Dezbatere publică: Fumatul și reglementările pripite dăunează sănătății!

(842 cuvinte în acest text)
(2910 afișări)  Tipărire

    Dezbatere publică: Fumatul şi reglementările pripite dăunează sănătăţii!
   
    Fundaţia AlegRo a organizat marţi, 29 ianuarie, o dezbatere publică pe tema unor proiecte de Ordonanţă referitoare la interzicerea fumatului în locuri publice şi publicitatea pentru produsele de tutun, pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le promoveze.
    La dezbatere - la sediul Ministerului Sănătăţii Publice din Intrarea Cristian Popişteanu nr.3 - au fost invitaţi reprezentanţi ai principalilor producători de produse de tutun, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale din tutun şi alimentaţie publică, ai presei şi ai instituţiilor neguvernamentale
    Fundaţia AlegRO a adresat ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, o solicitare pentru organizarea acestei dezbateri publice, domnul Nicolăescu fiind de acord cu dezbaterea acesteia, la sediul ministerului.
    Iată textul integral al scrisorii:   

    “Stimate domnule Ministru,
    Fundatia AlegRO va solicita organizarea unei dezbateri publice asupra celor doua proiecte de ordonanta privitoare pe de o parte la modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si respectiv a proiectului de modificare a Legii 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, proiecte de acte normative postate pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii Publice in data de 28 decembrie 2007.
    Consideram ca se impune o dezbatere publica pe subiectele mentionate mai sus dat fiind interesul major al societatii civile in ceea ce priveste asigurarea unui tratament social egal asigurat deopotriva fumatorilor si nefumatorilor,
    Exista opinii potrivit carora proiectul de modificare a Legii 349/2002 in maniera propusa de catre Ministerul pe care il conduceti ar putea aduce atingeri drepturilor consumatorilor fumatori, iar propunerile de modificare ale Legii 457/2005 exced dispozitiile Directivei europene in aceasta materie.
    Reiteram convingerea noastra sincera ca printr-o dezbatere publica cu privire la tematica consumului si publicitatii la tutun s-ar putea identifica cele mai corecte formulari si reglementari ale propunerilor legislative privitoare la acest domeniu.
    Fundatia AlegRo isi declara intreaga disponibilitate pentru moderarea unei asemenea dezbateri, cu concursul nemijlocit al Ministerului Sanatatii.

    Cu aleasa consideratie,
    Octavian Andronic
    Presedinte Fundatia AlegRo”


    Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că interzicerea fumatului în spaţiile închise, prevedere a legii privind combaterea efectelor consumului produselor de tutun intră în vigoare de la 1 ianuarie 2009 în loc de 1 iulie 2008.
    Decizia a fost luată în urma dezbaterii organizate de Ministerul Sănătăţii şi Fundaţia AlegRO. Nicolăescu a mai stabilitit micşorarea distanţei de 200 de metri între un centru de comercializare a produselor de tutun şi existenţa unui spital sau al unei şcoli. Acesta a mai precizat că distanţa ar putea să fie micşorată la 100 sau 50 de metri şi, totodată, acestă prevedere să constitue o condiţie a autorizării punctului comercial.
    În ceea ce priveşte reglementările pentru publicitate acestea vor intra în vigoare de 1 ianuarie 2009.
    "O serie de măsuri vor intra la termen aşa cum ne-am propus iar pentru altele mai dăm un răgaz pentru a pregăti aceste măsuri şi pentru a avea garanţia ca să poată fi aplicată şi implementarea lor în practică ca să producă efectele pe care le aşteptăm", a declarat Nicolăescu.
    Profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru fondator al Fundaţiei AlegRo a declarat pentru că propunerile Ministrului Sănătăţii pentru modificarea şi completarea legii privind combaterea efectelor din tutun sunt rezonabile: "Lucrurile nu pot fi, în mod riscant, puse în practică. Trebuie făcut totul în etape cu condiţii foarte solide de fundamentare".Ministerul Sănătăţii a decis ca de la 1 iulie să fie obligatorie postarea pe pachetele de ţigări a unor poze care dezvăluie efectele dăunătoare ale fumatului.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
[ Înapoi la Acțiuni | Index secțiuni ]
Page created in 0.31649112701416 seconds.