Gaz udemerist peste focul nationalist [1]

?UDMR nu renunta la autonomia teritoriala?

. Este declaratia surprinzatoare pe care a facut-o, saptamana trecuta, liderul grupului UDMR de la Camera Deputatilor, Marton Arpad. Pentru îndeplinirea acestui deziderat al Uniunii, el a spus ca va trebui modificata însasi Constitutia. Iar la final, pentru a nu parea total nesimtitor fata de sensibilitatea romanilor la acest subiect, udemeristul a adaugat ca autonomia este în beneficiul tuturor locuitorilor tarii.
In actualul context, afirmatiile venite din partea UDMR se încadreaza, aparent, în categoria erorilor politice. Pe masa deputatilor se afla, în acest moment, Statutul minoritatilor nationale, proiect care urmareste instituirea autonomiei culturale si pe care udemeristii se chinuie sa-l ridice la rangul de lege de aproape un an. Opozitia l-a respins din start, însa, nici în randul Puterii, UDMR nu a gasit adepti sinceri ai ideii de autonomie, fie ea numai culturala. Daca PRM si PSD sustin ca autonomia culturala reprezinta primul pas catre obtinerea autonomiei teritoriale, partenerii de la guvernare ai Uniunii se arata suspiciosi fata de anumite prevederi din Statut, desi, într-o prima faza, se ajunsese la un acord si chiar semnasera împreuna o hartie oficiala în acest sens. Dintre toti, PD ridica cele mai mari probleme udemeristilor. Insarcinarea fostului lider al Partidului Unitatii Nationale Romane, Valeriu Tabara, cu analiza în detaliu a textului elaborat de UDMR nu este întamplatoare. Acest lucru i-a înfuriat foarte tare pe membrii Uniunii, care au înteles astfel ca mai au mult de luptat pana sa-si vada dezideratul realizat. Tabara s-a apucat chiar sa lucreze la un Statut al minoritatilor paralel cu cel al udemeristilor, din care erau eliminate orice prevederi legate de autonomia culturala, fapt care a fost negat oficial de PD.

In ciuda situatiei politice nefavorabile, liderul deputatilor UDMR avertizeaza ca Uniunea nu a uitat de autonomia teritoriala si chiar se gandeste serios sa o obtina. Cand au nevoie mai mult decat oricand de aliati, udemeristii toarna gaz peste focul nationalist, dezvaluind scopul real al intrarii lor la guvernare. In acelasi timp, suspiciunile PRM, PSD si PIN (ultima trambita nationalista) sunt confirmate, peremistilor oferindu-li-se ocazia de a folosi, ?acoperiti? de aceasta data, discursul patriotard, aducator de procente în sondaje. Actuala pozitie a UDMR are darul, asadar, sa socheze si persoanele care nu sunt neaparat nationaliste si care credeau ca Uniunea face o politica, într-adevar, moderata,  spre deosebire de suratele ei radicale, care doresc sa faca din Ținutul Secuiesc o enclava maghiara.

UDMR pare sa-si dea astfel cu stangul în dreptul, recunoscand ca Statutul minoritatilor este doar pretextul pentru a obtine în viitor autonomia teritoriala. Avand în vedere experienta îndelungata a udemeristilor pe scena politica, pe care au jucat fara exceptie acelasi rol  de ?parteneri ai Puterii?, indiferent de partidul sau partidele care erau la guvernare, este greu de crezut ca ei pot fi autorii unor asemenea greseli de strategie. Daca însa este vorba despre dorinta de a încinge spiritele înaintea Raportului de tara, pentru a demonstra Uniunii Europene ca în Romania nu exista toleranta fata de minoritatile nationale, atunci avem de-a face cu o tactica perversa, care s-ar putea sa nu conduca neaparat la o mai rapida adoptare a Statutului minoritatilor.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 25 Ian 2006 - 07:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13879&titlu=Gaz_udemerist_peste_focul_nationalist