea reformelor necesare integrării, la termen, în UE.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 19 Iul 2005 - 08:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5926&titlu=Nici_un_liberal_nu_vrea_sa_fie_premier