Ultimul tun al lui Constantin Sava [1]

Conducerea Senatului a fost ieri asaltata cu cereri venite din partea senatorilor privind decontarea facturilor la telefoanele mobile si fixe si a chiriilor birourilor parlamentare din teritoriu.

Senatorii nu s-au oprit aici, ci au decis sa-si reinnoiasca parcul auto din circumscriptiile teritoriale, urmand sa inlocuiasca Daciile Super Nova, de care dispun in acest moment, cu autoturisme marca Logan sau Cielo. Biroul Permanent al Senatului a respins insa ieri, toate doleantele parlamentarilor, neputand insa sa reziste si tentatiei de a cumpara noi autoturisme. De acest ultim aspect se va ocupa inca secretarul general al Senatului, Constantin Sava, care, potrivit anuntului presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, va fi schimbat din functie saptamana viitoare.


Pus pe liber
Numele lui Sava a fost implicat anul trecut intr-un scandal sexual, presa dezvaluind faptul ca acesta le-ar fi promovat in functii pe unele angajate ale Senatului, in schimbul unor favoruri sexuale. Sava s-a mai facut remarcat, in presa, in mandatul trecut, prin achizitionarea unor televizoare color cu ecran plat sau prin folosirea in interes propriu a parcului de masini al Senatului. Numele secretarului general a fost legat si de un accident auto in care a fost implicata sotia sa, masina busita apartinand chiar Senatului. In ciuda tuturor dezvaluirilor aparute in presa, secretarul general al Senatului nu s-a potolit ci, dimpotriva, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca presa sa nu mai aiba acces la informatiile care implicau banul public. Ieri, insa, ziaristii au fost surprinsi sa constate ca in mapa Biroului Permanent apar date cu caracter public, care faceau exclusiv referire la banii contribuabililor. Transparenta de care da dovada conducerea Senatului ar putea fi pusa ori pe seama dorintei presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu de a nu gresi cu nimic si neputand fi astfel debarcat de senatorii Coalitiei de guvernamant, ori pe dorinta aliatilor de a-si onora promisiunile facute in campania electorala privind accesul presei la informatiile de interes public. Presa spera insa ca "minunea sa dureze mai mult de trei zile", cunoscuta fiind, dupa 1990 incoace, dorinta fiecarui partid, alianta sau coalitie ajunsa la putere, de a ascunde, departe de ochii opiniei publice, cheltuielile ce privesc institutiile statului. In privinta lui Sava, Nicolae Vacaroiu a recunoscut ieri ca acesta urmeaza sa fie schimbat din functie, mentionand ca mandatul sau a expirat o data cu mandatul vechiului Parlament. "Propunerea privind un nou secretar general al Senatului va fi a mea, ea va fi supusa aprobarii Biroului Permanent, iar apoi plenului. Voi desemna o persoana neinregimentata politic", a sustinut Vacaroiu, subliniind ca inlocuitorul lui Sava va fi numit saptamana viitoare.


Vacaroiu prefera Logan
Pana cand va elibera postul insa, Sava se va ocupa de achizitia de autoturisme, bugetul alocat la acest capitol fiind de 43 de miliarde de lei. Senatorii folosesc, in prezent, autoturisme Dacia Super Nova, cumparate in 2001. Acestea au, in medie, un parcurs de 120.000 de kilometri, fiecare. Sava a precizat in memorandumul intern depus la Biroul Permanent, ca cele mai bune variante pentru masinile ce urmeaza a fi achizitionate sunt Dacia Logan de 1,4 si 1,6 MPI, cu preturi cuprinse intre 5700 si 8000 de euro, cu TVA inclus, si Cielo Executiv, la pretul de 8300 de euro, cu TVA inclus. Vacaroiu a declarat, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta Biroului Permanent, ca el prefera Logan, pe motiv ca este mai ieftina, iar piesele de schimb sunt mai accesibile, ca pret. Tot el a recunsocut insa, ca fiind senator de Pitesti, aceasta preferinta a sa ar putea fi interpretata. "Din acest motiv am propus ca noile masini sa se cumpere pe baza de licitatie", a mentionat Vacaroiu. El a explicat ca, in urmatoarele zece zile, administratorii si chestorii Senatului vor realiza un caiet de oferte pe baza caruia vor cere oferte de la toti producatorii de autoturisme, aflati pe piata romaneasca.

"In baza ofertelor primite, vom decide asupra organizarii unei licitatii. Unii colegi din Biroul Permanent au propus sa se accepte patru-cinci variante de masini, din care fiecare senator sa aleaga. Varianta a fost insa respinsa", a mai spus Vacaroiu.


Mai multi bani pentru chirii
Biroul Permanet al Senatului a majorat insa si bugetul senatorilor pe 2005 pentru inchirierea de spatii, mobilier, garaje, precum si pentru prestarile de servicii de la birourile din teritoriu. Conducerea Senatului a stabilit ca parlamentarii vor dispune la acest capitol de 2,2 miliarde de lei, cu 800 de milioane mai mult decat in 2004. In memorandumul intern semnat de Sava, se spune ca, in mandatul precedent, doar pentru cinci birouri senatoriale s-au platit chirii lunare de peste trei milioane de lei. Cea mai mare chirie din legislatura trecuta a fost insa de 7,5 milioane de lei pe luna, platita pentru biroul senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs. In acest mandat, chiria a ajuns la 8,6 milioane de lei pe luna, senatorul fiind obligat sa-si plateasca singur utilitatile.


Birouri de 400 de euro lunar
Cu toate acestea, senatorii nu vor fi satisfacuti, mai ales ca ei au cerut de la conducere mai multi bani pentru plata chiriilor birourilor senatoriale. Pesedistul Aristide Roibu a cerut 400 de euro lunar pentru a-si putea inchiria, la Barlad, un birou de 70 de metri patrati. El a prezentat Biroului Permanent mai multe oferte de inchiriere de spatii, cea la 400 de euro fiind cea mai rezonabila. In acelasi scop a cerut si peremistul Gheorghe Funar suma de 350 de euro, sustinand ca ofertele pentru un birou senatorial la Cluj variaza intre 350-800 de euro pe luna. Conducerea Senatului le-a respins insa cererea de fonduri, informandu-i ca suma maxima pentru chiria birourilor din teritoriu este de aproximativ 250 de euro pe luna. "Unii colegi au spus ca nu au reusit sa inchirieze spatii la acesti bani, insa mai mult nu se poata aloca. In aceasta suma intra si plata utilitatilor, dar nu si telefonul din biroul senatorial", a explicat Vacaroiu.


Alo, alo!
Membrii conducerii Senatului au mai discutat si cazul senatorului PRM Eugen Mihaescu, care a spus ca nu are inca un birou senatorial si isi desfasoara activitatea la domiciliu. Din acest motiv el a cerut decontarea facturii telefonice. O cerere similara a venit si din partea liberalului Dan Carlan, care a cerut bani pentru depasirea baremului de la abonamentul telefonic. Ambele solicitari au fost insa respinse de conducerea Senatului. Vacaroiu a mai explicat ca, o alta problema discutata in Biroul Permanent este cea referitoare la cazarea senatorilor in Bucuresti. "Exista aproximativ 35-40 de senatori care stau cu chirie, in gazda. Ei primesc o suma maxima lunara de 23 de milioane de lei. Dar pentru acesti bani trebuie sa prezinte contractul de inchiriere. In suma respectiva, echivalenta cu 70 la suta din cazarea la hotel, intra si plata utilitatilor", a explicat Vacaroiu.


Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 10 Feb 2005 - 09:06
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=955&titlu=Ultimul_tun_al_lui_Constantin_Sava