Alegeri fara referendum [1]

Senatorii Puterii au mai primit ieri o lovitura politica grea din partea partenerului de Coalitie - Partidul Conservator, fostul umanist, Gavrila Vasilescu (foto) votand alaturi de PSD si PRM, in Comisia juridica, impotriva posibilitatii ca referendumul sa se organizeze in acelasi timp cu alegerile locale, generale si prezidentiale.

Votul lui Vasilescu a fost de altfel decisiv in Comisie, PRM si PSD insumand la acel moment patru senatori, iar PNL, PD si UDMR tot patru senatori. Atitudinea duplicitara afisata de senatorul PC l-a determinat pe liberalul Nicolae Vlad Popa sa declare, la sfarsitul sedintei in care s-a discutat ordonanta Guvernului privind organizarea si desfasurarea referendumului, ca va cere grupului PC sa-l schimbe pe Gavrila Vasilescu din Comisia juridica. "Nu este posibil. Ne promit ca vor merge cu Coalitia din care fac parte si ei voteaza cu PSD", s-a revoltat Popa. El a mai spus ca va solicita discutarea in CNC al Coalitiei a modului in care a votat senatorul conservator, mentionand ca nu este pentru prima oara cand acesta voteaza alaturi de Opozitie. Totodata, senatorii juristi au eliminat toate domeniile din lege si din Ordonanta asupra carora presedintele Romaniei putea cere consultare populara, lasandu-l pe acesta sa decida organizarea referendumului cu privire la orice problema de interes national. Pesedistii au mai incercat, dar fara succes, sa schimbe legea, in sensul demiterii presedintelui daca in acest sens s-au pronuntat majoritatea votantilor si nu majoritatea celor care au drept de vot, asa cum este reglementat in acest moment. Ziarul ZIUA a prezentat ieri o informatie conform careia opozitia studiaza posibilitatea suspendarii presedintelui Traian Basescu din functie. Suspendarea este decisa de Parlament si este urmata de referendum, cetatenii hotarand prin vot daca presedintele este demis. PSD a incercat ieri sa netezeasca acest drum.


Referendumul, separat de alegeri
Cea mai importanta modificare operata de senatorii-juristi Ordonantei Guvernului este de departe cea referitoare la organizarea referendumului simultan cu alegerile. Aceasta prevedere a fost amendata de senatorii Serban Nicolae (PSD) si Liviu Bindea (PRM) care au sustinut ca referendumul nu trebuie sa aiba loc in acelasi timp cu alegerile locale parlamentare si prezidentiale. Nicolae a afirmat ca presedintele se poate folosi de referendum pentru a face de fapt campanie electorala unui partid. Din start, Guvernul, prin vocea ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a respins aceasta idee, mentionand ca organizarea alegerilor simultan cu o consultare populara inseamna economisire de bani si timp. Dupa indelungi comentarii pe acest subiect, amendamentul PSD a fost adoptat de Comisie cu 5 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Amendamentul a fost adoptat la o diferenta de un vot, in favoarea acestuia pronuntandu-se senatorii PSD, PRM, precum si senatorul Partidului Conservator, Gavrila Vasilescu.


Puterea sefului statului, mai mare
Un alt aspect destul de important facea referire la domeniile asupra carora presedintele poate cere consultarea populara. Fata de cele prevazute in lege, Cabinetul Tariceanu dorea prin aceasta Ordonanta sa includa reforma in justitie si combaterea coruptiei intre problemele de interes national asupra carora seful statului poate decide convocarea unui referendum. Tot la propunerea PSD, senatorii-juristi au eliminat din lege toate problemele considerate de interes national, presedintele Comisiei juridice, Peter Kovacs Eckstein apreciind ca prin aceasta modificare "puterea sefului statului este mult mai mare". Seful statului nu va mai fi constrans de lege sa ceara consultare populara doar pe anumite teme. In schimb, senatorul PSD Serban Nicolae a precizat insa ca, daca absenteismul este mare la un referendum national, inseamna ca cetatenii considera ca problema supusa consultarii populare nu este de interes national.


Demiterea presedintelui
O alta chestiune care a incins spiritele in Comisia juridica se referea la posibilitatea demiterului presedintelui. Taracila a cerut modificarea legii, in sensul demiterii sefului statului daca in acest sens s-au pronuntat majoritatea celor care s-au dus la vot. Impotriva acestei prevederi s-a pronnuntat liberalul Nicolae Vlad Popa, care a avertizat Opozitia ca nu poate amenda niste articole care nu sunt prevazute in ordonanta. Interventia lui Popa i-a facut pe Antonie Iorgovan (PSD) si Doru Liviu Bindea (PRM) sa sara ca arsi, ei sustinand ca nimic nu poate limita dreptul Parlamentului de a legifera. Dupa aproximativ jumatate de ora de dispute, amendamentul lui Taracila a fost respins prin vot. In final, senatorii au adoptat raportul de admitere a ordonantei cu 8 voturi "pentru" si o abtinere (Liviu Bindea - PRM). Proiectul de modificare a ordonantei va intra in aceasta saptamana in dezbaterea plenului Sena-tului.
Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 27 Iul 2005 - 08:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6171&titlu=Alegeri_fara_referendum