Cum au ajuns "denuntul" si OUG13 subiecte la Olimpiadele de Limba Romana si Engleza/ EXPLICATIA inspectoratelor pentru alegerea acestor teme [1]

"Pentru a preintampina situatii de acest gen, Ministerul Educatiei a decis ca, incepand cu anul scolar 2017-2018, subiectele pentru etapele judetene sa fie elaborate de specialistii din grupurile de lucru din Ministerul Educatiei

. Masura are ca obiectiv atat evitarea unor formulari nefericite, cat si asigurarea unei abordari unitare cu privire la conceperea subiectelor pentru olimpiade si concursuri scolare, precum si la selectia elevilor. Masura va fi aplicata din anul scolar urmator, intrucat trebuie modificate regulamentele specifice ale unor olimpiade si concursuri scolare, lucru care nu se poate realiza in acest moment, avand in vedere ca acestea sunt in desfasurare", transmite Ministerul Educatiei Nationale (MEN) printr-un comunicat de presa.

Hotararea a fost luata de minister dupa analizarea situatiei generate de elaborarea unui subiect primit spre rezolvare de elevii din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Prahova, participanti la faza judeteana a Olimpiadei de Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a. Subiectele au fost elaborate de un grup de lucru constituit la nivelul celor trei judete.

"Desi subiectul a fost construit pornind de la prevederile Regulamentului specific privind organizarea si desfasurarea Olimpiadei de Limba si literatura romana (clasele IX-XII), si in raport cu programele scolare pentru Limba si literatura romana (clasele IX – XII), in vigoare la aceasta data, la nivelul competentelor, a continuturilor si a atitudinilor, Ministerul Educatiei considera ca formularea acestuia a fost inadecvata. De asemenea, relevanta unui astfel de item pentru cunostintele si creativitatea elevilor poate fi discutabila", sustine institutia.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Ministerul Educatiei face apel la toate cadrele didactice implicate in elaborarea de subiecte pentru orice tip de evaluare sa respecte programa in vigoare si sa adapteze cerintele la specificul varstei, pentru a evita aparitia unor situatii care lasa loc unor interpretari fara legatura cu mediul scolar.

Inspectoratul Scolar Prahova a demarat verificari dupa ce unul dintre subiectele date la faza judeteana a Olimpiadei de Limba si Literatura Romana a fost redactarea unui “denunt”. Subiectul redactarii unui denunt a fost postat pe pagina sa de socializare de catre unul dintre profesorii evalutori de la faza judeteana a Olimpiadei de Limba si Literatura Romana, desfasurata sambata in Prahova.

„Imagineaza-ti ca te numesti Luca Strajescu si esti personajul care colecteaza cotele taranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Morometii” de Marin Preda. Redacteaza un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care sa denunti calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o cand ai fost sa colectezi de la el cota. Nimic altceva decat un subiect de Olimpiada de romana (jud. Prahova), etapa judeteana, cls. XII, anul 2017”, a scris Dan Gulea, profesor la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Ploiesti.

Potrivit cadrului didactic, denuntul valora 30 de puncte, iar intreaga lucrare 120 de puncte.

„Inteleg ca DNA Ploiesti are foarte mult de lucru (isi face de lucru), dar a transfera denuntul in curriculumul scolar, fie si in forma asta, a subiectelor de olimpiada, intrece limitele bunului simt. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului. Olimpiadele denuntului”, a adaugat profesorul.

Federatia parintilor: Subiectele la olimpiada de engleza sunt halucinante. OUG 13, printre teme

Elevii din Bistrita au avut, la olimpiada de engleza, un subiect la fel de halucinant ca si cel dat la limba romana in unele judete. Elevii de clasa a XII-a au fost pusi sa explice, intr-un eseu, cum Ordonanata 13 poate afecta securitatea nationala. Ministerul anunta acum primele masuri. "Pornind de la textul de mai jos, scrie un editorial in care sa interpretezi aceasta chestiune controversata si sa evaluezi cum consecintele unei asemenea decizii ar putea afecta securitatea tarii tale. Argumentatia ta va avea o lungime de 200-250 de cuvinte", este enuntul subiectului trei de la olimpiada de engleza din Bistrita.

Textul la care cerinta face referire este un articol aparut in coditianul britanic The Guradian care explica criza politica si protestele din Romania in urma Ordonantei 13. Asociatiile de parinti s-au aratat nemultumite de subiectele primite de elevi.

"Si la subiectul de la omipiada de engleza am ramas stupefiati, subiectul este halucinant, nu stim cum se poate ajunge la redactarea unui astfel de cerinte. Care va trebuie sa fie competenta elevului? Chiar nu pot sa imi dau seama ce a fost in capul acestor profesori cand au redactat subiectele. Sper ca prin ce a hotarat acum ministerul, sa se regleze aceste lucruri. Speram sa nu avem surprize nici la evaluarea nationala nici la bacalaureat", a declarat pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

"Cu siguranta subiectul Ordonantei 13 si al evenimentelor care s-au petrecut in luna februarie in tara noastra vor face subiectul cartilor de istorie, dar la o luna de la acest eveniment, sa fie subiect la olimpiada ceea ce s-a intamplat atunci, enuntul vorbea despre punerea in pericol a sigurantei nationale, este exagerat si cine l-a facut nu a luat in calcul ca este un subiect de olimpiada scolara, de liceu. Astfel de subiecte fac mai degraba obiectul studiului la chestiunile politice, decat subiect pentru olimpiada la engleza", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Manda, presedinele Asociatiei Elevilor din Constanta.

 

Inspectorul Scolar Bistrita: Profesoara care a propus subiectul cu OUG 13 a vrut sa fie originala

Inspectorul Scolar din Bistrita-Nasaud, Camelia Tabara, spune ca alegerea subiectului pentru olimpiada de limba engleza, legat de vizita presedintelui in Piata Victoriei, in timpul protestelor impotriva OUG 13, a fost unul neinspirat propus de o profesoara care a vrut un subiect original. “Nu a fost cea mai fericita alegere, este adevarat lucru acesta. Eu cred ca profesoara a incercat sa fie foarte originala si asa a iesit acest subiect - complet neinspirat, un subiect care e discutabil, care nu e inca asezat si poate fi interpretat. O sa fim cu mult mai atenti si atunci cand se fac subiectele o sa incercam sa transmitem tuturor sa cantareasca foarte bine fiecare cuvant, fiecare interpretare. In cazul disciplinelor socio-umane, a limbilor straine, a limbii romane, unde lucrurile pot sa mearga intr-o directie in care nu-ti doresti si atunci e bine sa chibzuiesti foarte bine. Este adevarat ca o olimpiada inseamna intodeauna un subiect care sa te surprinda. Toti cei care fac subiecte pentru olimpiada asta cauta. Daca la un examen normal se da un subiect pe o cale batatorita, la olimpiada asta cauta - deosebitul, modul in care copilul se descurca si se valorizeaza intr-un context absolut nou. Din acest motiv cred ca s-au incercat subiecte extravagante”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, inspectorul scolar general Camelia Tabara.

20 de elevi din Bistrita-Nasaud, care au sustinut proba locala a olimpiadei de limba engleza pentru clasa a XII-a, au avut de realizat un eseu dupa editorialul publicat in The Guardian in 1 februarie, prin care sa interpreteze vizita presedintelui Klaus Iohannis in Piata Victoriei, in timpul protestelor impotriva Ordonantei de Urgenta 13/2017, in semn de solidaritate cu protestatarii.

Subiectul a fost propus de o profesoara de limba engleza de la un liceu din orasul Nasaud si validat de comisia care a stabilit subiectele pentru olimpiada fara a fi vazut insa de inspectorul de limba engleza sau de conducerea Inspectoratului Scolar Bistrita-Nasaud.

„Nu cred ca este vorba de vreo implicare politica, nu am nici un mesaj ca in scoala s-ar fi rasfrant acest lucru. Pur si simplu, o inspiratie nefericita si interpretarile care intr-adevar vin pe acest subiect. Masurile pe care le vom lua sunt interne, de organizare si de filtre suplimentare in alegerea subiectelor. Vom perfecta toata derularea efectiva a olimpiadelor, acolo unde facem noi subiectele. Am transmis toate rapoartele domnului ministru, inspectorilor de specialitate si s-ar putea sa ne viziteze, sa ne verifice modul in care organizam olimpiadele”, a mai spus pentru MEDIAFAX, Camelia Tabara.

Inspectorul care a ales tema despre denunt nu si-a dat seama ca "e atat de grav subiectul"

Inspectorul care a ales subiectul redactarii unui denunt la Olimpiada de Limba si Literatura Romana este Horea Corches, despre care Inspectoratul Scolar Judetean Cluj sustine ca "nu si-a dat seama ca e atat de grav subiectul", transmite corespondentul MEDIAFAX.

ISJ Cluj analizeaza, luni, modul in care inspectorul de limba romana Horea Corches a ales subiectul privind ”denuntul” pentru olimpiada de romana.

Inspectorul scolar general adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca inspectorul de limba romana care a facut subiectul nu a realizat cat e grava este tema despre denunt.

”Analizam, luni, in cadrul Consiliului de Administratie ai ISJ Cluj modul in care inspectorul scolar de limba romana Horea Corches a ales acel subiect legat de denunt. Imaginea institutiei este afectata. Am vorbit cu Horea Corches care a spus ca a respectat programa in conditiile in care <Morometii> si Marin Preda figurau in programa, dar ca nu si-a dat seama ca e atat de grav subiectul despre denunt. Nu se poate sa dai un astfel de subiect si sa dai o nota buna copilului care scrie cel mai bun denunt, e aiurea. Nu poti cere creativitate la copii care este cel mai bun denuntator, este absurd”, a spus Pop.

Horea Corches nu a putut fi contactat.

Subiectul despre denunt a fost dat la olimpiada de limba romana in judetele Prahova, Cluj si Bistrita-Nasaud.

ISJ Prahova: Subiectul redactarii unui denunt - inadecvat; subiectele sa fie adaptate varstei

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean Scolar Prahova, Aurel Graur, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca luni dimineata a fost intrunita comisia responsabila de organizarea Olimpiadei de Limba si Literatura Romana, faza judeteana.

"S-a intrunit aceasta comisie. S-a discutat despre oportunitatea alegerii subiectelor si modalitatea in care au fost alese. Nu este un subiect facut in Prahova", a spus Graur.

"ISJ Prahova isi insuseste punctul de vedere al Ministerului Educatiei si considera ca formularea subiectului a fost inadecvata. De acum incolo, s-a solicitat cadrelor didactice ca subiectele de la diferitele tipuri de evaluare sa fie adaptate la specificul varstei", a adaugat purtatorul de cuvant al ISJ Prahova

Inspectoratul Scolar Prahova incepuse verificari dupa ce unul dintre subiectele date la faza judeteana a Olimpiadei de Limba si Literatura Romana a fost redactarea unui “denunt”.

Subiectul redactarii unui denunt a fost postat pe pagina sa de socializare de catre unul dintre profesorii evalutori de la faza judeteana a Olimpiadei de Limba si Literatura Romana, desfasurata sambata in Prahova.

Potrivit Inspectoratului Scolar Prahova, subiectele nu au fost facute de Ministerul Educatiei.

"Colegii mei au avut de ales: fie fac la nivel de judet, fie se asociaza cu mai multe judete si fac un subiect unic. Au ales a doua varianta. Stiu sigur de Cluj si Bistrita ca au mai fost in aceasta asociere. Fiecare a facut partea lui din subiecte. Acum nu stiu cine a facut acest subiect”, declara, corespondentului MEDIAFAX, Aurel Graur, purtator de cuvant al ISJ Prahova

Citeste si: Transfuziile sanguine au fost SISTATE la Spitalul "Filantropia” din Craiova. Se acopera doar urgentele Citeste si: Tudorel Toader, ministrul Justitiei, la CURTEA CONSTITUTIONALA: Sorin Grindeanu mi-a solicitat sa-l reprezint la sedinta privind conflictul Guvern-DNA Citeste si: Primarul Gheorghe Falca (Arad), gasit in conflict de interese penal de catre ANI Citeste si: Un barbat, ANCHETAT dupa ce a incercat sa plaseze cu o drona un pachet in Penitenciarul Mioveni Citeste si: Un nou DOSAR pentru Sebastian Ghita. Fostul deputat ar fi cerut peste 50 milioane euro Citeste si: Cumnatul lui Sebastian Ghita, Cristian Anastasescu, AUDIAT la DNA Ploiesti

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Share pe Facebook


Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Feb 2017 - 05:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59652&titlu=Cum_au_ajuns___denuntul___si_OUG13_subiecte_la_Olimpiadele_de_Limba_Romana_si_Engleza/_EXPLICATIA_inspectoratelor_pentru_alegerea_acestor_teme