Tariceanu lasa libera competitia interna pentru sefia Camerei [1]

Intalnirea de la Sinaia a parlamentarilor si ministrilor liberali s-a vrut, la nivel declarativ, un prilej de analiza a performantelor guvernamentale si parlamentare, dar si pentru identificarea principalelor prioritati legislative pentru noua sesiune si a metodelor de eficientizare a colaborarii Guvern-Parlament. In paralel, chestiunea sefiei Camerei, dar si a celei a grupului liberal s-au aflat pe buzele tuturor, desi discutiile s-au purtat mai mult in culise.

Cazat la hotelul sotiei deputatului liberal Dan Radu Rusanu din Sinaia, unul dintre pretendentii la scaunul de presedinte al Camerei Deputatilor, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca nu va adopta nici o atitudine in favoarea unuia sau altuia dintre cei ce doresc sefia Camerei si a incurajat spiritul de competitie interna. Conducerea liberala a recunoscut ca s-a cam pripit cu fixarea calendarului de schimbare a presedintilor celor doua Camere pana la data de 15 septembrie, dar nu vede nici o tragedie in depasirea termenului. Cu toate acestea, zarurile sunt ca si aruncate, cu Rusanu favorit si Mona Musca pe lista perdantilor, in timp ce liberalul Titus Gheorghiof, vazut initial ca posibilul lider de grup de la Camera, ar putea sa se ciocneasca de Crin Antonescu, sustinut de un procent semnificativ de deputati liberali.

Vicepresedintele Puiu Hasotti i-a creditat cu sanse egale pe Rusanu si Gheorghiof, dar nu a iertat-o pe Mona Musca pentru opozitia facuta lui Tariceanu, precizand ca nu-si va da votul pentru candidatura deputatei. „Exista o competitie in grupul PNL din Camera pentru sefia institutiei. Toti cei care si-au anuntat candidatura sunt indreptatiti sa obtina nominalizarea din partea grupului. Eu nu-mi pot permite sa iau atitudine in favoarea unuia sau altuia. Las competitia sa se desfasoare fara influente din partea mea“, a subliniat la Tariceanu. Liberalii recunosc insa ca termenul de 15 septembrie fixat prin protocol pentru schimbarea presedintilor de camere ar putea fi depasit. „Nu cred ca va fi un capat de tara daca se va intarzia o zi, doua. Totul depinde de intelepciunea celor de la PSD. Cu siguranta, regulamentele vor fi modificate. Daca dansii gasesc a fi bine sa existe un consum nervos si mai ales un consum de timp inutil, sigur, va dura o zi, doua, mai multe, dar zarurile sunt aruncate“, considera Hasotti.

Luand act de slaba activitate de creatie legislativa de care au dat dovada alesii partidului timp de opt luni de zile, Tariceanu crede ca ei ar trebui sa-si asume mai eficient rolul de parlamentari ai Puterii, sa lase frustrarile deoparte si sa treaca la elaborarea si depunerea de initiative legislative. „Important este sa gasim modul in care parlamentarii isi pot conjuga eforturile cu institutiile care promoveaza proiectele legislative“, a apreciat liderul liberal.

La randul sau, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a mentionat ca s-au stabilit noi formule de intarire a relatiei dintre legislativ si executiv, modul in care ministrii vor prezenta proiectele de lege ale Guvernului in comisiile permanente ale celor doua Camere, precum si modul in care parlamentarii vor obtine sprijinul Guvernului pentru initiativele legislative. Pentru liberali prioritare sunt proiectele legate de procesul de integrare europeana, in paralel cu cele privind conflictul de interese si incompatibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale, reformarea Curtii de Conturi si transformarea in institutie de audit, proiectele de lege privind administratia publica, legea spitalelor si legea farmaciei.

Functionarea pietei produselor agricole si alimentare, Codul silvic, proiectul privind sprijinirea culturilor agricole in cazul riscurilor naturale, legea drepturilor de autor, legea privind libertatea religioasa si legea de functionare a SRR-SRTV si eliminarea stagiului militar obligatoriu reprezinta alte puncte aflate pe aceasta lista de prioritati legislative.

Tariceanu s-a declarat multumit de modul in care functioneaza colaborarea dintre partidele actualei puteri la nivelul Parlamentului, cu toate ca atat PD, cat si UDMR s-au pronuntat impotriva cresterii TVA-ului si a introducerii contributiei pensionarilor la sistemul de asigurari de sanatate.

Potrivit unor surse din PNL, datorita lipsei de sprijin din partea partenerilor de coalitie, ideea maririi TVA-ului ar mai putea astepta, deocamdata Executivul cautand solutii pentru evitarea acestei masuri si alte metode de colectare de fonduri suplimentare la buget din alte resurse.

Ionut Popescu declanseaza circul

Premierul Tariceanu a reactionat dur la afirmatiile fostului ministru de Finante, Ionut Popescu, care a pus recent demiterea sa pe seama unor presiuni venite din domeniul vamal. „Nu mi-a placut sa fac circ si sa vorbesc de motivele schimbarii fiecarui ministru. Acum ma simt, insa, dezlegat sa mai tac, pentru ca mi se par grave afirmatiile lui Ionut Popescu in privinta schimbarii sale de la Ministerul Finantelor“, a declarat Tariceanu, amenintand cu dezvaluirea adevaratelor motive de revocare a acestuia in urmatoarele zile. „Daca el considera ca a fost schimbat de vamesi, este problema lui, dar nu stiu cum se face, practic, acest lucru. Nu este normal ca el sa invoce schimbarea din cauza unor probleme pe care le vede la vama“, a mai spus premierul.
Publicat de : Marius Vulpe
Data publicării: 05 Sep 2005 - 08:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7537&titlu=Tariceanu_lasa_libera_competitia_interna_pentru_sefia_Camerei