Cum a dat Basescu cu bata in balta? [1]

A renuntat la anticipate. In mod oficial. Cel putin pana in 2007, cetatenii Romaniei vor fi scutiti de sarcina trasata de presedintele ales de a se deplasa din nou la urne.

Si a fost ingropat si proiectul Parlamentului unicameral, pe care Basescu promisese ca-l realizeaza apeland direct la popor. Peste capul partidelor. Sunt doua dintre infrangerile de proportii pe care le-a suferit seful statului. Ceea ce nu inseamna ca el a ingropat cumva securea de razboi. Cum se explica, totusi, performanta acestuia de a da in mod repetat cu bata in balta? Si ce solutii exista pentru cresterea, in viitor, a nivelului de intelepciune prezidentiala?

In timpul procedurilor de aterizare pe aeroportul Henri Coanda, dupa o vizita in Statele Unite, care a reprezentat un dublu fas - politic si lingvistic - Traian Basescu a conceput planul unei lovituri de imagine. Un proiect care scurtcircuiteaza clasa politica, pune in miscare instantaneu energiile opiniei publice si ar putea sa conduca, pe o alta cale, la realizarea alegerilor anticipate pe care le pune la temelia carierei sale de sef al statului. Si, instantaneu, s-a declansat o dezbatere aprinsa pe aceasta tema. Cu argumente pro si contra, la care au participat fara exceptie atat liderii politici, cat si corifeii societatii civile. In timp ce tara se zbatea sub ape si in nevoile generate de inerenta criza a schimbarilor determinate de procesul de integrare in UE. La capatul acestui veritabil razboi psihologic, unii ar fi tentati sa spuna ca Traian Basescu a blufat. Ca, in realitate, el nu intentioneaza nici schimbarea din temelii a sistemului parlamentar si nici declansarea pe aceasta cale a alegerilor aniticipate. Si exista suficiente argumente pentru sustinerea unei asemenea teze. Iata doua dintre ele: intentia lui Basescu de a lansa o perdea de fum peste o serie de contraperformante si de gafe ale noii puteri, in general, si ale institutiei pe care o reprezinta, in special; sau dorinta sa ca, sub santajul exercitat asupra parlamentarilor, prin chemarea populatiei la urne pentru referendum ori anticipate, sa poata instala un guvern marioneta, dupa modelul tandemului Iliescu - Vacaroiu. In ceea ce ma priveste, nu ma numar printre cei care crediteaza ipoteza de mai sus. Cred, mai degraba, ca Basescu, animat de dorinta de a obtine pentru Alianta DA o mai puternica reprezentare parlamentara de natura sa ofere o munitie consistenta proiectelor ambitioase ale puterii, a promovat mai mult timp decat era necesar si intr-un mod nechibzuit solutia anticipatelor. Care, in mod evident, nu mai este o solutie. Asa cum zilele trecute a fost el insusi silit sa recunoasca. Dar cerbicia sa, de acum proverbiala, si incapacitatea pe care o are, de a lucra in echipa, i-au jucat feste. Pana la urma, Basescu este cel ramas in ofsaid. Si culmea este ca si-a construit singur aceasta penibila ipostaza.

Pentru a intelege afirmatia de mai sus, este suficient sa facem o radiografie a ultimului experiment basescian. Cel legat de sistemul unicameral. Care, in mintea lui, o data trecut prin referendum, ar fi putut asigura premisele construirii unei noi majoritati. Daca inainte de a-si face publica intentia seful statului ar fi procedat corect, atunci el ar fi putut evita acest esec rusinos. Pentru ca ideea sistemului unicameral trebuia judecata din cel putin trei perspective. Inainte de a deschide gura, Basescu trebuia sa aiba in buzunar raspunsul la trei intrebari: daca pentru o tara cum este Romania este mai bine sau nu - din ratiuni istorice, politice, financiare, morale ori legate de integrare - sa avem sistem unicameral; daca este sau nu posibil ca presedintele sa treaca peste vointa partidelor si sa apeleze la popor, organizand in mod constitutional un referendum prin care sa fie impus sistemul unicameral; daca cetatenii Romaniei, intelegand diferenta dintre sisteme, se vor prezenta la urne si il vor sustine? La nici una dintre intrebarile de mai sus Basescu nu a avut raspunsuri atunci cand, in timpul procedurilor de aterizare pe Henri Coanda, a decis sa lanseze aceasta noua bomba politica. Singurul element pe care, eventual, se putea baza la acel moment era un rationament rudimentar atribuit de el populatiei. De tipul: "daca ii spui omului ca acest sistem este mai ieftin, intrucat el nu are prea mare incredere in Parlament, va sustine initiativa presedintelui". Dar pe un asemenea model de gandire, intr-o buna zi, electoratul ar putea fi chemat la urne de vreun politician smintit pentru a raspunde daca nu cumva doreste furnizarea gratuita a curentului electric. Si ar raspunde da.

In rest, Basescu s-a prezentat complet nepregatit in fata clasei politice si a opiniei publice. Fara nici un fel de raspunsuri la intrebarile de mai sus. Ba chiar fara a fi studiat in prealabil Constitutia si Legea referendumului. Motiv pentru care a pierdut. Dand cu bata in balta.
Publicat de : Sorin Rosca STANESCU
Data publicării: 28 Sep 2005 - 08:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8372&titlu=Cum_a_dat_Basescu_cu_bata_in_balta?