Volumul ''Dictionar politic: I de la Iliescu'', lansat în prezenta fostului sef al statului

(6719 cuvinte în acest text)
(12980 afișări)  Tipărire

Volumul "Dicționar politic: I de la Iliescu" de Octavian Andronic a fost lansat, luni, la București, în prezența mai multor personalități din politica românească, printre care și fostul șef al statului, Ion Iliescu.

Printre cei prezenți la evenimentul organizat la sediul Fundației "Nicolae Titulescu" din Capitală s-au numărat și Petre Roman, Corina Crețu, Iosif Boda și Adrian Severin.

În "Dicționar politic: I de la Iliescu", Octavian Andronic prezintă evenimente esențiale din viața politică a lui Ion Iliescu.

"Și eu am citit cartea cu interes", a declarat Ion Iliescu. El a spus că volumul semnat de Octavian Andronic "prezintă viața noastră de zi de zi" și realizează "tabloul unei generații".

I de la Iliescu

În plus, Iliescu a vorbit și despre perioada de dinaintea Revoluției."Trăiam într-o atmosferă în care te temeai și de propria umbră (...) E greu pentru generația tânără să înțeleagă. Cartea este o microcronică a evenimentelor pe care le-am trăit", a mai spus el.

"Sigur, poți înnebuni", s-a referit Iliescu la perioadele dificile din viața sa. "Viața m-a croit astfel (...) de tânăr a trebuit să iau pe umerii mei foarte multe greutăți", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Octavian Andronic a mărturisit că volumul "Dicționar politic: I de la Iliescu" este cel de-al doilea dintr-o lungă serie, care a debutat cu "Dicționar politic: B de la Băsescu". Totodată, Andronic l-a descris pe Ion Iliescu drept "cel mai important om politic pe care l-a dat România postcomunistă" și a spus că "Dicționar politic: I de la Iliescu" este "un portret în mișcare" al acestuia.

Evenimentul de lansare a cărții a avut loc cu două zile înainte de cea de-a 80-a aniversare a lui Ion Iliescu, fapt pentru care participanții la manifestare i-au urat acestuia, în avans, "La mulți ani!". Iosif Boda chiar i-a spus, în glumă, lui Ion Iliescu: "Moșule, ce tânăr ești!". În cadrul discursului său, Boda a făcut și o comparație între Ion Iliescu și "un fantastic și rezistent urcător de munte".

"Domnul Iliescu și cu mine ne cunoaștem de mult", a spus, la rândul său, Petre Roman. Acesta consideră că volumul semnat de Octavian Andronic este "un tablou întregitor despre Ion Iliescu". "Am fost adeseori în situația de a purta un dialog despre Ion Iliescu, în care mi-a fost foarte greu să mențin poziția mea față de el. (...) Erau mulți oameni care îl blamau", a afirmat Roman.

El a adăugat că tandemul "Iliescu-Roman" "a traversat momentele cele mai dificile din istoria politică a României". De asemenea, Petre Roman a spus că Ion Iliescu a readus "sentimentul răspunderii" în politica românească.

În schimb, Adrian Severin l-a descris pe Ion Iliescu drept un om care "a devenit o instituție publică".

Volumul "Dicționar politic: I de la Iliescu" de Octavian Andronic a fost publicat la editura Fundației AlegRO.

Sursa: Mediafax


"I. de la Iliescu”, de Octavian Andronic

Cunoscutul jurnalist, analist politic și editorialist Octavian Andronic a lansat pe 1 martie, la sediul Fundației Europene "Nicolae Titulescu", volumul "Dicționar politic: I. de la Iliescu". Potrivit jurnalistului, volumul este partea unei serii de volume, primul, "B de la Băsescu" fiind publicat la sfârșitul anului trecut.

"Această serie de volume din care face parte 'I de la Iliescu’ și ‘B de la Băsescu’ este rezultatul unui pariu care l-am făcut în urmă cu zece ani, acela de a scrie în fiecare zi câte un comentariu pe o problemă importantă de politică", a explicat autorul, care a precizat că vor mai urma două astfel de volume. Autorul a spus că volumul lansat luni este "un portret în mișcare susținând că ceea ce a avut de spus a spus în carte și la momentul când a scris-o".

Personajul principal al cărții Ion Iliescu, a spus că a citit cartea cu interes și a apreciat forța de sintetizare a graficianului și scriitorului Octavian Andronic care, cu câteva trăsături de condei, a surprins câteva momente și caractere. "Am citit aceste elemente de sinteză, care reprezintă o cronică a vieții noastre după 1989. Această carte este o veritabilă cronică de istorie, un moment de istorie și tabloul unei epoci sau a unei generații", a susținut Ion Iliescu.

El a vorbit despre libertatea de exprimare câștigată în decembrie 1989 și de temerile de până atunci ale oamenilor. "Fiecare se temea de umbra proprie. Ne săream să ne dăm drumul la gânduri. Trăiam înainte de 1989 într-un climat de care fiecare se temea de vecinul său și de umbra sa", a povestit social-democratul. El consideră că volumul lansat luni reprezintă o cronică "condensată" a evenimentelor pe care poporul român le-a trăit cu mare densitate.

Ion Iliescu a mai istorisit cum, încă de tânăr, a trebuit să ia pe proprii umeri responsabilități care l-au călit pentru viață. "Am intrat în viață și m-am dăruit unui crez. Mulți se miră cum eu am rezistat. Mulți se miră cum eu și Emil Constantinescu mergem la multe evenimente diverse. Am dovedit că am reușit să trecem peste multe momente de încărcătură și că oameni cu opinii diferite pot conviețui. Viața înseamnă diversitate, iar diversitatea dă bogăția vieții și interesul pentru ea", a spus fostul președinte. Potrivit acestuia, în istorie rămâne doar "esența" și că a fi cronicarul unei asemenea perioade reprezintă un lucru deosebit.

Analisticul politic Iosif Boda consideră că volumul "I de la Iliescu" nu îi aduce un omagiu lui Ion Iliescu și că de fapt acesta "pozează" un moment din viața noastră contemporană. "Cred că o să vină vremea când o să încercăm să judecăm rolul unei persoane politice în funcție de ceea ce a lăsat în urmă", a spus Boda.

Prezentă la lansare, eurodeputata PSD Corina Crețu a caracterizat volumul drept un instrument de lucru pentru cei care urmăresc politica românească și i-a urat "La mulți ani!" celui care a marcat de 20 de ani încoace spațiul politic. "Ion Iliescu este un reper pentru noi, dar și pentru adversarii politici. Cei 16 ani petrecuți alături de Ion Iliescu nu au fost ușori, au fost de tranziție. Dar societatea românească a mers înainte", a spus europarlamentarul, care a precizat că Ion Iliescu nu s-a dezis de convingerile sale nici când a pierdut și nici când a câștigat.

La rândul său, europarlamentarul PSD Adrian Severin a spus că volumul ar putea să poarte ca subtitlu "De la instituția prezidențială la instituția Iliescu". "Ca orice personalitate marcantă, și care marchează o epocă, Ion Iliescu are admiratori dar și critici. Domnul președinte a umblat pe înălțimi și nu în subsoluri. Acei 20 de ani au fost marcați de personalitatea Ion Iliescu și acești ani îi vor purta numele", a spus Adrian Severin.

Fostul premier Petre Roman prezent și el la eveniment a arătat că tandemul "Iliescu-Roman" a traversat cele mai dificile momente. "Ion Iliescu a reușit să mă încarce cu sentimentul de răspundere - un lucru azi care azi poate să pară desuet. Haideți să repunem în mișcare sentimentul răspunderii în politica românească", a îndemnat Petre Roman.

AGERPRES


Alocuțiunile invitaților

Iosif Boda
Iosif_Boda"Autorul vrea să surprindă un tablou in mișcare, dar vreau să mișc o a doua putere. Evoluează fantastic în lumea și a ideilor, dar trebuie să spună pentru a ajunge din urmă și în anumite privințe chiar de a prefața anumite mișcări ale social-democrației europene, pentru dl Iliescu, dar dumnealui s-a mișcat la fel de constant și pe scena politică. Eu l-aș compara cu un fantastic de rezistent ce se cheamă, în zona mea, purtator de lume. Nu a luat-o știți la proba de viteză ca să ajungă repede la jumătatea muntelui și unde sa înceapă să gâfâie și să nu mai poată urca, nu, cu un pas egal de data aceasta, a reușit să ajungă chiar în varful muntelui. Spre deosebire de cel care aburcă bolovanul în traiectorie gotică în Occident. Gotic, bolovanul, nu se rastoarnă înapoi și nu cred că trebuie să luăm totul de la capăt.

Octavian Andronic ne-a oferit această posibilitate cu volumul lui de debut "Dicționar Politic", fiecare literă este particularizată la cineva anume impus de o situație dată, și a început cu președinții. Nu este o încercare de a face astăzi, Octavian Andronic nu face astăzi o reflexie și nu îi aduce astăzi un omagiu lui Ion Iliescu.

Nu, volumul nu este unul omagial, volumul este un rezultat, dacă vreți, din ceea ce face colegul nostru care pozează, adică surprinde segmente, momente din viața noastră, momente de regulă marcate de activitate și prezintă uneori, să zicem așa, etichetele pe care dl Iliescu le pune și le pune cu un talent fantastic.

În opinia mea Octavian Andronic rămâne un mare grafician, are un talent deosebit ca din cîteva linii care nouă ni se par doar așa niște semne pe hîrtie el reușește, pe parcursul unei pagini, unui A4, atât să descrie o situație dată și sunt convins că dacă astăzi ar publica cîteva din materialele publicistice scrise în urmă cu 7 – 8 - 9 ani fără să pună data, ele sunt aplicabile unor situații de astăzi făra nici un fel de schimbare. Este talentul lui. Este probabil talentul aceluia care dacă și-ar fi ales meseria de sculptor, de cioplitor cum se spune pe la noi, la fel ar fi furat materie din teren cu care a lucrat la figurat și, cred, cu durată. Eu nu vreau sa prefațez acum, probabil alte manifestări vor fi consacrate unui eveniment care nu se întămplă foarte des, nu este dator lui să parcurgă 8 decenii din care o bună parte îl resusțin în viața politică, care, vrând nevrând să își pună pecetea pe cursul istoriei, încercând să readucă, dacă vreți, fluviul care a ieșit din matca normală, și a ieșit la noi din păcate, să încerce, cu tot sistemul pe care îl gândise, îl crease, îl transformase, să readucă oarecum ca această țară, să readucă cât mai mult posibil spre matca normală, spre cursul direct al istoriei, cel de la care ne-am abătut în urmă cu câteva decenii.

Eu cred că o sa vină încet, încet vremea cînd o să încercăm să judecăm și vom și reuși să judecăm rolul uneia sau alteia dintre personalitățile politice, vom scrie multe chestiuni episodice în funcție de, cum să spun, ceea ce lași cert în urmă, în urma ta, pentru a întra în istorie.

Nu am decât sa îl felicit pe autor și sa îi urez și lui succese, și să-i urez mai ales domnului Iliescu ani mulți, ani mulți cu sănatate și cu reflecție intelectuală, spiritiuală, la fel de proaspătă și poate cei mai tineri mai învața ceva de la dânsul, nu e rău să mai deschizi din cînd în cînd o carte, că nu e rău nici dacă ești în nu știu ce funcție de conducere să citești, să incerci să te menții în contact, cît se poate astăzi, în implozia asta informațională, să te menții în contact cu literatura de specialitate, cu tot ce este, tot ce se poate cuprinde cât de cât mintea umană, iar să poți la varsta asta să fii astăzi, să fi unul dintre cei mai proaspeți studenți ai epocii tale, care citește bibiliografia obligatorie și cea suplimentară pe care toți istoricii o implică, este un lucru foarte rar.

Felicitari!"


Corina Crețu
Corina_Cretu"Am și eu emoții să particip la acest eveniment, vreau să felicit în primul rând pe domnul Andronic pentru inițiativa sa, ne cunoaștem de foarte mult timp, de 20 de ani și i-am admirat întotdeauna profesionalismul și preocuparea cu care explică spațiul românesc. Sigur că acest Dicționar este în primul rînd un foarte bun instrument de lucru pentru toți cei care urmăresc evenimentele politice. Sunt emoționată pentru că văd în această sală mulți oameni care într-un fel sau altul ne-au marcat, ca să spun așa, evoluția și bineînțeles că printre acești oameni politici este și domnul Iliescu pe care îl cunosc de mai bine de 16 ani, păcat că nu putem întoarce timpul înapoi. Împlinește în această săptămână, e ziua dînsului într-adevar, trebuie sa îi urăm "La multi ani!".

Acest dicționar îi este dedicat, este omul care în opinia mea a marcat spațiul politic în ultimii 20 de ani și a devenit un reper atât pentru noi cei care îl susținem cît și pentru adversarii săi politici. Eu cred că, cum spunea dl Boda, avem tot timpul de învățat, ceea ce am învațat eu de la dînsul este ce înseamnă să te dedici și să îți pui viața în slujba unui ideal, să îți asumi responsabilitați și să înveți mecanismele democratice, să le respecți. Cei 16 ani pe care eu i-am petrecut alături de domnul Ion Iliescu nu au fost deloc ani ușori, au fost ani de tranziție, o tranziție uneori haotică, dar dacă privim în urmă, eu cred sincer că societatea romanească a progresat foarte mult în acești ani și am văzut aici, în Dicționar, câteva referiri la perioada (CPUN), a urmărit în acea perioadă din postura de ziarist, toată această dezbatere dacă a făcut comparație cu activitatea mea din Senatul României și acum din Parlamentul European, eu cred că acea descoperire a fost o perioadă extraordinar de benefică pentru societatea romanească, a fost cea mai originală și poate cea mai productivă școală a parlamentarismului, un spațiu al dezbaterii și cred că din acest punct de vedere este meritul domnului președinte Iliescu că a făcut posibil existența unei asemenea arene de dezbatere și a încurajat libera exprimare a celor ce au făcut parte din el .

Cum spunea domnul Boda, nu știu dacă putem aduce aici omagiul și recunoștința noastră față de domnul Iliescu, dar eu cred că au fost foarte multe momente și n-aș vrea decât să amintesc dezbateri legate de Constituție, spiritul de la Snagov, care a deschis calea pregătirii în procesul de aderare la Uniunea Europeană, tratatul cu Ungaria a fost o perioadă foarte agitată ca parte a procesului de reconciliere între cele doua țări, strategia de dezvoltare durabilă, aderarea la NATO, Consiliul Economic Social, sunt atâtea si atâtea subiecte asupra cărora domnul președinte Iliescu și-a pus amprenta . Și eu personal sunt mult prea onorată că am crescut la ceea ce s-ar putea numi cred, "școala Ion Iliescu", și sunt recunoscătoare eforturilor sale de a ne ajuta sa învățăm, să profesăm și să ne asumăm responsabilități.

În toată această stare, în tot acest vacarm politic, uneori avem sentimentul, nu stim încotro s-o luăm, dar cred că acest reper de om care nu s-a dezis niciodată de convingerile sale, nici atunci când a pierdut, nici atunci când a câștigat, cred că ar trebui sa fie un fel de reper pentru toată lumea. Și n-aș vrea să spun mai mult și cred că Ion Iliescu are locul sau aparte în acest Dicționar așa cum are locul său aparte în istoria contemporană a Romaniei. Și-a cucerit acest loc tocmai pentru că probabil nu și-a dorit în mod expres acest lucru.

Dl Iliescu ne dă în fiecare zi această lecție. Și aș vrea sa-l felicit pe dl Andronic pentru opera sa, pentru străduința pe care o depune și bineînțeles, încă o dată să-i urez dlui Președinte "La mulți ani! Și tot ce vă doriți, și sper că în continuare să fim alături de dumneavoastră și dumneavoastră alături de noi. Mă bucur foarte mult să salut oameni pe care nu i-am văzut de atâția și atâția ani, și să vă doresc o primăvară cât mai frumoasă!"



Adrian Severin
Adrian_Severin"Eu vă mulțumesc că, după atâția oameni învățați ați invitat și pe cineva din popor să spună două cuvinte.

Într-adevăr, mi se pare și mie, că inițiativa lui Octavian Andronic este importantă și este binevenită. Este importantă, pentru că această carte subliniază și un alt, un subtitlu, de la instituția prezidențială la Iliescu, pentru că după ce a ocupat această funcție, după ce a dat expresie unei instituții publice, a devenit el însuși, dl Iliescu, o instituție publică. Și cred că acesta este un lucru esențial, rar, și tocmai pentru că este rar, fenomenul trebuie studiat. Ca orice personalitate marcantă, și ca orice personalitate care marchează o epocă, și dl Ion Iliescu este o personalitate controversată. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că are admiratori și are detractori. Asta este un lucru bun. Este un lucru bun pentru tine însuți, pentru că dacă toată lumea te-ar admira ai începe să te îndoiești de autenticitatea acestei admirații, și de fundamentele ei. Partea proastă pentru noi toți este că o parte din acești critici sunt de fapt detractori, sunt oameni de rea credință, și din acest punct de vedere nu toți cei care ne critică, nu toți cei care te critică sunt critici. Dar faptul că există păreri proprii, pareri contra, este, în sine, marca unei personalități reale, a unei personalități autentice, și mecanismul acestor controverse trebuie el însuși analizat și studiat. Două vorbe îmi vin în minte acuma, două vorbe la care mă gândesc adesea. Una spune că: "atunci când mergi pe culmi te bate vântul". Pe dl președinte Iliescu l-a bătut vântul, și l-a bătut cu o forță extraordinară. Pot să spun că și eu am suflat câteodată în toanele acestea, însă tocmai acest lucru este dovada faptului că a umblat pe înălțimi, și că nu a umblat prin subsol. În al doilea rând, a doua vorbă care îmi vine în minte este aceea care spune că "numai în pomul care face poame, face fructe, se aruncă pietre". Deci, din acest punct de vedere, din nou, dacă facem proba acestei, sau credem în această zicală, e limpede că toate aceste pietre care s-au aruncat, sunt tocmai atestarea faptului că pomul a făcut roade. Și oricum am vrea, oricum am crede, orice am spune, este clar că acești cel puțin ultimi 20 de ani, de la Revoluție încoace, au fost marcați de personalitatea dlui Ion Iliescu. Și pentru că această epocă îi va purta numele neîndoielnic, efortul de a analiza este extrem de important, chiar acest efort este astăzi prilejuit de o Aniversare. Seneca dacă nu mă înșel, spunea că "Tinerețea începe de la 80 de ani", deci suntem exact, dle Președinte, la vârsta tinereții celei mai mature, de la care așteptăm foarte foarte mult în continuare."



Octavian Știreanu
Octavian_Stireanu_bis"Eu sunt chiar onorat de această șansă pe care o am de a vorbi într-o asemenea instituție, în fața unui distins auditoriu, în care, e adevărat, sunt foarte mulți colegi și prieteni, unii chiar din secolul trecut, și desigur, un asemenea prilej este absolut memorabil.

Aș spune că, într-un limbaj publicistic, nu știu dacă această carte este scrisă de autorul ei sau de personajul ei. E adevărat că personajul acestei cărți face parte din rândul acelor personalități care pot să înrâurească viața unei comunități, chiar a unei națiuni, darămite viața, cariera unui autor de cărți sau de jurnalism. Voi încerca să dau, în scurta-mi intervenție ca expresie acestei convingeri.

Octavian Andronic, autorul aceste cărți, este un om pe care-l admir pentru extraordinara sa mobilitate profesională. Este un om multimedia. Împlinește și el, sau a împlinit deja 4 decenii de activitate în presă, în presa jurnalistică. E adevărat că aceste 4 decenii sunt așa simetric împărțite de anul 1989. Are o prospețime și în grafică, și în condei, dar asta n-ar fi posibilă dacă n-ar avea o maturitate și o prospețime în idei. Asta îi dă sa fie foarte mobil și să aibă o paletă foarte largă pentru care întotdeauna l-am admirat și l-am invidiat pozitiv desigur. Și atunci când a inaugurat această serie de "Dicționare Politice" cu "B de la Băsescu", mi-a făcut șansa, mi-a facut plăcerea, onoarea să zic așa, de a-i scrie eu prefața la acest prim volum. Prefața mea se intitula "A de la Andronic", scrisă în cartea "B de la Băsescu".Acuma văzând cum evoluează dicționarul aș putea spune că el a premeditat de fapt ca dl Boda să scrie prefața de la Băsescu (.......)

Și eu puteam să scriu foarte ușor despre dl Iliescu, acum și chiar am și scris, este un text undeva, mărturiile și spuneam că scriu colegialitatea acum, pentru că este într-adevăr în situația, în limbajul pe care îl evoca cumva Corina Crețu, este în situația de a nu mai da nimănui nimic. Dl Iliescu poate să dea propriul său exemplu. Suntem cu toții în situația în care încă mai avem nevoie de asemenea exemple. Dânsul nu dă funcții și nu dă privilegii, dar dă un lucru de neprețuit, propriul său exemplu. Ce-am avut de spus, am putut să spun acolo, pentru că într-o vreme în care mă bătea gîndul să mă abat, ieșisem din partidul, fostul partid Democrat și chiar nu mă mai interesa cumva politica, dânsul este cel care m-a recuperat în sensul pozitiv al lucrurilor și a făcut să mai rămân încă o perioadă de vreme în această activitate.

Dati-mi voie să redau pe scurt câteva dintre cadrele pe care Octavian Andronic le realizează în legătură cu portretul domnului Ion Iliescu. Pentru că suntem la o zi și de marcarea acestei apariții editoriale, dar și de omagiere a acestei personalități. Spune Octavian Andronic undeva, el ce a avut de spus a spus: "spre deosebire de aproape toți cei care s-au perindat pe scena politică românească, de la redescoperirea democrației, dl Ion Iliescu are marea calitate de a fi mereu același, de a nu se îmbăta din vinul puterii și de a nu suferi mai mult decât este cazul de pe urma gustului amar al eșecului. Are calitatea de a-și păstra trăsăturile de caracter care au facut din el un reper de echilibru, într-o perioadă atât de supusă dezechilibrelor. Președintele se află spre finalul unei cariere politice îndelungate și complexe care l-a purtat și într-un timp și în altul spre suișuri sau spre abisuri. A privit și succesele și insuccesele cu naturalețe și cu înțelepciune, ajungând să facă din fiecare înfrângere, indiferent căror cauze s-a datorat, platforma următorului succes."

Și mai este aicea, pentru că suntem contemporani cu lumea în care trăim, mai este o însemnare a lui ANDO, ultima care închide acest volum de altfel, în legătură cu recentele evenimente din viața partidului pe care l-a fondat dl Ion Iliescu. Spune Octavian Andronic aici: " Iliescu a fost cel care a stabilit definitiv relația sa cu partidul, fără să mai aștepte vreo ofertă otravită din partea acestuia. I-au trebuit 5 ani și multe frustrări ca să construiască cu răbdare și în condiții de adversitate brandul care acum îl așează deasupra organigramei. În preajma celei de a 80-a aniversări Iliescu și-a regasit tonusul și rigoarea de altadată epuizând .... în care nu se aflau puțini dintre cei care îl considerau o frână în calea .... partidului, dar care acum întind mâna spre el, ca spre colacul salvator de la înec. A fost sâmbată suprema revanșă pentru președintele fondator și momentul clarificării definitive a relației sale personale cu istoria partidului. Ceea ce trebuia să se întâmple în 2005, după un ultim mandat prezidențial de succes, din activitatea preanefericită degrațiere a lui Cozma, de reacția de respingere a Coaliției, baronilor amenințați.... s-a întâmplat acum. Brandul Iliescu triumfă în fața funcțiilor și hotărârilor de partid, iar fondatorul nu va mai avea nevoie vreodată de deferența prostănacilor aflați vremelnic în capul mesei.

Acum cartea se cheamă "I de la Iliescu". I de la Iliescu cred că înseamnă I de la intransigența în apărarea unor principii morale, I de la inspirația cu care dl președinte a găsit adesea soluții la problemele cele mai complicate , I de la indulgența cu care a știut să ia fiecare om așa cum este, să ne ia pe toți pe fiecare în parte așa cum suntem fără să ne forțeze a intra în tipare și poate să fie un I de la insistența și de la încăpățânarea cu care apăra și încearcă să prezerve anumite precepte și anumite valori morale. Pentru aceste lucruri, în litera I cred că încap mult mai multe calități, o dată cu numele și cu personalitatea dlui Ion Iliescu.

Aș vrea să fac acum o scurtă notă asupra ediției, o notă de tipograf să zic așa. Prefața dlui Boda pare să fie scrisă în anul 2008. Eu nu contest calitățile dl Boda de a fi premonitoriu, aș putea zice, în ceea ce ar putea să scrie aicea. Și a doua chestiune, tot cu o gelozie nu chiar invidie, vad că această carte s-a datorat inițiativei unui fost coleg de clasă, de la administrația prezidențială, Victor Opaschi, pe care Octavian Andronic îl numește cu particularitate "eminența cenușie" a domnului Ion Iliescu. Vreau să îi spun cu colegialitate și public, dl Ion Iliescu a avut calitatea de a se înconjura cu mai multe eminențe cenușii, Victor Opaschi a fost una dintre eminențele cenușii, celelalte care au făcut echipa .... "



Academician Dan Berindei
Dan_Berindei"Cartea aceasta mi-a trezit amintiri (.........)

Sigur că este vorba de dl Ion Iliescu. Vreau să spun și eu câteva cuvinte despre dl Iliescu.

Eu sunt într-un fel un judecator, este o sarcină foarte complicată, dl Iliescu a avut și atâtea dispute, și noi istoricii le avem uneori. Un coleg de-al meu spunea "Ferește-ne Doamne de istoric!". Dar vreau să spun câteva cuvinte, pentru că în primul rând suntem colegi. Amândoi am fost elevii Liceului Spiru Haret (....) și dl Ion Iliescu devine octogenar, deci nu mai sunt singur pe acest drum.

Dl Ion Iliescu am spus ca se confundă cu noi toți. Se confundă cu existența noastră, cu problemele noastre, cu reușitele și, desigur, cu eșecurile. Nu suntem mulțumiți, dar pentru că suntem și oameni, și oamenii se uită întotdeauna la jumatatea goală a paharului decât la jumătatea plină. Realitatea este că paharul e pe jumatate plin, dar sigur, mai este foarte mult drum până când vom ajunge ca paharul să fie într-adevar plin, așa ca să ne mulțumească.

Iar dl Ion Iliescu, pentru dânsul în primul rând, ca și pentru noi toți, are o calitate extraordinară. Într-adevăr, într-o lume politică în schimbare, eu îl văd același. Evoluțiile dânsului sunt, ca să spun așa, evoluții interioare. Gândirea dânsului a evoluat încet-încet, un om atât de abil, dar care în același timp este un înțelept. Nu se grăbește, dar când a ajuns la o concluzie, aceea se confundă cu dânsul. Și are meritul că în această perioadă, vrând-nevrând, a fost partea de siguranță a societății noastre, începând din acea zi de 22 Decembrie. Eu cand aud treaba cu complotul, cu lovituri de stat, mă gândesc numai la acea zi, pentru ca dl Sârbu a facut o treabă bună filmând și când vezi filmul acela, îți dai seama ce haos nemaipomenit, din toate punctele de vedere era, și acest haos a trebuit stăpânit. Și această echipă, ca să spun așa încropită, a reușit să stăpânească zăpăceala aceea infinită. În acești 20 de ani am auzit atâtea programe politice, atâtea promisiuni care, daca scuturăm așa, câte au ramas? Acel program al Revoluției vom vedea că s-a aplicat. Nu numai că s-a aplicat, dar sunt lucruri care au devenit drepturi comune, că le-am și uitat. Atâtea și atâtea lucruri care au intrat în cotidian, și eu cred că dânsul și în acel moment și în momentele care au trecut a fost cel care a știut să țină un echilibru, o frână, să nu lase uneori istoria recentă să o ia razna. E un mare merit. Și apoi mai are un merit extraordinar, atât de rar în societatea noastră. Eu mă ocup cu oamenii de la 1848, cu oameni care au dat de la ei, cu Nicolae Filipescu care și-a consumat jumătate din avere pentru ca sa decidă avantgarda. Eu cu aceștia m-am întâlnit. Astăzi din păcate oameni din aceștia rar să îi mai vezi. Ion Iliescu este un om cinstit, un om modest. A fost atacat în toate felurile, dar nimeni nu i-a pus la îndoială această cinste. Eu îi doresc din tot sufletul Mulți Ani!"


Petre Roman
Petre_Roman"Întâi despre dl Andronic și despre această lucrare lansată, cum nu se poate mai potrivit în preajma acestei frumoase aniversări.

Imediat după Revoluție, în l-am cunoscut pe Octavian Andronic ca ziarist, și mă interesa ce spune ca ziarist, fiindcă aveam sentimentul că e un om care are convingeri, dar are și cumpătare, echilibru, pentru a încerca să deslușească cum stau lucrurile de fapt. După aceea a făcut emisiuni de televiziune – am fost la câteva dintre ele, totdeauna mi s-a părut foarte interesant acest amestec profesionist, între dorința de a spune ceea ce credea și în același timp de a nu lăsa deoparte lucrurile care întregesc un tablou. Acuma ne oferă un tablou întregitor din perspectiva dumnealui despre Ion Iliescu. Am răsfoit cartea, nu pot să spun că am citit-o, fiindca acum am văzut-o pentru prima dată. La un moment dat, într-un mod firesc apare și numele meu în legătură cu o chestiune care este o veche controversă, la care nu vreau să mă refer acuma. A fost adeseori situația de a purta o discuție, de a fi într-o dezbatere, de a purta un dialog pe tema Ion Iliescu, în care să-mi fie foarte foarte greu să mențin convingerea mea, și poziția mea față de Ion Iliescu, fiindcă cum spuneam, adesea a fost confruntat cu oameni care-l blamau, îl acuzau pe Ion Iliescu mai ales pentru ceea ce nu făcuse.

Cu alte cuvinte, pe nedrept. Sigur că de multe ori unii au încercat să mă îmbie, să mă îndemne, să accept anumite propoziții incorecte despre Ion Iliescu și cred că sunt suficiente mărturii care să spună că nu am făcut acest lucru. De altfel, dacă istoria consemnează tandemul Iliescu – Roman, care este o realitate, acest tandem care a realizat, a produs ce a produs, a traversat momentele cele mai complicate, cele mai dificile cu putință din istoria politică a acestor 20 de ani, dar eu vreau s-o plasez sub semnul unui sentiment, ba chiar a unei stări puternice, spirituale și psihice, cu care a trebuit să trăiesc, și de fiecare dată s-o depășesc din cauza lui Ion Iliescu.

Și anume din momentul în care împreună intrăm în această, să spunem, aventură a Revoluției, pentru noi a fost de foarte multe ori o aventură, Ion Iliescu, probabil și pe fondul educației mele, a reușit să mă încarce cu ceea ce astăzi pare, din păcate, un lucru distrus, cu sentimentul de răspundere. N-am putut să scap niciodată de această, nu-i zic povară, de această puternică încărcătură, pe care i-o datorez cu recunoștință și cu onoare lui Ion Iliescu. Și dacă adeseori am regăsit drumul, chiar în momente în care relația noastră a fost una de restriște, una în care nu ne-am înțeles, una în care am avut păreri diferite, am putut să restabilesc un dialog sincer și bun. A fost, cred, datorită acestui sentiment pe care-l aveam, l-am purtat împreună cu dumnealui, încărcat cu și mai multă raspundere.

Când astăzi văd atâția oameni politici în fruntea țării care, fără niciun fel de reținere, jenă, rușine, înțeleg să se prezinte ca oameni care nu au sentimentul răspunderii, pentru înaltele și foarte înaltele funcții pe care le au, eu nu mai înțeleg cum am pornit noi doi la drum, fiindcă noi eram covârșiți de sentimentul răspunderii, în fiecare ceas, în fiecare minut, în fiecare oră, Ion Iliescu niciodată, într-o manieră întotdeauna prietenească și apropiată, să mă pună în situația să asum această răspundere, să ne asumăm această răspundere. Au fost momente foarte complicate. Și eu nu mai puteam să înțeleg și n-aș fi vrut să înțeleg niciodată cum se poate face politică, la nivelul răspunderii pentru țară, fără răspundere, fără propria răspundere. Este singurul lucru care mă deranjează foarte tare cu adevărat în ce se întâmplă astăzi în politica românească. Și m-am bucurat foarte mult și, sincer, pentru că Ion Iliescu și acum, în momentul în care lăsînd la o parte textele scrise, a fost el însuși omul politic care dorea să se exprime, în felul lui, atât de bine înțeles de români, a exprimat acest lucru.

Astăzi, în politica românească văd că acest sentiment a dispărut, are ecou uitat, dar în momentul în care Ion Iliescu spune în maniera aceea ilustrată, într-un anume fel accentuată, tensionată într-un fel anume, acest lucru are importanță.De aceea nu pot să-i fac o urare lui Ion Iliescu, pentru că, îi fac una pe viitor: "Haideți să repunem în mișcare sentimentul răspunderii în politica românească!"


George Potra
George_Potra_bis"Cei care ați asistat acum vreo 2-3 săptămâni la lansarea cărții "România și Europa", semnată de dl Ion Iliescu, știți că nu întâmplător noi am discutat atuncea, elogiind, despre un testament politic al domnului Ion Iliescu, prin ceea ce scrie, prin ceea ce scrie omul politic, ceea ce scrie intelectualul Ion Iliescu. Acea carte fiind extrem de bogată în domenii, puncte de vedere, probleme de maximă preocupare, nu doar pentru România, ci pentru soarta continentului, soarta comunității.

Cred că putem adăuga cu permisiunea dumneavoastră, dle Iliescu, la ceea ce ziceam că trebuie să-l recunoaștem ca personaj politic – simțul responsabilității, pe care puteți să-l lăsați moștenire sau trebuie luat și preluat ca moștenire în clasa politică, într-o clasă politică astăzi însă confruntată cu abandonarea realității în foarte multe planuri, cu trădarea care intervine des pe un plan din ce în ce mai larg și cu incertitudini în zone în care nici nu cred că trebuie să te aștepți."



Neagu Udroiu
Neagu_Udroiu"Două, trei vorbe vreau să vă spun, dar nu pot la un eveniment care este legat de Andronic, de Ando cum îi zicem noi, să nu încerc să vă fac cunoștință, să vă fac cunoscute părerile mele despre acest domn, înalt la stat, care a intrat cu adevărat în presă în ziua de 22 Decembrie 1989. El este conducătorul primului ziar politic la noi, după ce totul intrase în situația știută la 22 Decembrie 1989. De ce fac aceasta suplinire? Pentru că prin aceasta Andronic a creat o școală, a dovedit că a înțeles ce are de făcut, nu numai el, ci noi toți ceilalți, care n-aveam cum să demonstrăm, fiecare în felul nostru, că înțelegem ceva din lumea în care trăim. Ori Andronic rămâne și din acest punct de vedere un reper, și credeți-ne, noi cei care ne-am implicat alături de el, împreună cu el într-o serie de situații, unele mai complicate decît altele, am continuat să-l privim drept ceea ce s-a dovedit Ando ca este nu numai ..... Vreau să spun că el înainte de 1989 era cunoscut prin creioanele pe care le desena el. Avea o suita întreagă de colecții de desene, în care el nu era foarte prezent. În orice caz el a dovedit și calitatea aceasta de om de scris, o longevitate remarcabilă și mai ales o stabilitate formidabilă în aderența față de niște idei extrem de bine înțelite.
Sigur că Andronic are și el lipsurile lui, și una fundamentală aș zice este aceea că deși libertatea a fost a lui, el nu mai este a ei ...

Întrucât suntem aici legați de o carte care-l privește pe Ion Iliescu, nu eu sunt cel care trebuie să-l descriu, nu eu sunt cel care să-i fac recomandări dlui președinte, dar aș zice 2-3 chestiuni și anume: sunt unul dintre cei care au fost foarte mulți ani în raza de mișcare a dlui Iliescu, mă consider unul din cei care am crescut de la început și rămân încrezător în semnificitatea, demnitatea și verticalitatea ideilor sale. Îmi amintesc că tot sunau în urechile noastre, tot felul de clopote bătute în turnuri, uneori extrem de răsunătoare și voluminoase. La nivelul străzii însă, lucrurile stăteau altfel decât păreau ele a fi interpretate superficial în mare viteză. Eu, într-un volum prin care domnul, eminența de care se vorbea, îl are din câte știu în pregătire, ar urma să spun câteva cuvinte chiar despre sărbătoritul nostru, de politică. Dar eu nu vreau să devoalez conținutul, ci doar intenția. Aș dori, printr-o suită de fapte diverse să arăt că eu, cel care am stat undeva prin apropiere, nu l-am vazut numai pe omul politic de mare suprafață, nu numai pe românul prefațat de gânduri, tremurând efectiv pentru ceea ce urmează să se întâmple mâine sau poimâine, ci și omul de toată ziua, acel om pe care-l zăream odată într-o mașină. M-am uitat să văd cum o mai fi arătând după niște ani. Era foarte relaxat în fotoliul de langă șofer.

George Potra: "Cu permisiunea domnului președinte, vreau să expun colegial interesul nostru personal pentru cartea dlui Octavian Andronic. Individual, aș spune doar 2-3 cuvinte. Nu este cartea doar a unui om inteligent, ci și a unui om cu har. Două lucruri care nu neapărat se suprapun. Este cartea unui om care are capacitate analitică, consecvent cu propriile sale idei, și mai ales este cartea unui om care nu este interesat mărunt în ceea ce face. ....... Și cred că numai cei ce au văzut toate celelalte, îl acceptă, îl văd credibil.

Domnule coleg, eu vă felicit și pentru această carte și mă bucur că sunteți viu ca un personaj credibil, în rândul unei prese, care prin foarte mulți oameni, care poartă acest atribut, și-a pierdut credibilitatea. Din păcate nu știu dacă veți reuși să restabiliți echilibrul pentru mesaj și pentru fața care arătam ......

Dl președinte, Fundația Europeană Titulescu și Asociația ...., care functionează aici de câteva decenii, țin să vă aducă din nou, să vă exprime sentimentul de gratitudine pentru ceea ce ați făcut, atunci cand ați putut face, chiar și când n-ați mai fi putut face ceva, de faptul că sunteți aici, ceea ce contează foarte mult pentru noi, din punct de vedere moral.

Vă mulțumim, vă facem urări de sănătate și cum spunem adesea de bunăstare sufletească.
Și nu în ultimul rând, vă dorim să aveți parte și de prieteni.
Vă mulțumim!"



Ion Iliescu
Ion_Iliescu_bis"Eu sunt obiectul muncii, obiectul cărții. Eu nu am de gând să vorbesc despre carte, și mai ales vreau să vă spun că și eu am citit-o printre rânduri. Cu dl Andronic ne cunoaștem bine, am avut chiar prilejul la sediul redacției sal să ne întâlnim. Ne-am întalnit adesea, la diverse emisiuni, la posturile de televiziune la care dl Andronic a fost realizator de emisiuni, inclusiv cel din această carte, în timpul campaniei electorale din 1996, dânsul a fost cel care a asigurat un comperaj obiectiv și de calitate.

Însă aș aprecia mai ales forța cu care graficianul Octavian Andronic, caricaturistul realizează trăsături de condeiuri, încercând să surprindă situații, cu același talent, într-o manieră foarte condensată, reușește să realizeze schițe de moment, de viață, de situațiuni, de evenimente și oamenii participanți la ele. Am citit aceste crochiuri, care adunate, prezintă o adevarată cronică a vieții noastre de după 22 Decembrie 1989. Acest talent, aceasta capacitate de a surprinde elementele reprezentative ale unui tot face din această carte o veritabilă cronică. Este un moment de istorie adunat pe un spațiu destul de restrâns, dar care dă tabloul unei epoci, pe care am trăit-o, tabloul unei generații. Dar libertatea aceasta de a te exprima a fost pentru o generație întreagă, provocată, pentru că trăia până atunci, sub apasarea unei atmosfere încrâncenate (.........................)

Această carte este o cronică originală a evenimentelor pe care le-am trăit cu foarte mare intensitate."

Click pentru album foto...




Radio România

Domnului Octavian Andronic

Puțini condeieri - cum cu modestie și decență vă autointitulați - au curajul „să taie în carne vie” pentru a face o selecție în scrierile date, cândva, publicității!... Mânat de un deadline pe 3 martie a.c, ați amânat fără ezitare lucrul la un alt op aflat pe biroul dumneavoastră și ați început, „frenetic", să pregătiți... volumul al II-lea al seriei Dicționar politic.

Personal nu am avut nicio clipă - și nu am nici acum, cu „I de la Iliescu" în față - sentimentul - nici măcar bănuiala! - că faceți parte din ceea ce se cheamă - cu o expresie deja consacrată - „oamenii președintelui".

Atracția pentru „sfera puterii" v-o fi tentat, poate, la un moment dat, dar interesul dumneavoastră a mers ferm - de la 1996, să zicem, până la 22 februarie 2010! - spre cunoașterea, prin comentarea și analiza „la cald" a faptelor și evenimentelor politice, a „subiectului" observat și urmărit perseverent o întreagă epocă postrevoluționară!

„Turul de forță" pe care l-ați făcut - împreună cu dăruita și profesionista dumneavoastră echipă - pentru „I de la Iliescu" nu va fi, probabil, - cred că vă așteptați - o „lovitură de presă" (ori editorială), dar cititorii adevărați vor aprecia opul și așteaptă cu sporit interes anunțatele apariții din ciclul „Mileniul III, Deceniul I - cronologie comentată".

Mă număr, cu voia dumneavoastră, printre ei.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în continuare!

Cu deosebită stimă și considerație,
Măria Țoghină
Președinte director general

  
[ Înapoi la Dicționar politic | Index secțiuni ]
Page created in 0.38623809814453 seconds.