Advertising.

Schimbarea schimbãrilor - consemnãri

(2193 cuvinte în acest text)
(12485 afiºãri)  Tipãrire
Octavian ªTIREANU: O muscã pe chelie la StrasbourgOctavian ªtireanu - Ambiþia ºi semnul duratei
 

Un eveniment editorial, care a fost cam repede acoperit de venirea sãrbãtorilor de iarnã, l-au constituit, la sfârºitul lunii noiembrie anul trecut, apariþia ºi lansarea volumului de publicisticã scris de Octavian Andronic, "Anul 2000 - Schimbarea Schimbãrii" (Cronologia comentatã a mileniului III).

Am participat la lansare, autorul oferindu-mi privilegiul de a rosti câteva cuvinte de prezentare a volumului tuturor celor prezenþi atunci la standul respectiv. Revin acum asupra acestei cãrþi, pentru cã ea inaugureazã un ambiþios proiect publicistic, care meritã mult mai multã atenþie decât efemerida de rutinã a unei lansãri de carte. Este vorba de cuprinderea în câte un volum de comentarii, observaþii sau relatãri critice a tot ceea ce se petrece în fiecare dintre anii mileniului III. Prima întrebare - care e mai mult retoricã ºi trimite la simþul umorului - este cât anume se va întinde în timp acest efort editorial, câte anume dintre zilele ºi anii mileniul III va reuºi Octavian Andronic sã acopere prin însemnãrile sale?... Deocamdatã avem certitudinea primului pas, referitor la anul 2000, ultimul din secolul ºi mileniul trecut.

Octavian Andronic a vrut sã dea un semnal spectaculos despre existenþa proiectului sãu - fapt care i-a reuºit pe deplin. Anul 2000 a fost unul generos în subiecte politice, astfel încât Ando l-a ales cu inspiraþie ca prefaþator editorial pentru cronologiile comentate ale anilor care vor urma.

Am recitit pe îndelete acest volum, cu lentila propriei mele memorii de contemporan al evenimentelor relatate în carte. Multe dintre aceste evenimente îmi erau cunoscute, altele, ce þin mai ales de experienþele ºi trãirile nemijlocite ale autorului, mi s-au dezvãluit abia acum.

Anul 2000 a fost anul-ax al tranziþiei româneºti. A fost linia medianã, trasã dupã prima jumãtate a unei perioade zbuciumate, despre care mulþi credeam, cu îndreptãþire, cã ar fi trebuit sã se calmeze în a doua sa jumãtate, în deceniul urmãtor, expirat ºi acela în 2010. Din pãcate, actuala conducere politicã a þãrii face ca dezideratul pacificãrii în societatea româneascã sã se amâne, fiind înlocuit cu tot felul de aºa-zise "reforme" iresponsabile ale statului...

Anul 2000 a fost unul electoral, în care s-a produs schimbarea schimbãrii la conducerea politicã a þãrii. Sloganul "vrem schimbare!" cu care, în 1996, veniserã la putere Convenþia Democraticã ºi Emil Constantinescu, era acum preluat de fosta opoziþie.

Din aceastã perspectivã, evoluþia evenimentelor anului 2000, spre finalul electoral ce încununa zbuciumul politic al întregului final de secol XX, reprezintã pentru Octavian Andronic o generoasã materie primã, pe care simþul sãu de observaþie, tuºele rapide, dar esenþiale pe care le face evenimentelor ºi spiritul asociativ, de-a dreptul debordant, în care le conexeazã contribuie la realizarea unor vitralii de publicisticã, prin care rãzbate lumina unei întregi epoci.

Cartea anului 2000 cuprinde destule pagini de referinþã istoricã, prilejuite de împlinirea a 10 ani de la multele întâmplãri petrecute în fierbintele an 1990. Evocarea acestora reprezintã pentru Octavian Andronic prilejul unor introspecþii pãtrunzãtoare, avantajate de perspectiva calmã timpului parcurs. Iatã câteva dintre aceste evocãri sau evenimente ce-ºi aveau, la vremea respectivã, importanþa lor, dar care, ºi dupã un deceniu sau chiar ºi astãzi, dupã douã decenii - cum e cazul multora dintre ele - mai pãstreazã intacte destule semnificaþii.

Octavian Andronic evocã, în cartea sa, între altele: 10 ani de la prima ºedinþã a CFSN, din 6 ianuarie 1990, la care a fost martor ocular; înfiinþarea partidului Alianþa pentru România, condus de Theodor Meleºcanu; împlinirea a 10 ani de la venirea lui Ion Raþiu în România (19 ianuarie 1990); un an de la mineriadele de la Costeºti ºi Stoeneºti; destructurarea PNÞCD (31 ianuarie), devenitã ireversibilã; numirea lui Petre Roman la conducerea MAE; înfiinþarea Partidului Naþional Român (viitoarea pepinierã a PD, inventatã de Virgil Mãgureanu la 7 februarie); crearea Alianþei Naþionale Creºtin Democrate, condusã de Victor Ciorbea, premierul demisionat în 1998; demisia lui Victor Babiuc din PD, consideratã un "cutremur" la vremea respectivã; 8 ani de la crearea Convenþiei Democrate; darea sentinþei în procesul Chiþac-Stãnculescu; procesul Stoica-Caritas; numirea lui Mugur Isãrescu în fruntea Guvernului (16 martie); scandalul "firului roºu" cu Moscova; numirea unui preºedinte - director general la TVR, în persoana eternului ºi fascinantului... Alexandru Lãzescu, acelaºi care conduce ºi acum televiziunea publicã; introducerea tva la gaze naturale ºi energie electricã; încã o nouã reformã a Justiþiei, lansatã pe 18 aprilie de ministrul Valeriu Stoica; cãderea FNI (27 mai); disputa Bãsescu-George Pãdure-Cãtãlin Chiriþã pentru Primãria Capitalei; 10 ani de la stingerea demonstraþiei din Piaþa Universitãþii; întâlnirea cu Klaus Johannis, la 31 iulie, despre care Octavian Andronic scria atunci: "Tare mi-ar place sã-l regãsesc peste vreo zece ani (prin 2010 - cum ar veni, n.m.!) în prim-planul bãtãliei politice naþionale! Ca un viitor prim-ministru sau, de ce nu?, preºedinte!". N-a fost sã fie...

Calendarul îi îngãduie lui Octavian Andronic sã extindã senzorul observaþiilor ºi evocãrilor sale dincolo de perimetrul strict al vieþii politice. Sunt zone în carte în care comentatorul ºi analistul politic lasã condeiul în mâna prozatorului ºi nuvelistului cu acelaºi nume. Stagiul militar fãcut în aceeaºi unitate militarã cu Valentin Ceauºescu ºi Jean Maurer, evocarea cutremurului din 1977, "stupiditatea fiscalã" a impozitãrii convenþiilor civile (ce rãzboaie se purtau atunci, ce vremuri!), un veritabil elogiu al simplitãþii fãcut lui Ion Diaconescu, moartea lui Corneliu Mãnescu (28 iunie 2000), reportajele de la Expoziþia mondialã de la Hanovra, unde a fost prezent un grup numeros de jurnaliºti români (ce vremuri, ce vremuri!) sunt doar câteva dintre subiectele prin care comentatorul Octavian Andronic intrã cu eleganþã pe teritoriul reportajelor literare.

Mi-a fãcut plãcere sã recitesc aceastã carte ºi, cu acest prilej, sã constat ce importantã este existenþa unor asemenea cronici din contemporaneitate asupra vremurilor pe care le trãim.

Luate separat, editorialele ºi comentariile lui Octavian Andronic au fineþea unor eboºe izolate, a unor schiþe de tablouri în miºcare; luate împreunã ºi adunate fiind între coperþile unei cãrþi, ele capãtã, însã, forþa unei fresce ample asupra unei întregi epoci. Efortul editorului ºi tipografului ªtefan Dulu, un împãtimit al galaxiei Gutenberg, face ca volumul acesta sã stea sub semnul duratei ºi din punct de vedere al condiþiilor grafice, care sunt cu totul lãudabile în asemenea vremuri de cumplitã recesiune a tiparului.

Din toate aceste motive, nu numai contemporanii, ci ºi viitorimea vor gãsi în cronologiile promise de Octavian Andronic ºi inaugurate cu acest volum o bibliografie palpitantã de istorie socialã ºi, deopotrivã, o literaturã politicã de nivel înalt.



Corneliu VladCorneliu Vlad - O lucrare gazetãreascã discretã ºi faraonicã
 

Octavian Andronic îºi provoacã din nou, discret ºi cordial, cum îi e felul, confraþii de gazetãrie cu o intreprindere faraonicã. Dupa ce a luat-o înaintea tuturor , în 1989, ºi a scos prima foaie de ziar liber din România, acum iºi aduna, într-un prim ºi masiv volum, articolele de rubrica zilnicã din anul premergator noului secol ºi mileniu si ne ameninþã ca va fixa, dupã acelasi tipic, tot primul deceniu care a urmat.

Ne aºtepta o duzinã de tomuri, un raft de bibliotecã. Despre o vreme zbuciumatã, ravasitã, convulsionatã, dar ºi grotescã, hilarã, caragialescã. ªi încã un “dar”: dar ºi dramaticã, dureroasã, cu evoluþii (pardon, involuþii) catastrofale, pentru care o sã plãtim la greu noi ºi ceva generaþii de dupã noi.

ÃŽnsã Octavian Andronic este un “grefier al secolului”, cum se voia Balzac, ce consemneazã aparent senin, contemplativ, impartial, imperturbabil, ba chiar bonom, spectacolul unei lumi care se vânzoleºte ca în “Scrisoarea pierdutã” ºi “D-ale carnavalului”. Trãiri abisale ca în “Napasta” lipsesc, chiar dacã satul, dar de fapt mai toata lumea romaneascã n- o tin deloc într-o veselie.

Viziunea autorului asupra acestei realitãþi este însã cât se poate de corectã iar interpretarea ei onestã fãrã cusur. Cronicarul caligrafiazã, ca un benedictin aplicat, tot ce i se pare cã se cuvine, fãrã stridente ºi “efecte speciale”, patimi, ofense ori osanale. Dar spune lucrurilor pe nume, nu ocoleºte, nu jigneste ºi nici mãcar nu ucide cu elogii. Cine vrea sã ºtie sau sã-ºi aducã aminte de cum era atmosfera prin anul 2000, sã se cufunde în lectura, e de folos.

“Deseneazã-mi o oaie”, se ruga Micul Print. Ando, ca aºa-l cheama pe caricaturistul cu acelasi nume, ne ºi deseneaza , nu oi ci turme intregi, încã de dinainte de Revoluþie. Ne face ºi desenul, cum s-ar zice, ca sã înþelegem mai bine despre ce e vorba. Desenul lui e în acelaºi stil: amabil-acriºor, “fãrã violenþã”, dar cu inþelesuri ºi subîntelesuri, distilat, esenþial.

Douã lucruri (între altele) , zic eu, ar fi de reþinut din primul tom al ciclului editorial “Anul 2000. Schimbarea schimbãrii: 1. Cã s-a facut þi presa serioasã, aºezatã, în respectiva vreme agitatã ºi naucã. 2. Ca într-o vreme când, vorba lui Arghezi, “niciodata golul n-a sunat mai tare”, jurnalismul de tipul profesat ºi de Octavian Andronic nu e pentru repeziþi ºi naduºiþi, ci pentru cei ce vor sã se lãmureasca mai pe-ndelete pe ce lume traim. Vâlvãtãile de presã se sting iute, jarul de esenþã tare al scriiturii lui Octavian Andronic þine ºi lucreazã temeinic.


Stelian Þurlea - Cineva care ºtie sã punã punctul pe Y

În 1999, Octavian Andronic a început rubrica "Punctul pe Y", pentru grupul de presã Agenda din Timiºoara, rubricã apãrutã apoi în mai multe publicaþii.

Era un comentariu scurt, zilnic, despre o problemã politicã a momentului, dublat de un desen satiric. A continuat întreg deceniul, încât acum autorul are material suficient pentru o cronicã în mai multe volume. A apãrut primul, despre anul 2000. Autorul ar dori sã continue, seria urmând sã aibã 11 volume. "Încep cu acest an, <<2000 - Schimbarea schimbãrii>>, chiar dacã mi s-ar putea reproºa cã, tehnic, nu face parte din primul deceniu al mileniului. De ce îl includ? În primul rând pentru cã aºa vreau ºi nimeni nu mã poate împiedica. În al doilea, pentru cã în el se pot descifra originile tendinþelor ºi acþiunilor desfãºurate pe parcursul urmãtorilor. Este anul în care se creeazã premisele ciclului de alternanþe politice ºi în care se distileazã proiectele politice valabile, care vor marca profilul românesc al deceniului. Dar, mai ales, anul în care intrã în scenã un veritabil contingent de figuri noi, concomitent cu ieºirea unora de care, astãzi, practic nu ne mai aducem aminte."

Cuvânt-înainte de Adrian Cioroianu.


Douã radiografii subiective - Balcanii ºi Europa

Personalitate multiplã, ziarist, om de televiziune, caricaturist ºi, înainte de toate, om de spirit, Octavian Andronic tipãreºte la Editura „SemnE”, prin intermediul Fundaþiei „AlegRO”, douã volume de publicisticã dedicate prezenþei publice – ºi nu numai – a doi oameni politici care cu siguranþã vor marca evoluþia post-comunistã a României.

Primul volum este apãrut în 2009 ºi cuprinde publicistica lui Octavian Andronic referitoare la un singur subiect. Subiectul este incitant, delicat ºi stânjenitor în anumite privinþe. Este delicat deoarece priveºte faptele politice ºi nu numai ale unui personaj aflat departe de încheierea carierei sale publice, este incitant deoarece jocul cu focul are aceastã caracteristicã, iar domnul Andronic ºtie ce riscuri îºi asumã, însã el doar bãnuieºte consecinþele riscului asumat ºi, în fine, este stânjenitor deoarece, în ciuda adevãrului, talentului ºi spiritului conþinut, textele intereseazã, distreazã, dar nu corijeazã. Este firesc, deoarece ele aparþin virtualului, în vreme ce subiectul se aflã într-o continuã competiþie cu realul.

Articolele despre faptele politice – ºi nu doar – ale omului politic Traian Bãsescu, risipite între ianuarie 2001 ºi mai 2009, devin, între coperþile cãrþii intitulate „B de la Bãsescu”, o cronicã minuþioasã a paradoxului românesc de azi. Este un paradox multiplu ºi sigur una dintre dimensiunile sale este cea iscatã de plãcerea de a fi înºelat. Domnul Octavian Andronic nu este dintre cei care se lasã pãcãliþi. ªi cu atât mai puþin are o bucurie atunci când detecteazã undele de simpatie ale pãcãliþilor, care învãluie într-o luminã auroralã, glorioasã am putea spune, pe cei ce ºtiu sã mintã frumos. Având o experienþã de douã decenii de reporter de teren, Octavian Andronic nu are cum sã piardã contactul cu realitatea, iar observaþiile sale sunt de bun simþ ºi de o dezarmantã simplitate ºi sinceritate. Ceea ce le dã o dimensiune specialã, am putea spune – dincolo de fizicitatea realitãþii – este scepticismul bine temperat, specific proteiformelor exprimãri ale lui Octavian Andronic. Dupã ce citeºti acest volum de viaþã trãitã treaz, îþi vine sã spui cã nu toatã lumea doarme.

Cel de-al doilea volum, în ordine cronologicã doar, „I de la Iliescu”, are un cu totul alt subiect – viaþa politicã a celui mai important om politic din România post-decembristã. Cartea cuprinde, pe lângã articole, o serie întreagã de interviuri ºi discuþii cu domnul Ion Iliescu. Este acelaºi Octavian Andronic, inteligent, uneori ironic, iscoditor ºi mereu partizanul adevãrului, dar materia este alta. Zona subiectelor abordate nu þine de periferia socialã, ci chiar de calea maestrã. De la problemele iscate în decembrie 1989 la cele apãrute odatã cu încercarea de loviturã de stat de la Moscova, de la principiile democraþiei la practica ei, Octavian Andronic este un interlocutor sau un analist cu totul responsabil, simpatizeazã dar nu linguºeºte, ironizeazã dar nu ia peste picior, criticã ºi aºteaptã rãspuns.

Poate ar mai trebui adãugat ºi faptul cã, uneori, valorosul om politic a acordat încredere unor oameni care nu o meritau ºi care, în consecinþã, au trezit nedumeriri cu privire la actul politic. Fãrã a fi un volum omagial – apare în momentul împlinirii a 80 de ani de viaþã ai domnului Ion Iliescu – cartea este un frumos omagiu, cinstit ºi plin de cãldurã sufleteascã. Fãrã nicio îndoialã, viitorii istorici dedicaþi perioadei acesteia, atât de frãmântate, din existenþa statului român, vor gãsi în carte ceea ce le este absolut necesar – argumente.

Aceste douã volume au ceva în comun, dar diferã foarte mult. Sunt ca douã mesaje scrise în acelaºi cod. Douã mesaje diferite privind aceeaºi lume – lumea politicã româneascã din ultimii douãzeci de ani, privitã cu aceeaºi unitate de mãsurã, cu aceeaºi acuitate, prin acelaºi cod al moralei ºi eticii. Acesta este Octavian Andronic, un om care þine la principiile sale, principii care se regãsesc sub un singur termen în orice dicþionar: bunul simþ.

  
[ Înapoi la Dicþionar politic | Index secþiuni ]