Dezamãgirea, pe mãsura asteptãrilor [1]

N-avem nici un motiv pentru a pune la îndoialã (fie si numai partial) rezultatele recentelor sondaje de opinie. În esentã, ele reflectã sperantele, marile asteptãri ale unor segmente importante ale populatiei în urma alegerilor de la finalul anului trecut.

Pentru majoritatea concetãtenilor nostri nu prezintã (deocamdatã) interes tot felul de subtilitãti ale politichiei. Bunãoarã, controversele de la Congresul PNL privind unele prevederi statutare au trecut aproape neobservate, cu toate cã ele au vizat aspecte esentiale ale mecanismelor de adoptare a deciziilor în PNL. Or, dat fiind faptul cã PNL – potrivit liderilor lui – reprezintã principala fortã a actualei Puteri (ce pãrere au liderii PD?), este posibil ca hotãrârile conducerii acestui partid sã aibã un puternic impact asupra populatiei. Prin urmare, prevederile statutului PNL intrã, obiectiv, în zona interesului public.
O caracteristicã a stãrilor de spirit dominante în prezent este cantitatea apreciabilã de rãbdare (de asteptare) existentã în rândurile concetãtenilor nostri. Dar, pe cât de repede s-a acumulat (pe fondul unei campanii electorale reusite a A.D.A. si a uneia, cel putin, neinspirate, a PSD) pe atât de repede se poate diminua si epuiza. Nu este nevoie sã recurgem la exemple din perioada postdecembristã pentru a demonstra cã asa s-au petrecut, se petrec si se vor petrece lucrurile ori de câte ori existã împrejurãri favorizante.
Oamenii se aflã, în aceastã perioadã, în expectativã. Au acordat un credit si urmãresc, cu atentie, ce se întâmplã. Marele merit al sondajelor de opinie constã tocmai în capacitatea lor de a identifica grijile, preocupãrile, temerile si sperantele unor segmente semnificative ale populatiei. Desi au fost si sunt putini cei care s-au asteptat si se asteaptã la rezultate imediate, extrem de multi repondenti s-au dovedit a fi „judecãtori" severi ai actualei guvernãri exact din perspectiva evocatã, adicã din cea a asteptãrilor. Astfel, au început sã fie „taxate", cum se cuvine, mesajele contradictorii, nu numai ale componentilor echipei guvernamentale, ci si ale liderilor fiecãrui partid din asa numita coalitie aflatã la Putere. Sigur, existã si aspecte spectaculoase legate de declaratii care – în cazul cel mai bun – trezesc ilaritate si „aprovizioneazã" rubricile lui Gâgã din diverse publicatii, însã este vorba si despre chestiuni de fond.
Nu a fost nevoie sã treacã prea mult timp pentru a se eroda semnificativ credibilitatea autorilor unor mãsuri de genul introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor si profitului, precum si recalculãrii pensiilor.

Când este vorba despre decizii care au un mare impact social, orice bâlbã, orice afirmatie fãrã acoperire provoacã mari dezamãgiri. Nu mai intrãm în detalii; ele au fost si sunt prezente zilnic în presã, inclusiv în ziarul nostru. Când – pe total – sumele destinate achitãrii impozitelor si taxelor cresc, în conditiile scumpirii unor produse si servicii vitale, orice efort propagandistic de prezentare a „laturii bune a lucrurilor" este sortit esecului. La fel si cu pensiile. Totul s-a dezumflat când ministrul de resort a precizat cã nu se urmãreste, prin recalculare, mãrirea pensiilor, ci numai repararea unor nedreptãti.
Sloganul „Sã trãiti bine!" se goleste repede de continut când se amânã adoptarea unor mãsuri care, într-adevãr, ar aduce un minus de sãrãcie si un plus de bunãstare, între acestea numãrându-se reducerea consistentã a contributiilor la asigurãrile sociale. Faptul cã se raporteazã pentru 2006 decizii care ar contribui efectiv la ameliorarea mediului de afaceri este – la rândul lui – de naturã a pune sub semnul întrebãrii seriozitatea, competenta, responsabilitatea actualilor guvernanti.
Mai bine ar spune populatiei adevãrul, ce se poate si ce nu se poate face în acest an. Unele sloganuri care în campania electoralã au avut efect, acum sunt o sursã de amuzament, cu tendinta de a se transforma rapid într-una de iritare generalizatã. De aici si pânã la dezamãgirea atotcuprinzãtoare nu mai este decât un pas.

Publicat de : Valentin Stãn
Data publicării: 08 Feb 2005 - 10:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=910&titlu=Dezam&_atilde_girea__pe_m&_atilde_sura_astept&_atilde_rilor