Apelul Fundației AlegRO - 22 februarie 2007

(638 cuvinte în acest text)
(19380 afișări)  Tipărire

Apelul la 'Responsabilitate, civilitate şi sinceritate' adresat de către membrii Fundaţiei AlegRO clasei politice româneşti

Cu prilejul festivităţii de decernare a premiilor Fundaţiei AlegRO pe anul 2006, participanţii au transmis preşedintelui ţării, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, primului-ministru şi liderilor partidelor politice, precum şi organizaţiilor nonguvernamentale şi reprezentanţilor societăţii civile următorul apel:

'Stimate domnule Traian Băsescu,

Stimate domnule Nicolae Văcăroiu,

Stimate domnule Bogdan Olteanu,

Stimate domnule Călin Popescu-Tăriceanu,

Stimaţi domni Emil Boc, Marko Bela, Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu,

Premiile anuale ale Fundaţiei AlegRO confirmă că organizaţia noastră a rămas profund ataşată obiectivelor asumate prin propriul statut, ca şi deontologiei care trebuie să caracterizeze prestaţiile publice ale oricărei organizaţii non-guvernamentale. Rămânem convinşi că oamenii aşteaptă de la societatea civilă înţelepciune, echilibru şi echidistanţă - mai ales în actuala perioadă, de mari 'tulburenţe' pe scena politică.

Considerăm că disputele între partide şi politicieni pot şi trebuie să rămână la nivelul ideilor şi că susţinerea unui punct de vedere nu trebuie convertită în duşmănie faţă de cei care gândesc altfel.

Din păcate, viaţa politică e prea deteriorată spre a mai putea recepta apeluri la o asemenea conduită. După cum şi presa, fiind în permanentă luptă pentru tiraj şi audienţă, pare să dea prioritate tocmai subiectelor care încing spiritele, în loc să le potolească.

În atari condiţii, apreciem că societatea civilă rămâne singura entitate care poate să-şi asume un rol mai puternic în calmarea tensiunilor politice, blocând, prin atitudini convingătoare, tentaţiile de transformare a adversarilor de idei în duşmani personali şi a confruntării politice în crize care să antreneze instituţii, comunităţi şi chiar întreaga societate românească.

Pe de altă parte, starea de încordare a vieţii politice nu trebuie să reprezinte o tentaţie molipsitoare pentru cei care şi-au asumat un statut public non-partizan, sub paravanul căruia pot să alimenteze tensiunile, în loc să le atenueze. În acest context, Fundaţia AlegRO salută luările de poziţie, din ultima perioadă, ale unor asociaţii şi fundaţii referitoare la nevoia de înscriere a vieţii politice pe o cu totul altă direcţie, care să aibă în vedere impactul multiplu al intrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

Totodată, apreciem şi partizanatul făţiş al multor vectori de opinie din societatea civilă, fiind de înţeles dorinţa personală a acestora de a se înregimenta politic, cu scopul de a mări, astfel, nivelul intelectual, de erudiţie şi filosofare, al unei clase politice pe care o critică în mod permanent. De altfel, mult invocata 'schimbare a clasei politice' se poate face în mod direct şi eficient, tocmai prin oficializarea unei aşteptate şi benefice migraţii a celor în cauză, dinspre societatea civilă spre scena politică.

Cu încrederea că asemenea limpeziri interne ale societăţii civile vor genera exemplul unor clarificări mai ample, în câmpul social-politic mai larg, Fundaţia AlegRO îşi reînnoieşte apelul său pentru civilitate, responsabilitate şi sinceritate către toţi cei care fac sau interferează cu viaţa politică a ţării.'

<img border=0 height="400" alt="Apel semnat (01)" src="http://www.fundatia-aleg.ro/index.php?module=photoshare&func=viewimage&iid=455&viewkey=" width="286" name="imageLocation">

Bucureşti, 22 februarie 2007


Fundaţia AlegRO protestează împotriva 'consultărilor preferenţiale' ale preşedintelui

'Fundaţia AlegRO îşi exprimă dezacordul faţă de modul subiectiv şi selectiv în care consilierii prezidenţiali au organizat consultarea de luni a preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţi ai societăţii civile referitoare la referendumul privind introducerea votului uninominal'.

'Avem convingerea că dl preşedinte este sincer în demersul său şi preocupat nu doar de opiniile convergente pe care le exprimă asociaţiile şi organizaţiile mobilizate preferenţial, şi că societatea civilă trebuie să reprezinte întregul spectru public şi nu să se perpetueze 'confiscarea' acestei noţiuni de către grupări partizane, ale căror interese politice exced cadrul firesc de manifestare a acestui important pilon al societăţii', se arată în comunicatul semnat de Consiliul de conducere al Fundaţiei AlegRO.

Fundaţia AlegRo a fost înfiinţată în anul 2000, având ca obiect de promovare şi dezbatere implementarea principiilor democratice în societatea de tranziţie, analiza sistemelor şi politicilor electorale, analiza performanţelor persoanelor şi instituţiilor cu mandat popular.

  
[ Înapoi la Premiile Fundației AlegRO | Index secțiuni ]
Page created in 0.50196194648743 seconds.