Comasarea Camerelor îi dezbină pe liberali și democrați dar și pe pesediști [1]

Liberalii și democrații nu se vor duce împreună la consultările cu președintele Traian Băsescu pe tema Parlamentului unicameral. Cel puțin așa a reieșit din discuțiile de ieri, de la ședința Consiliului Național de Coordonare al Alianței PNL-PD.

Surse din Alianță ne-au declarat că subiectul cu pricina a stârnit discuții aprinse, după ce vicele PNL Puiu Hașotti le-a reproșat, din nou, pediștilor că, prin declarațiile președintelui, acesta urmărește, de fapt, să destabilizeze coaliția formată din cele două partide. Democrații s-au apărat invocând același argument folosit și la ultima ședință, adică „președintele are dreptul să facă ce declarații vrea”. Încercând să fie împăciuitor, președintele PD Emil Boc ar fi spus că PNL și PD sunt partide separate și fiecare dintre ele trebuie să își stabilească punctul de vedere asupra Parlamentului unicameral, cu care să meargă la întâlnirea de la Cotroceni. „Dar când l-am susținut în campanie nu eram separați”, ar fi replicat șeful PNL București, Ludovic Orban. Discuția, care se purtase, oricum, la finalul ședinței, s-a încheiat fără nici o concluzie clară. După ședința Biroului Permanent Național al PD, Emil Boc a recunoscut că nu au ajuns la un numitor comun cu PNL pe tema prezenței la Cotroceni, dar a ținut să precizeze că invitațiile președintelui se adresează partidelor și nu alianțelor. Liberalii, care urmează să își stabilească un punct de vedere la ședința Biroului Permanent Central de astă-seară, speră ca președintele să-i invite vineri sau sâmbătă, ca să aibă un motiv să nu se ducă. În week-end, conducerea PNL pleacă la Bratislava, la o reuniune a liberalilor europeni.


Iliescu vs Geoană, contrarevoluție și reformă
Ion Iliescu i-a surprins, ieri dimineață, pe șefii PSD, când a descins la ședința Biroului Permanent Național, desfășurată în Kiseleff. Este pentru prima oară de la înfrângerea din Congres când fostul președinte își ocupă fotoliul din BPN, care îi este rezervat în virtutea faptului că a rămas șef al grupului senatorial PSD. Iliescu le-a vorbit colegilor săi despre temele politice la zi, inclusiv despre propunerea lui Traian Băsescu privind consultările cu partidele pe tema Parlamentului unicameral. Se pare că revenirea lui Iliescu la partid a fost impulsionată de această mutare a lui Băsescu și că fostul președinte ar considera firesc să facă parte din delegația PSD care se va vedea cu actualul șef al statului. Mircea Geoană a spus, ieri, că, din câte a înțeles, Băsescu a făcut o invitație către conducerile formațiunilor politice, or, „conducerea PSD este cea aleasă la Congres”. Geoană și-a adus aminte că Iliescu a reprezentat PSD la runda de întâlniri dintre Băsescu și partide pe tema inundațiilor, dar aceea a fost o altfel de situație, deoarece invitația fusese adresată șefilor de grupuri parlamentare, nu conducerilor de partid.
Oricum, Iliescu a arătat, ieri, că este în dezacord cu teza susținută de Geoană&Comp. referitoare la Parlamentul unicameral și la votul uninominal. „Parlamentul unicameral nu este o chestiune atât de simplă încât să o tratăm în alb și negru. Eu am propus asta în ’90 și mi s-a răspuns că Parlamentul unicameral amintește de Marea Adunare Națională”, a spus Iliescu. El a adăugat că acest sistem este rar folosit în Europa și nu este recomandat țărilor mici. „Populist vorbind, populației i s-a creat o percepție proastă față de Parlament și parlamentari. Cel mai popular ar fi să desființăm Parlamentul”, a subliniat Iliescu. În ceea ce privește votul uninominal, Iliescu a reluat teza că introducerea acestui sistem electoral i-ar privilegia pe cei cu „parale multe și cu minte puțină”.
Stimulat și de discuția din BPN cu Iliescu, Mircea Geoană s-a îmbățoșat după ședință, spunându-le ziariștilor că nu va merge la Cotroceni după o agendă bătută în cuie de Băsescu. Geoană ar vrea ca, pe lângă Parlamentul unicameral, să mai fie dezbătute teme precum „Marea Neagră – lac rusesc” sau cine-i președintele și cine-i premierul. Șeful PSD a spus că discursul lui Băsescu referitor la „întoarcerea la popor” pentru modificarea Constituției este „o minciună demagogică, o viziune simplistă și periculoasă”, deoarece ignoră cu bună știință Parlamentul, singurul care operează modificări la Legea fundamentală. În context, Geoană a cerut înființarea unei comisii parlamentare pentru revizuirea Constituției.
Publicat de : Liliana RUSE, F.N.,
Data publicării: 20 Sep 2005 - 08:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8064&titlu=Comasarea_Camerelor_ii_dezbina_pe_liberali_si_democrati_dar_si_pe_pesedisti