Marko Bela ii da “sfaturi” preSedintelui Basescu: “Seful statului ar trebui sa fie mai prudent cu declaratiile privind drepturile minoritatilor”

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, i-a sugerat presedintelui Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata, sambata, la Targu Mures, sa fie mai prudent cu declaratiile privind drepturile minoritatilor nationale, transmite corespondentul Rompres

. La conferinta de presa a fost prezent si vicepremierul slovac, Csaky Pal. “As dori ca domnul presedinte sa fie mai prudent in ce priveste declaratiile referitoare la drepturile minoritatilor in diferitele tari ale Europei, eventual ar putea sa ne intrebe si pe noi, care, de 15-16 ani, avem permanenta preocupare in acest domeniu”, a subliniat Marko. Liderul UDMR s-a referit la declaratiile presedintelui Basescu facute recent in fata Consiliului Europei, referitoare la autonomia culturala din Romania si la faptul ca aceasta este mult mai avansata decat in alte tari. “Nu mi-a placut declaratia respectiva si nu ne-a folosit. In acesti 15 ani am auzit de multe ori ca suntem o tara model, in care nu exista problema minoritatilor, ca in mod exceptional am rezolvat relatiile interetnice. Nu ne foloseste asa ceva”, a accentuat Marko Bela. Liderul UDMR a recunoscut ca, in Romania, in ultimii 15 ani, s-au facut progrese, “dar nu prin astfel de atitudini, ci prin recunoasterea ca avem multe de facut si prin asumarea unor solutii bune”. Marko Bela a evidentiat, in acest sens, legea administratiei publice locale, modificarea legii invatamantului, a Constitutiei, care, in opinia sa “au insemnat foarte mult”. “As recomanda d-lui presedinte sa studieze legea minoritatilor din Ungaria si va vedea ca multe solutii pe care vrem sa le impunem prin acest proiect al legii minoritatilor exista deja in legea ungara”, a spus liderul Uniunii. El a precizat ca in privinta autonomiei culturale, in Europa exista mai multe forme, multe solutii bune, inclusiv in Ungaria. “Ii propun un pariu domnului presedinte. Sa adoptam aici, la noi, legea minoritatilor din Ungaria, sa vedem daca este de acord”, a conchis liderul UDMR. La randul sau, vicepremierul slovac, Csaky Pal, a precizat ca nu are mandat de a comenta politica externa a unei tari, dar ca s-ar bucura ca reglementarea drepturilor minoritatilor, parte a procesului de aderare a Romaniei la UE, sa dea o noua dinamica problematicii minoritatilor. “In familia europeana unde nu declaratiile conteaza, ci starea de fapt, in functie de situatia reala, sunt evaluate toate aspectele”, a subliniat Csaky Pal. Presedintele Traian Basescu si-a exprimat regretul, miercuri, la Strasbourg, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ca minoritatea romana nu este tratata in statele vecine Romaniei la fel cum sunt tratati minoritarii pe teritoriul tarii noastre. “Din pacate, acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric”, a spus Traian Basescu de la tribuna APCE.
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2006 - 07:03
 

Link ştire