Pisica Guvernului minoritar in curtea lui Voiculescu [1]

Liderii PD au decis sa nu mai accepte nici un compromis in actul de guvernare, reprezentantii conservatorilor lui Dan Voiculescu urmand sa isi probeze loialitatea fata de Coalitie.

In caz contrar, democratii isi vor asuma un Guvern minoritar. PD pune astfel in aplicare sfatul presedintelui Traian Basescu de a nu se mai guverna prin compromisuri cu PSD. "Daca exista in Alianta oameni politici care gandesc la o guvernare prin compromisuri cu PSD, mai bine plecam de la guvernare. Spunem poporului ca n-am putut", declara vineri seful statului. Presedintele PD Emil Boc (foto) a anuntat ieri, dupa sedinzta Biroului Permanent National (BPN), o serie de propuneri pe care le vor face partenerilor de Coalitie. Astfel, PD sustine schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, modificarea legislatiei, astfel incat sefii serviciilor descentralizate sa nu mai fie functionari publici, ci manageri cu contract, iar presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unul din numarul consilierilor si nu cu doua treimi ca in prezent. Toate acestea, a spus Boc, "pentru a se renunta la coabitarea cu PSD". Intrebat daca un guvern minoritar inseamna scoaterea PC de la guvernare, Emil Boc a raspuns: "Nu am discutat sa scoatem Partidul Conservator de la guvernare. Trebuie sa guvernam Romania si pentru aceasta nu avem nevoie de o coabitare cu PSD". Liderul PD a subliniat ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului pot fi schimbati "prin modificarea Regulamentului si prin votul Coalitiei care conduce in acest moment Romania".


Test pentru liberali
Democratii conteaza pe sprijinul UDMR in privinta schimbarii lui Vacaroiu si Nastase, subiectul fiind deja negociat cu liderii Uniunii, au sustinut surse din conducerea PD. Pana de curand, UDMR a sustinut ca schimbarea presedintilor celor doua Camere nu este o prioritate. In aceste conditii, pisica guvernului minoritar este aratata "solutiei imorale", adica partidului lui Dan Voiculescu. Reprezentantii PC au refuzat ieri sa se pronunte transant daca vor sustine sau nu schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Legislativului. Liderii PD se asteapta ca PNL sa sustina neconditionat aceste propuneri, prin atitudinea liberalilor democratii urmand sa verifice si zvonul care a otravit, la un moment dat Alianta, ca PNL si PSD ar avea unele intelegeri punctuale, intre care si ramanerea in fruntea Camerei a lui Adrian Nastase, au mai aratat sursele citate. Acestea au mai spus ca PD ar putea ameninta PNL cu retragerea de la guvernare, in cazul in care nu accepta cele trei propuneri. Cert este ca PD si-a dorit foarte mult alegeri anticipate, iar decizia premierului Tariceanu de a nu mai demisiona i-a pus pe democrati in incurcatura. Nemultumirile lor la adresa liberalilor sunt foarte serioase, motiv pentru care vor fi intransigenti in relatia cu PNL, ne-au mai declarat sursele citate. In zilele urmatoare, propunerile PD vor fi discutate la nivelul Aliantei DA, apoi in sedinta Coalitiei guvernamentale. (A.H.)


UDMR, fidel Aliantei
Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri ca reprezentantii Uniunii sunt de acord cu schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, dar ca modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor trebuie sa fie constitutionala. "In primavara am spus ca acest subiect nu reprezinta o urgenta, insa nu am afirmat niciodata ca nu ar fi avantajos ca si presedintii celor doua Camere sa faca parte din majoritatea parlamentara", a mentionat Marko Bela, adaugand ca aceasta este regula peste tot si ca "ceea ce avem noi in acest moment este exceptia". "Ar fi benefic intoarcerea la regula general acceptata, dar prima data trebuie sa modificam regulamentele celor doua Camere, iar modificarea trebuie sa fie foarte constitutionala si foarte bine pusa la punct. Daca reusim acest lucru, dupa aceea putem discuta despre schimbarea presedintilor", a completat presedintele UDMR.

El a mai spus ca schimbarea lui Nicolae Vacaroiu din fruntea Senatului si a lui Adrian Nastase de la sefia Camerei ar putea avea loc in toamna, daca pana atunci vor fi modificate regulamentele celor doua Camere. (R.A.)


Conservatorii ezita
Ministrii conservatori Codrut Seres si George Copos au declarat ieri ca PC a fost si este un partener credibil al partidelor care compun Coalitia de guvernamant. Ei au refuzat sa precizeze daca PC va sprijini Alianta DA in incercarea de a-i schimba pe presedintii Camerelor Parlamentului. Ministrii PC din Cabinetul Tariceanu, Codrut Seres si George Copos, au declarat ieri, la unison, ca nu au nici cea mai mica intentie de a parasi echipa guvernamentala si, ca atare, toate zvonurile din mass-media referitoare la acest subiect sunt eronate.

Orice masura referitoare la un eventual Guvern minoritar al Aliantei DA trebuie supusa Consiliului National de Coordonare al Coalitiei de guvernamant, a precizat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres, comentand recentele declaratii ale presedintelui PD, Emil Boc. El a mentionat ca afirmatiile liderului democrat demonstreaza ca sunt oameni politici care lucreaza dupa "ipoteze si strategii" si a adagat ca, personal, prefera "prezentul". "Il cunosc pe Emil Boc de multa vreme. De fiecare data am avut o relatie cordiala", a marturisit ministrul. Ministrul Codrut Seres a mentionat chiar ca zvonistica din presa a presarat confuzie si indecizie printre reprezentantii Executivului, dar si printre functionarii diverselor ministere. "Actiunile actualului Guvern s-au desfasurat cu securea deasupra capului. Cand s-a discutat despre remaniere, cand s-a pus problema anticipatelor", a spus Seres, dand vina pe presa pentru toata incertitudinea creata.


Doleantele PD sunt si cele ale PNL
"Doleantele PD, ma refer la cele exprimate de Emil Boc, sunt si cele ale PNL. Numai ca acestea trebuie discutate si la nivelul Coalitiei de guvernamant si nu numai in cadrul Aliantei D.A. PNL-PD. Numai atunci se va ajunge la o formula sau alta si vom putea trage o concluzie pertinenta. In ceea ce priveste problema eventualitatii unui Guvern minoritar, propunerea trebuie discutata in Alianta. Trebuie sa vedem ce aspecte presupune aceasta propunere, sa observam avantajele si dezavantajele acesteia. Numai o analiza serioasa poate demonstra daca propunerea este sau nu valida".
Publicat de : R.G.
Data publicării: 26 Iul 2005 - 08:09
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6131&titlu=Pisica_Guvernului_minoritar_in_curtea_lui_Voiculescu