UPDATE Iohannis: „Lupta anticoruptie a fost pusa in mod real la incercare”. Ana Birchall: „Numarul persoanelor achitate a crescut in 2016 semnificativ” [1]

„Ireversibilitatea luptei anticoruptie nu este una garantata”, a avertizat, joi, presedintele Romaniei, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie oferind cateva exemple concrete: masuri legislative care slabesc domeniul de aplicare al infractiunilor de coruptie, ingerinta factorului politic in actul de justitie, campaniile media duse la adresa unor magistrati sau institutii judiciare

. „Sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, indepartata”, a adaugat totusi presedintele, referindu-se la abrogarea OUG 13.

La randul ei, Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a subliniat ca 2016 a fost un an dificil, cu provocari legislative, atacuri fara precedent la adresa activitatii si a procuorilor DNA. 

Cu toate acestea, in 2016 peste 1.270 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, printre acestia numarandu-se si trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 47 de primari, 16 magistrati si 21 de directori de companii nationale. 

Mai mult de un sfert dintre cei trimisi in judecata au comis abuz in serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro, a aratat sefa DNA. In acelasi timp, peste 870 de persoane intre care un europarlamentar, sapte deputati, un senator, un ministru, cinci presedinti de consilii judetene si 28 primari, au fost condamnate definitiv. Kovesi a precizat ca procentul de achitari s-a mentinut ca si in anii anteriori la 10% din totalul celor trimisi in judecata. „De altfel, cele mai multe motive de achitare in dosarele finalizate de DNA au fost determinate de aplicarea legii penale mai favorabile, aplicarea unor decizii ale Curtii Constitutionale sau aprecierea probelor administrate in cursul judecatii. Acest procent de 10% este sub media europeana si arata ca justitia in Romania este functionala, iar rostul procesului penal este acela de a afla intotdeauna adevarul”, a mai spus Kovesi.

Sefa DNA a mai aratat ca o mare parte dintre actiunile DNA au vizat identificarea fraudei si coruptiei in achizitiile publice, in special in infrastructura, IT si sanatate. In aceste cazuri a fost vorba de achizitii de bunuri si servicii la preturi majorate cu 50 pana la 800 % si de comisioane intre 10 - 20%.

Kovesi a explicat ca sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe corectitudine si respect si ca eforturile justitiei trebuie sustinute de stabilitatea cadrului legislativ si institutional. „In Romania multa lume declara ca sustine lupta anticoruptie, dar am vazut cu totii cat de repede poate fi anulata lupta anticoruptie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fara precedent la adresa DNA", a spus procurorul sef al DNA.

„DNA reprezinta pilonul central in lupta impotriva coruptiei”
Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Feb 2017 - 05:11
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59589&titlu=UPDATE_Iohannis__aLupta_anticoruptie_a_fost_pusa_in_mod_real_la_incercarea__AnaABirchall__aNumarul_persoanelor_achitate_a_crescut_in_2016_semnificativa