Parlamentarii PSD si-au sporit mai mult averile decat cei ai Puterii [1]

Averile pesedistilor  au sporit modest în cursul anului 2005

. Conform noilor declaratii de avere pe care parlamentarii erau obligati, potrivit Legii 161 / 2003, sa le faca pana la sfarsitul anului trecut, alesii PSD au putut, totusi, sa faca ceva bani si în conditii de opozitie. Din 111 deputati, 59 au averi sporite. Spre deosebire de acestia, doar 11 liberali si 4 democrati, se pare ca au reusit sa-si mareasca averea. De asemenea, deputatii UDMR si cei ai PC au fost modesti. Doar 4 deputati UDMR si 3 conservatori au depus alte declaratii de avere. Acumularile parlamentarilor PSD nu sunt însa spectaculoase, ele provenind din vanzari de bunuri sau închirieri. De exemplu, fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a vandut anul trecut un apartament, aflat pe firma, cu 150.000 euro. El a facut nu mai putin de 188.800 RON si din vanzarea unor bunuri ?diverse? prin ?consignatia?, crescand, totodata, si conturile bancare ale sotiei. Un alt ministru care a facut bani din activitati de vanzare este Dan Nica. In 2005, el a vandut un automobil Cielo cu 3100 euro. Fostul ministru delegat al Administratiei, Gabriel Oprea a înstrainat doua terenuri în valoare de 78.125 euro si, respectiv, 40.625 euro, iar Victor Ponta, seful tinerilor pesedisti, are de anul trecut un apartament si un teren în orasul Chitila. Fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, a înstrainat catre SC Midocar SRL un autoturism în valoare de 17.000 euro. Cea mai spectaculoasa schimbare din declaratia de avere apare la Ovidiu Musetescu, ex-presedinte AVAB. Din declaratie au disparut terenurile, cladirile, motocicleta Aprilia, butonii, acele de cravata, ceasurile de aur si tablourile. In noul formular mai apar doar conturile din banca care au ramas aproape neschimbate. Printre cei a caror avere a ramas aceeasi se numara nume foarte importate: Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar, Ioan Mircea Pascu, fostul ministru al Apararii, Alin Teodorescu, fostul sef al cancelariei primului ministru. In ceea ce-i priveste pe cei din coalitia guvernamentala, se pare ca, desi se afla la putere, nu au reusit sa-si creasca averile. Potrivit declaratiilor, nici premierul Calin Popescu Tariceanu sau alti ministri nu au ceva nou de declarat.
Grabiti sa plece mai repede în vacanta de Sarbatori, senatorii nu si-au mai reactualizat declaratiile de avere pe anul trecut. ?In mod sigur nu s-a depus nici o declaratie de avere noua la cabinetul meu, altfel as fi fost anuntat, iar documentul ar fi aparut pe site-ul Senatului?, ne-a spus secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, care si-a luat si el doua saptamani de concediu. ?Poate le depun saptamanile viitoare cand încep lucrarile în comisii. Pana atunci sunt si ei în vacanta?, a adaugat, conciliant, secretarul Senatului. Pe site-ul institutiei se gasesc doar declaratiile de avere pe care senatorii le-au dat în aprilie anul trecut. Multe dintre documente nu pot fi, însa, accesate, din motive tehnice. (Raluca Dumitriu, Mihai Somfelean, Doroteea Voicu)
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Ian 2006 - 07:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13343&titlu=Parlamentarii_PSD_si_au_sporit_mai_mult_averile_decat_cei_ai_Puterii