Parlamentarii se cearta pe bani [1]

Cererea premierul Tariceanu ca bugetele celor doua Camere ale Parlamentului sa fie mentinute la sumele prevazute pentru anul trecut s-a lovit de un paravan de proteste ridicat atat de parlamentarii opozitiei, cat si de cei reprezentand puterea.

In ciuda scrisorii pe care Tariceanu a trimis-o ieri presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, explicandu-le ratiunile care au dus la adoptarea unei asemenea decizii, alesii si-au mentinut nemultumirile vizavi de reducerea cheltuielilor, problema care urmeaza sa fie atacata in sedinta Birourilor Permanente de astazi.


Ploua in masinile alesilor
Plenul Camerei a hotarat ieri sa amane adoptarea proiectului de buget al acestui for legislativ pe anul 2006 dupa ce pesedistul Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante, a solicitat diminuarea acestuia de la 3100 miliarde lei vechi la 1900 miliarde de lei vechi. Tanasescu a spus ca, in urma unor dezbateri, comisia de specialitate a decis diminuarea cu 1200 miliarde de lei vechi a bugetului Camerei pentru anul viitor. El a recunoscut insa ca diminuarea bugetului ar presupune "potentiale dificultati" in privinta cheltuielilor de deplasare ale alesilor in strainatate, precum si a celor legate de mutarea Senatului in Palatul Parlamentului. Desi majoritatea deputatilor care au luat cuvantul de la microfonul Camerei au fost de acord, in principiu, cu diminuarea bugetului, ei nu au uitat sa se planga de masinile pe care le au in dotare. "Poate schimbam masinile cu cele ale domnilor ministri, pentru ca intr-ale noastre ploua", a spus liberalul Grigore Craciunescu. Constantin Nita (PSD) a fost de parere ca este necesara construirea unui hotel al parlamentarilor deoarece Camera cheltuie anual 80 de miliarde de lei pentru cazare. In final, deputatii au stabilit retrimiterea bugetului la Biroul Permanent. (R.G.)


Senatorii puterii il refuza pe premier
Cererea premierului Tariceanu referitoare la plafonarea bugetului Senatului a starnit valuri de proteste atat in randul alesilor opozitiei, cat si ai puterii. Chiar si liberalul Paul Pacuraru, chestorul Senatului, s-a declarat impotriva solicitarii primului-ministru de reducere a bugetului acestei Camere cu aproximativ 400 de miliarde, explicand ca aceasta suma este necesara pentru achitarea facturilor de intretinere. "Nu cred ca Senatul poate functiona, de exemplu, fara curent electric", a exagerat Pacuraru proportiile pagubei pe care ar produce-o reducerea cheltuielilor. "Daca se constata ca nu pot fi achitate cheltuielile curente, solicitarea primului-ministru va fi respinsa. Decizia va fi discutata in Biroul Permanent", a mai spus senatorul liberal. Aceeasi pozitie a fost adopata si de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care s-a declarat ingrijorat de faptul ca, din lipsa de bani, sala de plen ar putea ramane neincalzita in timpul iernii. Vacaroiu a profitat de ocazie si s-a laudat cu economiile pe care le-a facut pana in prezent Senatul prin returnarea la buget a unor sume cuprinse intre 100 si 150 de miliarde de lei, datorate celor 100 de posturi mentinute libere, din cauza lipsei de spatiu. "Acum insa trebuie sa revenim la normalitate cu o schema de personal completa", a comentat presedintele Senatului, subliniind ca institutia pe care o reprezinta nu va putea functiona "sub nici o forma cu aceeasi bani ca in 2005".
Publicat de : V. DELEANU
Data publicării: 12 Oct 2005 - 04:43
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8871&titlu=Parlamentarii_se_cearta_pe_bani