PSD dator la PNL [1]

Secretarul general al PSD Miron Mitrea radiografiaza PSD si pe principalii lideri ai partidului intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, in incercarea de a previziona evolutia partidului.

El sustine ca formatiunea sa politica se simte datoare liberalilor, care au acordat sprijin PSD, in 2001, timp de noua luni pentru ca pesedistii sa poata incepe guvernarea. Mitrea nu exclude posibilitatea intrarii partidului sau la guvernare alaturi de PNL si nici eventuala sustinere a PSD pentru un guvern minoritar de factura liberala. (M.T.)






Liderul grupului PSD din Camera, Viorel Hrebenciuc estima cu putin timp in urma ca Adrian Nastase ar putea fi revocat de la sefia Camerei si ca Nicolae Vacaroiu ar ramane mai departe presedintele Senatului. In aceasta situatie, PSD va mai sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu modificarea Regulamentelor celor doua Camere?

Daca ar exista o asemenea situatie sigur ca am sesiza Curtea Constitutionala. Orice schimbare in timpul mandatului unuia dintre presedinti este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere. Si ne batem, dupa cum se vede, ca presedintii sa nu piarda locul pe care l-au castigat in mod natural, firesc, prin vot - PSD a avut cele mai multe voturi la alegerile din 2004.


Partidul se bate bine pentru posturi
Au existat zvonuri ca sunt oameni in PSD care ar dori scoaterea lui Adrian Nastase din prim-planul scenei politice. S-a vehiculat informatia potrivit careia PSD ar fi negociat cu Coalitia revocarea doar a presedintelui Camerei. Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a lasat sa scape faptul ca PSD a acceptat schimbarea celor doi. Apoi, a aparut ultimatumul pe marginea stenogramelor si declaratia dumneavoastra in care recunosteati pasaje din acestea. In final, a aparut amendamentul PSD - pe care l-ati semnat ca initiator - prin care se accepta revocarea presedintelui Camerei. Ce avantaj ar avea PSD in cazul in care Nastase va fi revocat?

Nu exista avantaje. Ati pus la un loc lucruri care n-au nici un fel de legatura. Acel nefericit moment cu amendamentul a fost o eroare a unui coleg de-al nostru. Exista poate si la noi oameni care nu-i iubesc pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu si care s-ar gandi ca n-ar fi rau sa fie schimbati. Lasand insa la o parte acest mod de gandire care nu e politic, nu exista in acest moment alta preocupare mai importanta in partid decat Legea 215 prin care se doreste schimbarea presedintilor din administratie. Modul in care la Camera sau la Senat ne batem pentru drepturile noastre, ne aparam ceea ce am castigat, arata ca, chiar daca exista - si eu nu spun ca nu exista - oameni care s-ar bucura, pe ansamblu, partidul se bate bine pentru posturi.

Deci credeti ca acel amendament a fost doar o scapare?

Da. Noi, eu si Viorel Hrebenciuc, am lucrat putin pe ele si apoi au ramas colegi care le-au scris. Poate ca unul l-a bagat asa, ca o capcana, sa ne mai distram.

La inceputul anului va declarati si erati si perceput ca un fan al presedintelui Iliescu. A venit momentul Congresului PSD in care lucrurile s-au limpezit, Iliescu n-a mai iesit presedinte. In acest moment mai sunteti un partizan al lui Iliescu?


Sprijinim ideea lui Iliescu de a construi un pol social-democrat
In cursul anului am fost cel care am sprijinit nevoia revenirii lui Ion Iliescu nu numai in partid, ci si in fruntea partidului. Am mers in Congres cu aceasta idee, dar Iliescu a pierdut. La Congres nici nu l-am sustinut, nici n-am mers impotriva lui. Asta e, nu poti sa sustii pe cineva care nu te mai sustine pana la urma. Este o regula elementara, umana. La presedinte, la Congres insa n-am mai intrat in joc, n-am mai sustinut pe nimeni, am avut destule probleme sa-mi sustin propria candidatura. Contracandidatii mei erau Cati Andronescu, Victor Ponta. Este evident ca cei care erau in spatele lor erau mai puternici, incercau sa-si dea mana ca sa impuna pe unul dintre ei si sa nu ajung eu secretar general al partidului.

Se poate lipsi in acest moment PSD de Ion Iliescu?

PSD se poate lipsi in acest moment de oricine, dar nu e bine. Se poate lipsi de oricine, nimeni nu e de neinlocuit, nici chiar domnia sa. Iliescu ramane insa liderul spiritual al partidului si nu cred ca ne vom lipsi de dansul. Este liderul partidului in Senat ceea ce este foarte important, vom sprijini si sprijim ideea domniei sale de a construi un pol social-democrat de dezbatere, deci o pozitie civica foarte puternica a stangii de care este mare lipsa pe piata.

Dar aceasta este oarecum in contradictie cu ceea ce spune Geoana...

Nu cred. Domnul Geoana spune acelasi lucru numai ca domnul Geoana spune si spun si eu ca in afara de aceasta pozitie de dezbatere pe stanga e nevoie si de o constructie politica. Deci in afara de un for de dezbateri civice noi vorbim si de o constructie politica care poate fi la un moment dat chiar un vehicul electoral.


Avem o datorie fata de PNL
PSD este dispus sa sprijine un guvern minoritar PNL-UDMR-PC avand in vedere ca Traian Basescu se declara tot mai nemultumit de prestatia Guvernului Tariceanu, iar disensiunile dintre liberali si democrati sunt evidente?

PSD nu stiu ce va face sau ce e dispus sa faca. Depinde de moment si depinde pentru cata vreme. Va reamintesc ca PNL ne-a dat la inceputul anului 2001 un sprijin de noua luni de zile ca sa putem sa incepem guvernarea. Eram Guvern minoritar si avem o datorie din acest punct de vedere la PNL. Datorie pe care nu o uitam. In acelasi timp, interesul national din punct de vedere al stabilitatii politice este cel care va decide la momentul respectiv. Cred ca Traian Basescu cauta la aceasta ora solutii sa provoace alegeri anticipate. Este un politician care se simte bine in criza, dar nu se simte bine in pace. Nu este un politician de masa, de negocieri, ci unul de razboi. Are nevoie de razboi ca sa nu-si piarda energia. Si, sigur, ataca Guvernul pe care l-a construit, ataca primul-ministru pe care el l-a numit. Deci, daca este nevoie pentru stabilitate, pentru o perioada limitata, raspunsul meu e da.

PSD a luat in calcul posibilitatea unei guvernari alaturi de PNL?

Este putin probabila o asemenea alianta, insa pot spune ca orice este posibil avand in vedere nevoia de stabilitate politica.

Este adevarat ca ati avut deja contacte cu PNL in acest sens?

Din cate stiu eu, nu. Discutii cu colegii care fac parte din conducerea Camerei am avut si cu colegii din PD referitor la viitorul politic. Una este sa ai discutii cu cei care fac parte din conducerea Camerei, cu care ne cunoastem, facem politica de ani de zile si alta e sa te asezi la masa la negocieri politice. Chiar si in Romania, desi pare ciudat, o buna parte dintre politicieni, dupa ce isi termina rolul de politician, nu se scuipa pe hol ci se comporta civilizat si pot purta discutii. Sunt unii insa care nu au ajuns insa la acest nivel de civilizatie, dar probabil e vorba si de educatie.

Are Mircea Geoana capacitatea de a reforma PSD, sa renunte practic la personajele controversate din partid?

Nu, n-are posibilitatea nimeni sa faca treaba asta nici in alte partide. De aceea, cand vorbim de reforma clasei politice vorbim de instrumente. Un partid, indiferent cum se cheama - PSD, PD, PNL - daca vrea sa nu aiba persoane controversate in partid are o singura solutie, aceea de a functiona votul. Daca vrem sa fim siguri ca persoana x sau y este sustinuta politic trebuie sa functioneze votul, la fel, daca un politician merita sau nu sa fie deputat sau senator trebuie sa apelam la votul uninominal. Multi se considera providentiali: eu stiu cine trebuie sa fie in PD, eu stiu cine trebuie sa fie in PNL sau in PSD; eu stiu cine este bun in tara, cine este sau nu corupt. Cred ca Geoana poate sa duca la modernizarea partidului printr-un singur mod: incurajand ceea ce am pornit la Congres, votul prin organizatii, votul cand se stabilesc candidatii.


PSD e convins de necesitatea votului uninominal
Tema votului uninominal este abordata si de putere si de opozitie. Cum vede PSD aplicarea acestei teze?

Lupta pentru votul uninominal a fost si in sanul partidului. Am impus aceasta idee chiar si in programul de guvernare pe care l-am avut in 2000-2004. E adevarat ca atunci n-am simtit un sprijin majoritar in partid, a fost o decizie de lideri care am incercat sa impunem votul uninominal, motiv pentru care nici n-am putut sa o impunem, n-am avut destula forta. E adevarat ca, dupa alegeri, eu am depus impreuna cu cativa colegi la Senat un proiect prin care am propus ideea votului uninominal cu doua tururi de scrutin. Un vot ca la primari. Legea sta in Senat de sase luni de zile, n-a trecut nici macar de ordinea de zi a Comisiei. Intre timp am discutat foarte mult in partid si dupa cum vedeti partidul a preluat ideea. La ora actuala peste 75% dintre cei din PSD sunt convinsi de ideea votului uninominal. De aceea am si inceput sa strangem semnaturi in acest sens. Mai exista un proiect al PC privind votul uninominal, diferit de al nostru, pentru ca prevede un singur tur de scrutin. Restul, cel al PNL-PD, este o smecherie. E vorba de un fel de vot uninominal pe liste rearanjate la nivel de regiuni de dezvoltare, care n-are nimic de-a face cu votul uninominal. PC a strans deja 150.000 de semnaturi, noi vrem sa trecem de trei-patru milioane de semnaturi. Nu stiu daca vom insista atat de mult pe cele doua tururi de scrutin, daca va fi o majoritate parlamentara pentru un singur tur.


Vulnerabilitati toti avem, cateodata sunt mai nervos
As vrea sa facem un exercitiu de obiectivitate. Care credeti ca sunt vulnerabilitatile dumneavoastra ca om politic, ale lui Geoana si ale lui Nastase?

Am fost ministrul unui minister extrem de mare, al Economiei si tot ceea ce poate fi interpretat acum ca s-a intamplat rau atunci incearca sa mi se puna mie in spate. Dupa ce ai fost ministru pe un minister atat de mare exista foarte multe unghiuri din care poti fi atacat. E adevarat, sunt constient, ca asa e la inceput, in Opozitie. Punctele tari sunt tot legate de aceste lucruri, de cei 100 de km de autostrada pe care i-am terminat, de cei 400 pe care i-am inceput, de cei 3200 de km de drumuri nationale. Deci vulnerabilitatile mele sunt in aceeasi zona cu punctele tari. Vulnerabilitati toti avem, cateodata sunt mai nervos.

Mircea Geoana? Cred ca principala lui vulnerabilitate este data de imaginea de baiat de treaba. El este un tip civilizat, nu stie sa injure. Nici el si nici Nastase nu fac parte din categoria de politicieni care ii iau pe unul de guler si ii dau un cap in gura, daca ii supara cu ceva. Acest lucru de multe ori place. Vulnerabilitatea lui trebuie luata deci ca o calitate, un politician trebuie sa aiba cei sapte ani de acasa. Cred ca Adrian Nastase fiind tinta pentru toti adversarii politici a avut vreo doua-trei chestii care i s-au lipit, mai ales chestia cu aroganta de care scapa foarte-foarte greu. Si mai are o vulnerabilitate ca fost profesor, foarte des explica. In acelasi timp, are foarte multa experienta politica, stie sa reziste la bataie.

Care e formatiunea de la Putere cu care PSD colaboreaza cel mai bine in Parlament?

Depinde. Avem colaborari relativ bune cu fiecare dintre ele. Alaltaieri din 12 legi propuse de Putere am votat in Camera 11. Noi puteam face, cu nici un efort, ca aceste legi sa nu treaca. O lege organica trebuie sa aiba 166 de voturi. Daca noi nu votam, legile nu treceau. Erau insa legi pe care le-am considerat bune, unde ne-au fost acceptate amendamente. Uitati-va de la inceputul acestui Parlament ca foarte rar am trantit legile lor. Numai atunci cand aceastea erau chiar porcarii.
Publicat de : Mihai TOADER
Data publicării: 20 Sep 2005 - 08:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8052&titlu=PSD_dator_la_PNL