In deriva pe Marea Neagra [1]

Proiectele presedintelui, depasite de realitate

Traian Basescu sustine ca stie ce face in politica externa. Numai ca proiectele sale, lansate dupa victoria in alegeri, au fost depasite de realitatile geopolitice. Marea coalitie revolutionar-portocalie pentru securizarea Marii Negre pare o poza ingalbenita de familie. Este din ce in ce mai clar ca, atat presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, cat si cel al Ucrainei, Viktor Iuscenko, fac un joc dublu intre Occident si Rusia.
Primului i-a scapat chiar la un salon international de vinuri ca CSI este o solutie mai buna pentru Moldova atat timp cat UE nu are intentii serioase cu tarile periferice si sarace. In Ucraina, incheierea unui memorandum intre Iuscenko si fostul sau contracandidat comunist Viktor Ianukovici privind amnistierea fraudelor electorale - elementul declansator al revolutiei portocalii - arata in ce directie se indreapta si Ucraina. Nici Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, nu se simte in stare de revolutii regionale, incoltit de Rusia si confruntat cu miopia UE fata de progresele tarii in materie de lupta anticoruptie si stat de drept.
In ciuda incurajarilor primite din partea Casei Albe, perceputa ca singurul aliat posibil in proiectele de politica externa, planul lui Basescu nu a primit pana acum sprijin concret, dimpotriva. Numirea unui donator al republicanilor, Nicholas Taubman, ca ambasador al SUA la Bucuresti, in locul unui cunoscator al regiunii, cum ar fi fost celalalt aspirant la post, Julie Finley (o colaboratoare a lui Bruce Jackson), poate fi interpretata ca un mesaj. Ca Washingtonul nu este interesat de o politica implicata in imediata vecinatate a Rusiei. De altfel, Bush este criticat pentru lipsa de fermitate fata de Rusia lui Vladimir Putin, autoritarista, represiva si - avand asul energetic in maneca - din ce in ce mai aroganta. Criza pretului petrolului, nevoia in crestere de gaz a Germaniei, dosarul iranian si raporturile cu China, viitoare putere mondiala, au facut ca Rusia, detinatoarea unor chei pentru aceste probleme, sa fie tratata cu mai multa ingaduinta.
Nu sunt semne ca SUA sau UE ar sustine in viitorul apropiat un proiect care sa ostilizeze Rusia. Mai degraba vor continua ca si pana acum sa incurajeze discret si neofensator la adresa Kremlinului consolidarea democratiei in vecinatatea Rusiei.
Rusia a venit la masa Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra cu propriile proiecte, sustinute ferm de Grecia si Turcia, inclusiv financiar, prin Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre, la care principali actionari sunt cele trei state.
Armonizarea sistemelor energetice intre tarile est-europene si cele vest-europene, crearea unui inel de electricitate in zona Marii Negre, stabilirea unei linii regulate de feribot pentru transportul de persoane care sa faca legatura intre porturi sunt cateva dintre initiativele Moscovei de integrare regionala si suna mai interesant decat declaratiile privind diseminarea democratiei in Belarus.
Fara sprijin international, fara capacitate de adaptare la dinamica geopolitica, fara idei concrete si fara bani, marile initiative ale lui Traian Basescu plutesc in deriva pe Marea Neagra.
Publicat de : Ioana Lupea
Data publicării: 12 Oct 2005 - 11:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8896&titlu=In_deriva_pe_Marea_Neagra