Premierul Tariceanu vrea dezbatere in procedura de urgenta pentru Legea minoritatilor [1]

Conducerea Camerei Deputatilor solicita Guvernului completari pentru autonomia culturala ravnita de UDMR

O noua amanare a intrarii in dezbaterea Camerei Deputatilor a proiectului de Lege privind statutul minoritatilor nationale. Guvernul are la dispozitie o saptamana pentru a trimite la Camera Deputatilor normele din legislatia europeana privind minoritatile, astfel incat proiectul de Lege privind statutul minoritatilor sa fie discutat in concordanta cu standardele europene in materie. Decizia a fost luata ieri de catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a hotarat sa ceara Executivului asa- numitele "tabele de concordanta" cu legislatia europeana.

Decizia conducerii Camerei strica planurile premierului Calin Popescu Tariceanu, care ceruse, printr-o scrisoare adresata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului Legii privind statutul minoritatilor nationale. Tariceanu considera ca acest proiect reprezinta o prioritate legislativa necesara pentru aderarea Romaniei la UE si se afla in lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru cea de-a doua sesiune parlamentara a anului 2005.


Nastase: Proiect incomplet

In ciuda cererii sefului Executivului, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca dosarul privind acest proiect de lege nu era complet, lipsind tabelele de concordanta care precizeaza prevederile din legislatia europeanasi solutiile propuse in proiectul de lege pentru armonizarea cu aceasta legislatie. "Am dat termen Guvernului o saptamana pentru a completa proiectul cu aceste tabele de concordanta, sa ne arate care sunt standardele europene pe care trebuie sa le introducem in materie de minoritati si in ce masura solutiile din proiectul de lege merg pe aceste cerinte ale UE", a explicat Nastase.

Prelungirea discutiilor pe aceasta tema este un nou motiv de suparare pentru parlamentarii UDMR. Si asta deoarece cererea Guvernului, de dezbatere in procedura de urgenta a proiectului de lege cu pricina, vine ca urmare a respingerii de catre Senat a acestui proiect, ceea ce a declansat scandal si negocieri in coalitia de guvernare. De asemenea, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins, saptamana trecuta, solicitarea Guvernului ca proiectul Legii statutului minoritatilor nationale sa fie dezbatut in procedura de urgenta, urmare a retragerii reprezentantilor PC din conducerea Camerei.

Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu, tocmai declarase luni seara, dupasedinta Consiliului National de Conducere (CNC) al coalitiei, careprezentantii acesteia in conducerea Camerei vor cere dezbaterea proiectului de lege in regim de urgenta.

Nicolaescu a motivat solicitarea privind procedura de urgenta prin faptul ca proiectul de lege in cauza are elemente care privesc integrarea europeana, iar toate proiectele legislative cu o asemenea "tenta" trebuie sa fie analizate in procedura de urgenta. Purtatorul de cuvant al Aliantei a sustinut ca toti membrii coalitiei au fost de acord cu aceasta propunere, inclusiv cei ai Partidului Conservator. Intrebat ce garantii are ca PC va sustine Legea minoritatilor, Nicolaescu a raspuns: "Intelegerea". La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca, in acest moment, nu mai exista divergente intre membrii coalitiei cu privire la Legea statutului minoritatilor nationale si a precizat ca partidele din coalitie au convenit ca vor sustine adoptarea acestui act normativ in forma propusa de Guvern. Liderul UDMR si-a exprimat speranta ca, de aceasta data, intelegerea de la nivelul coalitiei va fi respectata. De asemenea, reprezentantul UDMR in Biroul Permanent al Camerei, Kelemen Hunor, a declarat ca, pana acum, nu s-a discutat niciodatain conducerea Camerei dacaanumite proiecte de lege au tabele de concordanta cu legislatia europeana.

Asadar, abia la sedinta de saptamana viitoare a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor se va vedea daca Partidul Conservator va respecta intelegerea din coalitie. Si aceasta, deoarece abia peste o saptamana, conducerea Camerei va relua, pentru a doua oara, votul privind modalitatea in care va fi adoptat proiectul de Lege privind statutul minoritatilor: procedura de urgenta sau nu.


PC: Guvernul a jucat gresit

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Daniela Popa (PC) a precizat, ieri, ca discutia din Biroul Permanent cu privire la Statutul minoritatilor a fost amanata pana saptamana viitoare, dupa ce s-a constatat ca dosarul legii este incomplet, neavand tabelul de concordanta. "Daca se pune problema armonizarii legislative conform acquis-ului comunitar, in spatele acestei legi trebuie sa existe acest document, care da certitudinea ca aceasta lege realizeaza transpunerea in plan intern a acquis-ului comunitar", a subliniat deputatul conservator. Popa a sustinut ca UDMR este de acord cu solicitarea conform careia Statutul minoritatilor sa fie votat concomitent cu initiativa conservatorilor privind asigurarea reprezentarii romanilor in administratia publica locala, in zonele unde acestia sunt minoritari.


PRM: Coalitia forteaza nota

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Lucian Bolcas (PRM) a declarat, ieri, ca, dupa esecurile avute cu Statutul minoritatilor in Parlament, Coalitia forteaza, din nou, in Biroul Permanent al Camerei dezbaterea Legii minoritatilor in procedura de urgenta, desi Biroul a hotarat, zilele trecute, ca actul normativ sa nu beneficieze de aceasta posibilitate.

Bolcas a precizat ca legea nu este necesara pentru integrarea europeana, subliniind ca statele din UE "nu au un statut al minoritatilor". Deputatul a mai precizat ca "nu este o lege a minoritatii maghiare, ci a iredentismului UDMR". In acest sens, el a spus ca discursul PRM "nu se refera la minoritatea maghiara, ci la UDMR". (B. Apostolescu)
Publicat de : Teodora Georgescu
Data publicării: 02 Noi 2005 - 07:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9562&titlu=Premierul_Tariceanu_vrea_dezbatere_in_procedura_de_urgenta_pentru_Legea_minoritatilor