Modificarea Legii administratiei incaiera alesii locali ai Puterii si Opozitiei [1]

Modificarea Legii administratiei publice (Legea 215) incinge spiritele printre alesii locali, fie ai Puterii, fie ai Opozitiei. Strategia de epurare a pesedistilor din administratia publica locala si crearea unei majoritati confortabile dau insa primele semne de esec chiar din fasa.

Un prim esec pare sa vina chiar din partea alesilor locali ai Puterii, care, de teama sa nu isi piarda fotoliul caldut castigat la alegerile locale din 2004, resping anuntatele modificari ale legii. Un al doilea esec se preconizeaza in Parlament, la toamna, cand Guvernul isi va asuma, ca solutie de avarie, raspunderea pe modificarile aduse legii. Parlamentarii din ambele fronturi ar putea sa dea un vot negativ asupra pachetului, pe motiv ca acesta ar constitui un prim pas pentru stoparea migratiei politice din structurile parlamentare. Propunerile de modificare a legii presupun ca alesii locali sa poata fi revocati din functie cu aprobarea a jumatate plus unu din numarul consilierilor judeteni fara conditii cumulative. PSD, cel care detine 19 consilii judetene din 41, a finalizat un alt proiect de modificare, ce prevede ca alesii locali sa poata fi revocati cu jumatate plus unu din numarul consilierilor judeteni coroborat cu prevederile cumulative. Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea ne-a declarat ca prin modificarile aduse de guvern, se va ajunge in mod clar la santajarea alesilor locali ai PSD. In plus, mai spune Dragnea, exista riscul declansarii unor dispute in interiorul coalitiei la nivel local, unde alesii ar putea fi supusi unui santaj perpetuu. Initiativa Aliantei D.A. este privita astfel cu scepticism in teritoriu.

Gheorghe Marinescu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita Nasaud (PSD), crede ca se va crea "un adevarat haos in consiliile judetene", sustinand ca legea "este o mare prostie". El a precizat ca se va "provoca un adevarat haos la consiliile judetene prin promovarea acestei legi". "Peste doua saptamani, noi, care vom fi schimbati, vom putea face alte aliante pentru a-i da si noi pe ei jos si astfel vom face un adevarat haos in consiliile judetene, unde nu se va mai lucra, ci se va face circ. Nu se schimba oamenii decat in conditii de inactivitate sau daca au probleme cu Parchetul, daca sunt arestati. Nu poti da jos un presedinte de Consiliul Judetean doar pentru a putea crea o majoritate. Nu este necesar sa ajungi sa votezi hotarari nebune pentru a schimba oamenii", a precizat Marinescu.

Raducu Filipescu, presedintele Consiliului Judetean Calarasi (PNL), spune ca nu i-ar conveni sa fie pus intr-o astfel de situatie. "Un presedinte de consiliu judetean nu se poate schimba asa usor. Chiar daca legea va fi modificata, trebuie sa existe un motiv serios pentru a determina o schimbare din aceasta functie. Nu se poate face in mod abuziv", este de parere Filipescu.

Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau (PC), a spus ca varianta propusa de Alianta va crea instabilitate in administratie deoarece orice majoritate formata va putea solicita schimbarea presedintelui. "Procedura prin care au fost desemnati presedintii de consilii trebuie utilizata si pentru inlaturarea lor din functie".

Stefan Szabo, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare (UDMR), este de parere ca se va crea o anume instabilitate. "Avand in vedere ca fenomenul migrarii de la un partid la altul exista, cine va forma majoritatea simpla va putea schimba presedintele", a opinat Szabo.
Publicat de : Lacramioara Rosculet
Data publicării: 04 Aug 2005 - 04:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6412&titlu=Modificarea_Legii_administratiei_incaiera_alesii_locali_ai_Puterii_si_Opozitiei