Eveniment de cultură: lansarea volumului "Zodia Delfinului - 2001", de Octavian Andronic
(572 cuvinte în acest text)(2108 afișări)

Ambianța agreabil-intelectuală a unuia dintre lăcașurile de cultură cu tradiție ale Capitalei – am numit Librăria „Sadoveanu”, care a aniversat, recent, 80 de ani de existență activă, implicată în promovarea adevăratelor valori bibliografice – a găzduit, Joi, 29 Martie, festivitatea lansării ultimului (dar nu cel de pe urmă) volum de publicistică al jurnalistului Octavian Andronic: „Zodia Delfinului 2001”, cel de-al doilea al seriei de „Cronologie comentată a Mileniului 3”.
Sub bagheta doamnei Georgeta Munteanu, gazda manifestării, a evoluat o echipă de forță care și-a asumat sarcina transferului către asistență a unor idei și opinii legate de personalitatea autorului.
A deschis „ostilitățile” profesorul universitar, istoricul Adrian Cioroianu - cel care a acordat autorului consultanță de specialitate la demararea acestui ambițios proiect, prefațând primul volum - subliniind valoarea de document a consemnărilor și comentariilor care constituie substanța unei cărți „scrise din mers”, cu privirile spre actualitatea mai vizibilă” sau mai ascunsă a intervalului respectiv.
A preluat ștafeta politicianul și jurnalistul Octavian Știreanu, reiterând „invidia pozitivă” pe care o resimte față de polivalența autorului, pe care-l consideră un veritabil „personaj multimedia” – care scrie, desenează, comentează, moderează și informează în modalități moderne și sugestive. Decanul jurnaliștilor de calitate, Carol Roman s-a declarat impresionat de capacitatea autorului de a utiliza în scrisul său elemente de mare sugestivitate care țin de grafica pură.
Editorul Ștefan Dulu s-a arătat satisfăcut de colaborarea fructuoasă pe care a avut-o cu autorul, declarându-se dispus să susțină apariția seriei până în... zilele noastre. A încheiat capitolul academicianul Răzvan Teodorescu, care n-a pierdut prilejul să gloseze asupra titlului cartii– pe care-l consideră perfect justificat – subliniind faptul că Adrian Năstase – care este și autorul prefeței volumului – a dat, în 2001, anul său de vârf, măsura talentului său politic și a unei excepționale capacități organizatorice și de efort, neegalată de vreunul dintre cei care s-au perindat în fruntea guvernului.
A fost un eveniment de reală ținută, onorat de o asistență de calitate, în care s-au regăsit colegi de breaslă ai autorului (Stelian Țurlea, Dan Constantin, Ion Marin, Val Voiculescu, Jean Vasilescu, Viorel Andronic), oameni de cultura (Victor Opaschi), juristi (Păstorel Zugrăvescu, Ion Ionescu), oameni de afaceri (George Pădure, Victor Drăgan, Liliana Drăgan), diplomați (Neagu Udroiu), ba chiar și un nucleu de politicieni - fondatori ai Partidului Liber-Schimbist (prof. Ștefan Cazimir, Dinu Rizescu, Gheorghe Boșman) alături de prieteni și rude ale autorului, sau simpli iubitori ai cărții.
„Zodia Delfinului” este cel de-al doilea volum dintr-o serie de zece, pe care autorul le dedica revederii subiective, comentată zilnic – la chiar vremea respectivă – a realitatilor primului deceniu al noului mileniu.
1. Răzvan Teodorescu cuvântă iar Carol Roman, Adrian Cioroianu, Octavian Andronic ascultă
2. Editorul Ștefan Dulu realizând ce-a facut!
3. Răzvan Teodorescu, Carol Roman în picioare, Adrian Cioroianu, Octavian Andronic, Octavian Știreanu, Ștefan Dulu - o echipă de elită.
4. Carol Roman, Adrian Cioroianu - un decan și un profesor
5. Octavian Știreanu, Ștefan Dulu și Georgeta Munteanu vorbind despre autor sub privirile acestuia
6. Răzvan Teodorescu, Carol Roman impresionați de spusele lui Adrian Cioroianu la fel ca și Octavian Andronic, Octavian Știreanu și Ștefan Dulu.
7. Asistența
8. Bisericuță "liber schimbistă" Dinu Rizescu și Gheorghe Boșman. Trage cu urechea - Stelian Țurlea
9. Octavian Andronic, Adrian Cioroianu, Octavian Știreanu, Georgeta Munteanu, Răzvan Teodorescu la o șuetă dinaintea ostilităților.
10. George Pădure, Octavian Știreanu și Mariana Andronic într-un schimb de experiență bibliografic