ACTIUNEA «STOP SPAGA», PRAF IN OCHII EUROPEI [1]

Jonathan Scheele ne reaminteste ca nu combatem Marea CorupTie, iar presedintele vorbeste de bacsisul la «ospatari»

Presedintele Traian Basescu a indemnat, ieri, la un boicot al spagii catre institutiile de stat, remarcand faptul ca romanii, in loc sa-si revendice drepturile, prefera sa plateasca "ciubuc", informeaza Mediafax.

"Trebuie sa ne intrebam daca, din punct de vedere al mentalitatii, suntem pregatiti sa devenim membri ai UE. Este o intrebare fundamentala si nu ma refer doar la cum gandim, ci si la ceea ce facem in viata de zi cu zi", a completat presedintele.


Coruptie in aparatul de stat

El a dat ca exemplu coruptia, despre care a spus ca exista in aparatul de stat si ca autoritatile incearca sa o izoleze, dar acest fenomen are mereu un partener in cetateanul roman. Basescu a vorbit despre tentatia romanilor de a plati vamesului, doctorului sau altui functionar public. "In loc sa ne revendicam drepturile, noi preferam sa platim un ciubuc, o spaga", a subliniat presedintele, mentionand ca acest fenomen se petrece si in justitie. "Acest proces este unul in doi: unul il cere si il accepta, iar altul plateste. Coruptie de unul singur nu poate fi nici la vames, nici la medic, nici la alt functionar al statului", a mai spus Basescu.


Boicot la pompa de benzina

El a mentionat ca exista o cerere din partea unei asociatii, ca pe 1 octombrie sa nu mai cumpere nimeni benzina. "Sunt de acord, nici eu n-o sa mai cumpar benzina atunci. Dar, haideti sa nu dam spaga un an. Aparatul de stat se poate curata, in timp, de coruptie. In 60 de ani, ne-am dobandit aceasta eticheta la institutiile statului si ne va fi foarte greu sa scapam de ea", a continuat Basescu. El a mai spus ca, intr-o intalnire cu investitori romani si straini pe care a avut-o luni seara, un om de afaceri strain l-a intrebat despre coruptia din Romania. "Aceasta perceptie este extrem de daunatoare pentru tara noastra si poate fi rapid schimbata doar printr-un efort colectiv. Apelul meu catre 22 milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga care a devenit sport national", a mai spus Basescu. El considera ca aceasta este o chestiune de mentalitate si ca romanii trebuie sa devina partenerii legilor in Romania.


Egalitate la serviciile publice

"Actul medical, serviciul vamesului, al profesorului, al oricarui functionar public sunt garantate prin lege si trebuie sa fie prestate catre orice cetatean. Din acest motiv, va invit sa facem primul pas catre solidaritate in lupta contra coruptie si sa cerem acestor functionari sa respecte legea", a mai spus Basescu, precizand ca apelul sau este parte a redobandirii demnitatii nationale a poporului roman.


Scheele: Ma ingrijoreaza toleranta romanilor la coruptie!

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, s-a declarat ingrijorat de persistenta tolerantei fata de coruptie si a intolerantei fata de minoritati in mentalitatea romanilor, chiar in pragul aderarii la UE. Aceasta ingrijorare a oficialului european a fost exprimata in contextul unei analize asupra rezultatelor unui studiu IRSOP, conform careia 85% din romani cred ca cine nu are bani sau relatii nu are sanse sa fie tratat corect in justitie. Stereotipurile privind minoritatile etnice si sexuale predomina si ele. Alte idei larg raspandite sunt: prea multi straini care prospera in tara noastra in timp ce romanii o duc prost - cred 64%, iar 61% sunt convinsi ca arabii, turcii si chinezii sunt necinstiti. Scheele i-a asigurat pe cetatenii romani ca multe din lucrurile de care se tem nu se vor intampla in momentul aderarii, conform Rador. Oficialul european a facut aceste declaratii la Conventia nationala a organizatiilor si persoanelor care se ocupa de comunicarea UE in Romania. "Pe mine ma ingrijoreaza aceste semnale si cred ca si pe dumneavoastra. Este sarcina noastra comuna sa promovam mai eficient valorile statului de drept, pluralismului, tolerantei si solidaritatii", a mai spus Scheele. Pe de alta parte, romanii sunt printre cele mai entuziaste popoare privind UE, cu un nivel de sustinere de 66%, dar in spatele acestui procent, IRSOP a detectat mai multe temeri decat sperante.

In mare parte, a apreciat Scheele, e vorba de euromituri, nu de realitati. Referindu-se la frica populatiei de a-si pierde identitatea nationala, oficialul european a adus aminte de moto- ul "unitate in diversitate", adaugand ca "nici englezii, nici francezii si nici germanii nu si-au pierdut identitatea nationala intrand in UE. La randul sau, ambasadorul britanic, Quinton Quayle, a recunoscut ca, inevitabil, vor exista si perdanti ai aderarii. Nu e posibil ca Romania sa aiba in continuare 4 milioane de persoane care traiesc de pe urma agriculturii, a spus el. (Claudia Cristofan)


Cristian Diaconescu (PSD): Este populist prin superficialitate!

Cristian Diaconescu, senator PSD: "Atitudinea presedintelui este una corecta, insa forma in care a expus-o este populista tocmai prin superficialitatea sa. Nici nu ne lasa foarte mult loc de comentat. Exista intr-adevar coruptie si e bine ca seful statului pledeaza pentru eradicarea ei. Pe fond, lucrurile sunt in regula, iar ideea de a relua un concept manifest este specifica lui Traian Basescu. Insa, ceea ce a declarat presedintele nu e mare lucru. Superficialitatea celor spuse de Basescu vine tocmai din faptul ca nu a atins si problema marii coruptii. Am impresia ca presedintele lanseaza cate o tema pe zi doar pentru a face obiectul emisiunilor tv". (A.D.)


Ioan Oltean (PD): A vrut sa faca o distinctie intre mica si marea coruptie

Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, ieri, ca "presedintele Traian Basescu nu s-a legat de marea coruptie pentru ca a dorit sa faca o distinctie intre aceasta si mica coruptie".

In acest sens, el a subliniat ca Basescu "vorbeste intotdeauna de marea coruptie".

De asemenea, el a precizat ca este binevenit faptul ca seful statului a recomandat romanilor sa nu mai dea spaga functionarilor din institutiile statului.
Publicat de : Manuela Stanca, L.B.
Data publicării: 27 Sep 2005 - 22:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8360&titlu=ACTIUNEA_&_laquo_STOP_SPAGA&_raquo___PRAF_IN_OCHII_EUROPEI