Organisme politice

(343 cuvinte în acest text)
(2068 afișări)  Tipărire

       Organisme politice

       Conferinta Presedintilor este compusa din presedintii grupurilor politice si Presedintele Parlamentului European. Conferinta pregateste calendarul si ordinea de zi pentru sesiunile plenare, stabileste componenta si   numarul membrilor comisiilor parlamentare, decide cum se va face repartizarea locurilor in plen, autorizeaza rapoartele de initiativa, mentine relatii cu statele terte.

        Biroul este alcatuit din presedintele Parlamentului European, cei 14 vicepresedinti si cinci chestori, acestia din urma cu statut de observatori. Biroul este ales de plenul Parlamentului pentru un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de reinnoire. Biroul are un rol important in gestiunea interna a Parlamentului, in ceea ce  priveste bugetul sau problemele administrative legate de personal si de organizare. Chestorii sunt responsabili pentru toate aspectele administrative si financiare care ii privesc in mod direct pe membrii Parlamentului.

        Secretariatul General are birouri in Bruxelles si Luxemburg si este compus din aproximativ 5000 de functionari recrutati prin concurs din toate Statele Membre. Rolul Secretariatului este de a coordona lucrarile legislative si de a organiza sedintele in plen si reuniunile. Parlamentul European trebuie sa asigure servicii de traducere in toate cele 20 de limbi oficiale (irlandeza se va adauga listei de la 1 ianuarie 2007), pentru ca  toate documentele de lucru trebuie redactate in limbile oficiale. 

        Desi complexa, structura Parlamentului European nu este costisitoare: s-a calculat ca fiecare cetean din Statele Membre plateste anual 2,6 euro. In total, costurile de functionare ale Parlamentului European nu depasesc 1,2% din bugetul total al Uniunii Europene, echivalentul a o treime din costurile de functionare ale unei capitale Europene ca Parisul, adica nu mai mult de 0,012% din Venitul Intern Brut cumulat al Statelor Membre.

        Bugetul Uniunii Europene este alcatuit in principal din contributii directe ale Statelor Membre, proportional cu venitul national brut (VNB), ceea ce cumulat, se ridica la 1,00% din venitul acestora, din taxe vamale percepute la frontierele externe ale Uniunii Europene si cotizatii pentru productia de zahar si izoglucoza, plus un procent din TVA-ul aplicat unei baze de impozitare uniforme (aproximativ 0,3%in 2005).

  
[ Înapoi la Parlamentul European | Index secțiuni ]
Page created in 0.35961508750916 seconds.