Musca Traiana [1]

Ideea anticipatelor nu este inca abandonata. Prin demisia sa si din functia de la partid, Mona Musca forteaza o clarificare rapida atit in PNL, cit si in sinul Coalitiei, cu privire la soarta guvernului.

Ea ar putea inclina balanta in favoarea celor care sustin fuziunea cu PD, schimbarea lui Tariceanu si, in ultima instanta, chiar alegeri anticipate. Intr-un interviu acordat ieri „Cotidianului“, Mona Musca isi explica pe larg gestul. Reactia clasei politice oscileaza intre mimarea indiferentei, la PSD, ipocrizie, la PNL si asteptare, la PD. Pentru fotoliul de la Cultura se incalzeste Adrian Cioroianu.

De ce nu vreti ca dl Tariceanu sa fie si premier, si presedinte? De ce ati votat impotriva reconfirmarii domniei sale in cele doua pozitii?

Cu Calin Popescu-Tariceanu, si ca premier, si ca presedinte de partid, am avut o relatie foarte buna. Nici macar o data nu am avut pozitii divergente sau nemultumiri unul fata de celalalt. Votul pe care eu l-am dat in Delegatia Permanenta nu are nimic de-a face cu persoana, ci cu un principiu la care eu tin foarte mult. Si anume ca un presedinte de partid, un prim-ministru, chiar si un membru de partid oarecare nu poate sa spuna una si sa faca alta. Nu poti sa spui ca demisionezi, sa revii ca demisia e irevocabila si dupa aceea sa renunti la demisie. Din pacate, am dus o lupta foarte puternica cu propria mea persoana, sa incerc sa ajung la un compromis cu mine pe aceasta tema, principiile insa au fost mai puternice decit dorinta de compromis si, ca atare, am dat un vot negativ sustinerii presedintelui partidului si premierului Calin Popescu-Tariceanu.

De ce demisionati acum, cind PNL trece printr-o perioada nu tocmai linistita?

Pentru ca votul meu a fost negativ, trebuie sa aduc in acord pozitia mea din guvern si din partid cu felul cum am votat. Drept urmare, onest este din partea mea sa-mi dau demisia din functia de vicepresedinte al partidului, pentru ca am fost votata nu ca persoana acolo, ci pe o lista, din pacate, in echipa de conducere a lui Calin Popescu Tariceanu. Tot onoarea ma obliga, odata ce nu i-am dat votul de increde primului-ministru, sa ma retrag din echipa domniei sale.

„Voi fi necrutatoare cu initiativele incorecte ale premierului”

Daca premierul si-a fi dat demisia din fruntea guvernului, asa cum a anuntat initial, ar fi fost o solutie pentru PNL ideea lui Theodor Stolojan de separare a sefiei partidului de fotoliul de premier?

N-as vrea sa leg in nici un fel demisia mea nici de dl Stolojan, nici de o eventuala schimbare in PNL, mai ales ca nu are de-a face cu persoana lui Calin Popescu Tariceanu, ci cu un principiu. Legat de demisie, vreau sa mai spun ca o sa sprijin guvernul in toate initiativele bune, si pe viitorul ministru al Culturii, dupa cum in acelasi timp voi fi necrutatoare cu initiativele incorecte, atit ale viitorului ministru al Culturii, cit si ale primului-ministru.

Pentru ca am vorbit despre votul din Delegatia Permanenta, se poate spune ca s-au linistit lucrurile in PNL?

Da, cred ca da. Eu nu pot decit sa trag concluzii pe baza acelui vot, unde o larga majoritate a fost pentru sustinerea lui Calin Popescu-Tariceanu, drept urmare nu pot decit sa trag concluzia ca PNL a invatat foarte multe din trecutul lui destul de agitat si la ora actuala, si iata ca stie sa se uneasca si sa-si sustina oamenii.

„Nu stiu cum va trece PD peste decizia unilaterala a lui Tariceanu”

In acest moment, dupa parerea dvs., Alianta functioneaza?

Am auzit si parerile domnului Theodor Stolojan pe tema asta, si ale unor colegi, si ale unor jurnalisti. Din pacate, eu nu am o experienta care sa ma poata indreptati sa spun ca nu functioneaza. N-o am. In guvern, Alianta a functionat fara gres, in conducerea Aliantei relatia PNL-PD a functionat bine, iar atunci cind au fost probleme, s-au pus cartile pe masa si s-a luat o decizie care pe urma s-a respectat. Nu stiu in momentul acesta cum va trece Alianta, PD, peste faptul ca decizia lui CPT a fost unilaterala, practic nu a existat o consultare nici cu noi in decizia pe care a luat-o. Dar nu pot sa spun ca Alianta nu functioneaza, pentru ca nu am avut aceste dovezi. Se pare insa ca altii le au si ca atare poate ca trebuie luat in seama si acest lucru.

Sinteti considerata o apropiata a presedintelui Basescu, prin urmare, ati putea fi asociata „atacurilor din exterior” la adresa PNL acuzate inclusiv de presedintele Tariceanu in discutiile cu conducerea partidului?

Sigur ca pot fi pusa in legatura cu ce se intimpla sau nu se intimpla, este dreptul fiecaruia de a judeca cum crede el. Cine ma cunoaste insa de atitia ani de cind fac politica o sa realizeze ca n-am avut niciodata nici un fel de abatere de la principii, am fost un om de echipa si, pe de alta parte, nici n-am fost manipulata.

A mai fost o tema pe agenda PNL si a Aliantei - anticipatele. Se mai poate spune ca anticipatele mai sint de actualitate anul acesta, asa cum vrea PD, daca premierul respinge ideea nedemisionind?

Nu premierul, ci publicul a respins aceasta solutie, intr-un moment in care, din nefericire pentru noi si pentru oamenii care au avut necazuri, inundatiile si-au spus cuvintul. Si eu, personal, am cerut ferm sa se lase la o parte orice politica, sa ne ocupam cu totii de inundatii.

Deci acuzati inconsecventa premierului in privinta declaratiilor publice, nu in privinta deciziei politice de a nu demisiona…

…cu declaratia publica, care este si o decizie politica. Eu cred ca nici un om politic nu poate sa spuna una si sa faca alta, chiar si cind e vorba de demisie, pentru ca mi-e teama ca este o situatie in care s-ar putea repeta, si pe un alt subiect, aceeasi atitudine.

Exista posibilitatea sa reveniti asupra demisiei?

La mine nici nu intra in discutie asa ceva. Eu nu i-am dat vot de incredere dlui Tariceanu tocmai pentru asa ceva.

S-a vorbit foarte mult de proiectul fuziunii PNL-PD. Mai e de actualitate?

Da. Cred ca liberalii si democratii au obligatia morala fata de public, fata de cei din Romania, sa faca o fuziune, sa faca un partid puternic, care sa ocupe tot spectrul, de la centru spre dreapta, pentru ca intotdeauna un partid mare si puternic poate sa faca mai mult decit doua partide care se vor afla intr-o competitie. Or, competitia e buna, e bine-venita, nu atunci insa cind esti la guvernare. Liberalii si democratii ar trebui sa-si dea mina sa faca un partid care sa se numeasca Alianta D.A., deocamdata, pentru ca este un concept asumat de ambele partide. •

Aceleasi idei

Discursul din jurul demisiei Monei Musca din conducerea PNL si din guvern exclude referiri legate de persoane si se rezuma la principii. Principiile coincid insa, in mare parte, cu ideile exprimate marti de fostul lider liberal Theodor Stolojan, dar si de celalalt fost lider care l-a propulsat pe actualul consilier prezidential, Valeriu Stoica. Ambii au vorbit despre disfunctionalitatile din cadrul Aliantei, Theodor Stolojan mergind ieri pina acolo incit a spus ca „in teritoriu, Alianta aproape ca nu mai functioneaza”, iar la nivel central disensiunile sint dese. El este dezamagit ca nu exista „un proiect politic pentru a intari Alianta”. Un astfel de proiect a fost insa lansat de Stoica, printr-o fuziune care sa aiba ca etapa intermediara preluarea PPCD intr-o platforma comuna de centru-dreapta care, unificata, sa se afilieze la PPE.

PSD mimeaza indiferenta

Liderii PSD s-au ferit ieri sa emitaopinii critice asupra crizei prin caretrece PNL. In schimb, nu au menajat-o pe Mona Musca: „Demisia ei nu vaafecta guvernul si PNL. Gestul Monei Musca este o replica lacomportamentul evaziv al premierului Tariceanu, care ba a spus ca demisioneaza, ba s-a razgindit. Este ounda de soc in rindul celor care au dorit ca Tariceanu sa demisioneze”, acomentat Mircea Geoana. Viorel Hrebenciuc s-a aratat mai preocupat de calitatea de europarlamentar a Monei Musca: „Daca-si da demisia si din aceasta pozitie, atunci voi crede ca o face pentru niste principii. Daca nu, nu”, a declarat liderul PSD, care a precizat ca „demisia ei nu va afecta nici PNL, nici Alianta D.A.”.

Adrian Nastase, populist, nu a scapat prilejul sa-si etaleze preocuparea pentru ceiinundati: „Sint la Galati, e ingrozitor ce vad aici. A fost o impietate ca oamenii politici s-au gindit la anticipate. Nu pot comenta criza din PNL”. Cristian Diaconescu s-a declarat ingrijorat de „consecintele pe care le vom suporta noi, toti, in urma demisiei unui ministru”, dar a refuzat sa comenteze conflictul din PNL. (A.M.)

Liberalii nu cred in alte demisii

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu spera ca nu vor exista si alte demisii ale unor ministri liberali. Motivul invocat de liberal este simplu: Mona Musca este singurul membru al Cabinetului care a anuntat ca a votat impotriva in Delegatia Permanenta a PNL, pe tema increderii in premierul Calin Popescu Tariceanu. „Asa ca nu vad motive de a demisiona a doua zi din partea celor care au votat pentru incredere in premierul Tariceanu“, spune Melescanu. La fel crede si purtatorul de cuvint al PNL Eugen Nicolaescu, care in acelasi timp spera ca Mona Musca sa revina asupra deciziei de a parasi Executivul. „Imi exprim speranta ca Mona Musca va cumpani mai mult asupra acestei intentii si va reveni asupra ei. In orice caz, indiferent de decizia pe care o va lua, Mona Musca ramine un coleg pe care ne putem baza.”

Flutur, evaziv in declaratii

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, vicepresedinte liberal si unul dintre fostii apropiati ai lui Stolojan, evita sa vorbeasca explicit despre intentiile pecare le are in ceea ce priveste PNL. El spune ca acum are probleme mult mai mari pe cap, insa ii indeamna pe colegii lui de partid sa poarte o discutie cu ministrul demisionar pentru a rezolva situatia creata. „Imi exprim parerea de rau despre intentiile Monei Musca si socotesc ca premierul Tariceanu, impreuna cu noi ceilalti, trebuie sa mai avem discutii cu ea, in zilele urmatoare. Personal, am proiecte urgente la Ministerul Agriculturii, pe care trebuie sa le duc la capat, iar cel mai important este cel privind inundatiile si oamenii aflati in suferinta“.

Scenariile de dupa demisie
Demisia Monei Musca din functia de ministru si din cea de vicepresedinte al PNL reprezinta primul semnal serios ca ne aflam in plina criza politica a actualei puteri.

Asa cum o declara raspicat si in interviul acordat ‘’Cotidianului’’, Mona Musca a demisionat, in primul rind, ca reactie la un gest pe care-l considera nociv politic si neprincipial din punct de vedere moral al sefului ei direct, atit pe linie de guvern, cit si in partid. E cunoscut faptul ca Mona Musca face parte dintre cei apropiati atit lui Theodor Stolojan, cit si lui Valeriu Stoica. Prin urmare, demisia ei nu poate fi despartita sub nici o forma de actiunile si pozitiile publice ale celor doi din ultima vreme. Fiecare a actionat pina acum separat, dar pozitiile si discursurile lor concorda in punctele esentiale, aproape pina la virgula. Acest lucru ne permite sa credem ca avem de-a face cu un proiect comun. Prin urmare, consecintele de dupa criza Musca pot fi vazute prin prisma unor scenarii deja schitate.

Drumul oaselor

Acestea sint posibile intre urmatoarele doua extreme. Primul, si cel mai putin dramatic in aparenta, ar fi ca demisia Monei Musca sa nu antreneze o reactie in lant nici la nivelul guvernului, nici la cel al partidului din care face parte. Coalitia guvernamentala ar functiona ca si pina acum, chinuit, dar fara defectiuni majore. Rezultatul cel mai probabil? Dupa citeva luni, guvernarea s-ar eroda pina la limita de avarie, plasind PNL in postura de victima sigura. Erodarea PNL n-ar deranja, ci dimpotriva - desi din motive diferite -, nici PD, nici PSD, ambele capitalizind nemultumirile guvernarii asumate, chiar si involuntar, in principal de catre liberali. De la un moment, intr-un asemenea scenariu, orice devine posibil. In disperare, PNL ar putea decide sa faca majoritate cu oricine se ofera, numai sa nu piarda puterea pina la viitoarele alegeri. Acest scenariu presupune ca Basescu si PD sa fi hotariti sa-i lase pe liberali si pe Tariceanu, ca premier, sa-si rupa gitul singuri.

Blitz-krig, marca Basescu

Dar e la fel de posibil ca demisia de acum a Monei Musca sa fie urmata de decizii si actiuni rapide si radicale. In PNL s-ar putea crea in scurt timp o masa critica de contestatari ai lui Tariceanu care, impreuna cu PD, sa propuna alt premier si, in final, sa provoace actualului cabinet. Acest lucru ar crea oricum o criza in PNL si ar arunca coalitia guvernamentala in aer, drumul pina la anticipate fiind doar o chestiune de procedura.

In linii mari, acest scenariu, cunoscind stilul presedintelui Basescu, pare mult mai probabil decit primul. • (Pavel Lucescu)

Cioroianu, pe picior de ministru

Surse din PNL ne-au declarat ieri ca, in cazul in care Mona Musca nu se va razgindi si isi va da demisia, va fi urgent numit un inlocuitor. Liberalii au mai multe variante pentru Ministerul Culturii. Doua nume se detaseaza insa: Adrian Cioroianu (foto) si Adrian Iorgulescu. Contactati de „Cotidianul”, cei doi ne-au declarat: „Nu m-a contactat nimeni. Personal, nu am idei preconcepute. As putea accepta, as putea refuza”.

(Adrian Iorgulescu); „Pina una-alta, dna Mona Musca nu a demisionat, deci nu este un subiect pe care sa-l discut. Teoretic, as putea sa fiu una dintre variante. In PNL sint insa mai multe nume care ar putea ocupa respectivul post”. (Adrian Cioroianu). Din informa-tiile pe care le detinem, ieri-dimineata, la un anumit palier din PNL, problema unui eventual inlocuitor a fost deja discutata si, conform surselor noastre, cele mai mari sanse le are senatorul Adrian Cioroianu. In ceea ce-l priveste pe Adrian Iorgulescu, pentru a ocupa fotoliul de ministru, ar trebui sa renunte la sefia Uniunii Compozitorilor. (L.G.)
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 28 Iul 2005 - 08:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6216&titlu=Musca_Traiana