Parlamentul unicameral face valuri in Alianta [1]

Liberalii si democratii nu au reusit ieri sa isi stabileasca un punct de vedere comun in privinta propunerii sefului statului referitoare la Parlamentul unicameral, motiv pentru care PNL si PD isi vor stabili separat mandatul cu care vor merge la consultarile cu presedintele.

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat ieri dupa sedinta CNC al Aliantei PNL-PD, ca nu s-a discutat despre pozitia celor doua partide la consultarile cu seful statului, urmand ca fiecare din cele doua formatiuni ale Aliantei sa isi stabileasca pozitia in forurile sale de conducere. La randul sau, presedintele PD Emil Boc a tinut sa precizeze ca, daca presedintele va dori sa se consulte cu formatiunile politice, va invita la Cotroceni partidele parlamentare si nu Alianta PNL-PD.


Democratii sustin propunerea Cotrocenilor
Conducerea democrata, reunita dupa sedita liderilor Aliantei, a decis sa sustina propunerile lui Basescu privind trecerea la Parlamentul unicameral si introducerea votului uninominal. Liderul democrat Emil Boc a prezentat si argumentele pentru care PD sustine trecerea la Parlamentul unicameral. Boc a insistat ca actualul sistem bicameral functioneaza ca unul unicameral si a amintit faptul ca, in procesul legislativ, exista o Camera decizionala, ca unele din cele mai importante demersuri - asumarea raspunderii, motiunile de cenzura, rapoartele privind activitatea institutiilor aflate sub control parlamentar, trimiterea de trupe in strainatate - se fac doar in sedinta comuna a Parlamentului. Mai mult, a sustinut Boc, trecerea la Parlamentul unicameral ar duce la fluidizarea procesului legislativ si la reducerea costurilor. El a amintit ca pentru un singur parlamentar costurile anuale sunt de aproximativ 6 miliarde de lei. Liderul PD a mentionat ca, in general, sistemul bicameral se justifica in statele federale, unde exista un Parlament federal si cate unul la nivelul statelor. El a adaugat ca in statele unitare se justifica existenta Parlamentului unicameral, desi exista state cu sistem bicameral, cum ar fi Franta si Marea Britanie, care au insa o traditie consacrata de secole, pe care Romania nu o are. Boc a tinut sa catalogheze ca demagogic demersul PSD de a se declara "parintele" ideii trecerii la Parlamentul unicameral, avand in vedere ca putea sa realizeze acest lucru atunci cand era la putere, dar nu a facut-o. Boc a mai spus ca acest lucru dovedeste "duplicitatea politica" a PSD.


Presedintele, suveran pe Referendum
In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema, Emil Boc a precizat ca singurul care are posibilitatea, conform Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national este presedintele tarii. El a mai spus ca, potrivit prevederilor constitutionale, seful statului consulta Parlamentul cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum, dar avizul legislativului este consultativ.

"Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramane suveran in privinta deciziei de a organiza referendum", a explicat liderul PD.
Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 20 Sep 2005 - 08:42
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8054&titlu=Parlamentul_unicameral_face_valuri_in_Alianta