Boc explică strategia prezidențială pentru reformarea Parlamentului [1]

PD îi va comunica oficial astăzi președintelui țării, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni, că democrații susțin necondiționat introducerea votului uninominal și a sistemului unicameral.

Emil Boc a explicat, ieri, presei, pașii pe care-i va face Traian Băsescu în cazul în care restul actorilor politici nu vor susține cele două măsuri de reformă. „Pentru votul uninominal, Parlamentul poate să facă modificarea, dar la trecerea la o singură cameră este nevoie de modificarea Constituției. Aici, este nevoie de un vot în Parlament, dar rețineți că avizul Legislativului are caracter consultativ, președintele nu este obligat să țină cont de el“, a spus Boc. Astfel, chiar și în cazul unui vot nefavorabil pentru inițierea modificării Legii fundamentale, președintele „poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național“ (art. 90 din Constituție). „Dacă majoritatea cetățenilor sunt în favoarea unicameralismului, cei ce slujesc poporul vor fi obligați să inițieze procedura de revizuire, iar partidele care se vor împotrivi se vor sinucide politic“, a continuat Boc. Potrivit Constituției, (art. 150), revizuirea poate fi inițiată de președintele țării la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Dacă primele variante cad, președintele va apela la semnături, a mai explicat Emil Boc. Și astfel, se va organiza un al doilea referendum, care va avea un singur punct: trecerea la Parlament unicameral. Întrebat dacă se va profita de revizuirea Constituției pentru sistemul parlamentar ca să se mai introducă o modificare (republică prezidențială, de exemplu), președintele PD a răspuns negativ: „Nu trebuie să parazităm această temă cu altele, neimportante. Oricum, cetățeanul de la țară nu înțelege ce înseamnă republică prezidențială“, a conchis Boc.


Președintele PD lăuda bicameralismul
Președintele PD Emil Boc, care se declară un înfocat și consecvent susținător al Parlamentului unicameral, avea un alt punct de vedere față de acest subiect cu șase ani în urmă, în teza de doctorat apreciind bicameralismul drept „o complicație folositoare“, preferabilă unei „simplități dăunătoare“.
„Ziarul Clujeanului“ susține, în ediția de vineri, că teza de doctorat a lui Boc, din 1999, intitulată „Separația puterilor în stat. Ideal și realitate“, se referă la avantajele sistemului bicameral.
Boc susținea că Parlamentul bicameral al României are un caracter egalitar și are trei avantaje. Primul ar fi că, prin existența a două Camere, „se evită concentrarea puterii în Parlament prin distribuirea ei între două Camere, care, fiind egale, se împiedică reciproc să devină despotice sau suport al unui regim autoritar”. Al doilea avantaj menționat este „îmbunătățirea actului legislativ prin deliberarea succesivă în cele două Camere”. Un alt avantaj pe care liderul PD îl menționează în teza sa este următorul: „Controlul asupra Executivului se realizează mai eficient prin două Camere decât prin una singură”.
Publicat de : Călina BERCEANU
Data publicării: 24 Sep 2005 - 10:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8236&titlu=Boc_explica_strategia_prezidentiala_pentru_reformarea_Parlamentului