UDMR invinsa de conservatori [1]

Amenintari si acuzatii reciproce luni seara, la intilnirea celor patru lideri ai Coalitiei de guvernamint de la Palatul Victoria. Solutia de compromis privind Statutul minoritatilor a fost adoptata doar dupa ce UDMR a avansat ideea asumarii raspunderii guvernamentale.

Dupa ce PC a contribuit la trintirea Statutului minoritatilor la Senat, Marko Bela le-a cerut celor doi lideri ai D.A., Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, ca guvernul sa-si asume raspunderea pe respectivul proiect. Potrivit unor lideri UDMR, Marko Bela a adoptat aceasta pozitie radicala profitind de faptul ca luni, la Bruxelles, informatia privind caderea la vot a Statutului minoritatilor a avut un efect negativ, cu toate ca nu mai putea influenta actualul raport de tara. Motivul: reglementarea situatiei privind minoritatile nationale in Romania si Bulgaria face parte din criteriul politic pe care cele doua tari trebuie sa il indeplineasca pina in primavara anului 2006, cind Comisia Europeana va da verdictul final privind data la care va avea loc integrarea in UE. In aceasta privinta, Romania este mult mai avansata decit Bulgaria, prin existenta, in Parlament, a proiectului de lege al guvernului privind statutul minoritatilor, fapt care a contat in elaborarea Raportului de tara.

Voiculescu, acuzat de demagogie politica

Ieri, liderul PC, Dan Voiculescu, a recunoscut ca Marko Bela l-a acuzat luni seara de „demagogie politica“ si de dorinta de a colecta „capital electoral“, dar a precizat ca nici unul dintre liderii prezenti nu i-a cerut sa iasa de la guvernare. In final, Tariceanu, Boc si Voiculescu au stabilit ca legea minoritatilor sa fie „dreasa“ la Camera. In schimb, PC a obtinut promisiunea, asumata public luni seara de liderii Coalitiei, ca in localitatile unde populatia romana este minoritara, aceasta sa aiba dreptul la un loc in consiliul local, urmind sa fie modificata in acest sens legea alegerilor locale. Ca varianta de compromis, acest lucru va fi valabil si pentru alte etnii minoritare, in anumite conditii.

Problemele UDMR nu s-au terminat

Problemele UDMR pe tema legii statutului minoritatilor sint departe de a se fi terminat, in ciuda acordului stabilit de liderii Coalitiei luni seara. Caracterul complex al legii da nenumarate posibilitati opozantilor ei de a-i contesta constitutionalitatea la Curtea Constitutionala. Unele articole din proiectul de lege creeaza efecte legislative cum ar fi infiintarea de noi institutii, care dau competenta Senatului ca si Camera decizionala. Acest lucru poate fi folosit de PRM si de PSD intr-o eventuala contestatie la Curte, dat fiind ca Senatul s-a antepronuntat prin respingerea legii.

Lege fara termen

Faptul ca liderii Coalitiei nu au fixat un termen pentru adoptarea legii este o alta problema, mai ales ca, din punct de vedere constitutional, la Camera Deputatilor legea nu mai beneficiaza de un termen pentru adoptare tacita si poate suferi acelasi tratament pe care l-a suferit si proiectul de modificare a regulamentului. „Am mari dubii in legatura cu PC si cu liderul acestei formatiuni, Dan Voiculescu. Avem insa mai multe posibilitati de urgentare a adoptarii proiectului, dar si mai multe mijloace politice prin care sa-i convingem pe partenerii nostri“, ne-a mai declarat deputatul UDMR, evitind sa dezvaluie mijloacele la care facea referire.
Publicat de : Ada Mesesan, R.B.
Data publicării: 25 Oct 2005 - 22:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9339&titlu=UDMR_invinsa_de_conservatori