Legile integrării sunt varză de Bruxelles [1]

Dacă, din punct de vedere declarativ, coaliția aflată la putere nu ratează nici un prilej să explice cât de mult se zbate pentru integrare, modul cum elaborează legile atât de necesare acestui deziderat lasă de dorit.

După ce s-au străduit să pritocească îndelung aceste acte normative, odată venite în Parlament s-a constatat că sunt neconcordanțe flagrante cu aquis-ul comunitar. După ce, luni, plenul Camerei Deputaților nu a putut să dezbată nici una dintre legile aflate pe ordinea de zi ce țin de integrarea europeană pe motiv că ministrul Anca Boagiu, chemată de colegii de coaliție în Parlament, nu a onorat invitația, ieri, în prezența doamnei ministru, deputații au constatat ba că unele dintre legi au fost adoptate de comisiile de specialitate în lipsa tabelelor de concordanță, ba că nu sunt în concordanță cu acquis-ul comunitar. Cu toate acestea, atât proiectul de lege privind dobândirea dreptului la proprietate privată asupra terenurilor de către cetățenii străini și apatrizi, precum și de către persoanele juridice străine, cât și proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și preparatelor chimice periculoase au fost adoptate.
Mai greu a fost cu proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. Ministrul Integrării, Anca Boagiu, a ținut să le reamintească deputaților că România trebuie să explice pe 26 octombrie Comisiei Europene dacă această agenție funcționează, ceea ce ar implica votarea de urgență a actului normativ în cauză. Un alt impediment în calea înființării acesteia ar fi că bugetul agenției nu este prevăzut în proiectul bugetului de stat pe 2006. Boagiu a propus ca agenția să intre în subordinea Guvernului pentru a putea fi finanțată prin intermediul Cancelariei primului ministru, dar, potrivit modificărilor aduse de Senat, agenția ar fi urmat să se afle în subordinea Parlamentului. După ce s-au străduit din răsputeri să înțeleagă cum stau lucrurile și după ce, cu avânt patriotic, deputații au votat aproape jumătate din articole, reprezentanții PSD au atras atenția că actul normativ așa cum a fost el întocmit este în neconcordanță flagrantă cu acquis-ul comunitar și că ar trebui retrimis la comisie, lucru susținut, în ultimă instanță, și de către democrați. În aceste condiții, și Anca Boagiu s-a declarat de acord, legea fiind retrimisă - în totalitate și cu încălcarea regulamentului - înapoi la comisia de resort, care are termen o săptămână să o pună în concordanță cu cerințele UE.
Dacă ținem cont că plenul ar urma să se pronunțe asupra acestei legi cel mai devreme pe 25 octombrie, data la care ministrul Integrării ar trebuie să se prezite în fața Comisiei Europene cu un răspuns în ceea ce privește înființarea acestei agenții, putem trage concluzia că încă o bilă neagră se va contoriza în dreptul României în ceea ce privește respectarea obligațiilor asumate.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 18 Oct 2005 - 22:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9121&titlu=Legile_integrarii_sunt_varza_de_Bruxelles