Premierul cere time-out pentru integrare [1]

Consultările dintre premier și liderii partidelor parlamentare au început, ieri, la Palatul Victoria, în absența reprezentanților Partidului Democrat, care nu s-au prezentat la întâlnire.

Printre liderii parlamentari prezenți s-au aflat Mircea Geoană, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea (din partea PSD), Vadim Tudor, Lucian Bolcaș, Gheorghe Funar (PRM), Marko Bela și Verestoy Attila (UDMR), Daniela Popa și Bogdan Ciucă (PC), Varujan Pambuccian (minoritățile naționale), Gheorghe Flutur, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban (PNL).
Imediat după începerea întâlnirii, liderii PD nu au putut fi contactați telefonic pentru a oferi explicații privind absența lor de la discuțiile cu Tăriceanu.
Marți, Emil Boc declara agenției MEDIAFAX că Partidul Democrat va fi reprezentat la întâlnirea cu premierul de o delegație condusă de președintele executiv al partidului, Adriean Videanu. Boc aprecia, atunci, că este absolut firească, având în vedere "încăpățânarea opoziției de a boicota lucrările Parlamentului și de a periclita adoptarea unor proiecte importante pentru integrarea în Uniunea Europeană".
Prin absența de la consultările cu premierul, PD l-a lăsat pe Tăriceanu alături de UDMR și PC la întâlnirea cu opoziția.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu și liderii partidelor parlamentare, prezenți ieri la discuțiile consultative de la Guvern, au convenit să aloce o zi pe săptămână dezbaterii legilor UE și să înceapă o serie de acțiuni diplomatice în țările membre pentru ratificarea Tratatului de aderare.
În cazul în care va fi necesar, dezbaterile parlamentare asupra legilor UE ar putea continua și pe o perioadă mai lungă de o zi pe săptămână.
Liderii partidelor au convenit, totodată, să își trimită parlamentarii desemnați ca observatori la sesiunea de la Strasbourg a Parlamentului European.
Tăriceanu și-a manifestat disponibilitatea să participe la o discuție cu toate partidele parlamentare pe tema planului național de dezvoltare și a reformei administrației publice locale.
Punctele de vedere asupra cărora participanții au căzut de acord au fost prezentate la finalul reuniunii de premier, care a cerut liderilor parlamentari să găsească o soluție prin care să asigure un timp de lucru consistent pentru aprobarea legilor necesare UE și să urgenteze dezbaterile privind modificarea Regulamentelor celor două Camere.
Liderii parlamentari nu s-au înțeles însă asupra dezbaterilor privind modificarea Regulamentelor celor două camere, opoziția - în special PSD - respingând încercarea premierului de a propune un termen pentru dezbaterea pe articole sau amendamente și urgentarea acestor discuții.
"Tehnic, dezbaterile pot fi finalizate în termen de o săptămână, dar opoziția, în special PSD, se cramponează de o problemă care ar trebui abordată conform principiului aplicat începând cu 1990, și anume că președinții celor două camere sunt reprezentanții majorității. Opoziția dorește să folosească toate tehnicile pentru a prelungi discuțiile. Cu regret constat că nu există disponibilitatea necesară din partea PSD pentru finalizarea discuțiilor, astfel că majoritatea va continua demersurile pentru modificarea regulamentelor", a spus Tăriceanu. El a arătat că, prin alocarea unei zile pe săptămână pentru legile UE, dezbaterile asupra Regulamentelor vor influența mai puțin procesul legislativ, dar vor afecta imaginea și credibilitatea Parlamentului.
Întrebat dacă liderii prezenți la sediul Guvernului au discutat și despre Parlamentul unicameral, premierul a negat, precizând că tema respectivă va constitui obiectul consultărilor cu președintele Băsescu.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 23 Sep 2005 - 07:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8191&titlu=Premierul_cere_time_out_pentru_integrare