Tandem pe tandem se scoate. Cuiul este Elena Udrea! [1]

Unde s-a pitit coruptia din Romania? La PNL, in general. La Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu, in special. Unde nu exista nici un dram de coruptie? La Cotroceni, in general. La echipa Basescu-Stolojan-Udrea, in special. Cine a divulgat secretul, chiar cu riscul de a-si pierde functia? Cine a detaliat aspectul, aruncand pe piata detalii picante cat sa echilibreze balanta mult-hulitei si mai deloc starpitei coruptii, intre cele doua Palate? "Blonda" de la Presedintie.

Luam in calcul: a.Realitatea ca Dinu Patriciu n-a fost nicicand un sustinator al presedintelui Basescu (ba dimpotriva); b. Criticile formulate de cunoscutul om de afaceri la adresa fostului lider al PNL, Theodor Stolojan, pentru modul in care intelegea sa-i conduca pe liberali; c. Nemultumirile lui publice fata de constituirea Aliantei PNL-PD, a participarii celor doua partide sub aceeasi cupola politica la alegerile din 2004, a nominalizarii lui Traian Basescu pentru functia suprema in stat.

Apoi: d. Incapatanarea, in opinia presedintelui, a premierului Calin Popescu Tariceanu de a nu demisiona la ordin si de a nu merge pe sarma pentru interesele tandemului politic Basescu-Stolojan; e. Raspunsurile protocolare din care premierul a decis sa nu iasa, indiferent de acuzele dinspre Cotroceni, indiferent de vocabularul coborat din deal, indiferent de cat ar fi avut de pierdut (si a avut), pentru ca a refuzat, sistematic, biletele la circ; f. Momentele in care, cu siguranta, a trebuit sa lase mult de la el, pentru stabilitatea guvernamentala, in situatia in care unii ministri democrati veneau in sedintele Executivului montati deja de presedinte. Sunt motive suficiente? Categoric, da. Imediat dupa venirea la putere a Aliantei, presedintele arunca pe piata declaratii furibunde despre combaterea marii coruptii si, aproape simultan, incep verificarile in cazul Dinu Patriciu. Privat de libertate precum un violator de rand sau un criminal in serie, oferit pe tava opiniei publice, in direct, la ore de maxima audienta, intre doua stiri cu Omar Hayssam, sa vada poporul ca puterea lucreaza neostenit. Uitati coruptul puterii. Crucificati-l! Noi ne-am onorat promisiunile! Intre timp, in "evolutia" anchetei, a aparut intalnirea de la Goden Blitz, din care, pentru ca Tariceanu a decis sa nu mai demisioneze, Patriciu si Rosca Stanescu au devenit, alaturi de liderul PNL, inamicii publici nr. 1 in transferarea lui Stolojan de la un palat la altul. In mod evident, anchetarea lui Dinu Patriciu a devenit si mai mediatizata. Desi afacerile lui sunt bine asezate in piata de ani buni iar suspiciunile legate de incorectitudinea acestora puteau duce oricand la demararea unor verificari/anchete. Nu exclusiv atunci cand Patriciu a devenit si incomod, si tocmai bun de stindard in lupta pentru combaterea coruptiei.

Obrazul presedintelui: Dupa ani buni in care din prietenia Basescu- Stanescu a avut evident de castigat mai mult primul – macar pentru ca el viza o cariera publica si nu activa in domeniul privat – poporul e supus la torturi monstruoase: Presedintele a fost "amenintat" de un jurnalist. Doar un pas a lipsit pentru ca fanii sa nu iasa, revoltati, in strada. Cand au aparut detaliile, miza s-a fasait si nici macar o scama nu s-a lipit de reverul jurnalistului. Probele n-au putut fi mediatizate pentru ca asta ar fi insemnat, implicit, sa se recunoasca fie faptul ca presedintelui ii sunt ascultate telefoanele (poate pentru protectie), fie – ceea ce era extrem de grav – ca sunt ascultate convorbirile unui jurnalist. Singura pierdere pe care o poate inregistra jurnalistul este ca cititorii sa aleaga alte ziare. Pierderea, insa, pe care o poate inregistra din astfel de practici un politician care are nevoie de voturi nu poate fi neglijata.

Obrazul lui Stolojan A uitat mult prea usor cum a fost primit, tratat, sustinut si promovat in PNL.

Constiinta lui Botos

Ramane o problema de constiinta, daca nu are si valente profesionale, sa se decida cand nu a procedat corect. Atunci cand a considerat ca da bine intr-o cauza sa recunoasca public, dar mult mai tarziu, faptul ca premierul l-a sunat in cazul Dinu Patriciu. Sau atunci cand, daca si-a simtit pozitia sau independenta politica amenintate, nu a rupt gura mediei dezvaluind in secunda doi imixtiunea politicului in Justitie.

Turcul si pistolul

Daca Udrea stia ca Tariceanu l-a sunat pe Botos, sansele ca Basescu sa nu fi avut aceste informatii sunt minime. Cum a intrat ea in posesia acestei informatii "cheie", pe care a vanturat-o in public nepermis de tarziu? De ce a mai acceptat sa apere o cauza cert dubioasa, pentru un om care a facut-o blonda, la propriu? In mod normal, cand cineva la a carui opinie tii iti spune ca esti cam obosit, iti iei un concediu. In cazul de fata, post-demisie si post-cantarirea inteligentei, daca tot mai insisti, nu poti convinge electoratul decat de doua variante: 1. Fie ca presedintele, tocmai pentru ca te cunoaste bine, a avut un moment de sinceritate totala atunci cand ti-a contabilizat public performantele; 2. Fie ca miza este atat de mare, incat alegi sa ramai in carti, pana la victoria finala. Deci, la fel cum ii place doamnei Udrea sa spuna, cand arunca nada, adaug, umil, si eu: Daca se ambitioneaza, chiar si in aceste conditii, sa faca "dezvaluiri incendiare", utile Palatului Cotroceni, pot sa-mi imaginez si eu ca ar avea ceva de ascuns impreuna cu fostul sau sef? Pot!
Publicat de : Adriana Tiganila
Data publicării: 02 Noi 2005 - 07:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9560&titlu=Tandem_pe_tandem_se_scoate__Cuiul_este_Elena_Udrea_