Macovei a restituit cererea de percheziție președintelui Camerei Deputaților [1]

MonicaMacovei1Ministrul justiției, Monica Macovei, i-a restituit președintelui Camerei Deputaților cererea pentru declanșarea procedurilor de încuviințare a efectuării percheziției la cele două imobile aparținând domnului Adrian Năstase, deputat și președinte al Camerei Deputaților.

Ministrul justiției precizează că cererea de încuviințare a percheziției respectă în totalitate dispozițiile art.72 alin.(2) din Constituția României, întrucât Departamentul Național Anticorupție este o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (conform art. 1 alin. 1 din OUG 134/2005).

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este format din numeroase structuri (departament, direcție, secție, serviciu, birou) fiecare dintre acestea fiind incluse în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministrul justiției a primit cererea de percheziție de la procurorii care lucrează în dosar, conform art.100 alin. 3 din Codul de procedură penală, care prevede că autorizația de percheziție se emite „la cererea procurorului” (și nu a procurorului șef sau a procurorului general).

Prin urmare, urmărirea penală în această cauză se efectuează de procurori dintr-o structură a Parchetului de pe lângă ICCJ, așa încât dispozițiile art. 72 alin 2 din Constituție sunt în totalitate respectate.

De asemenea, ministrul justiției apreciază că nu există nici un temei legal pentru ca Biroul Permanent al Camerei Deputaților să ia o decizie în legătură cu cererea de percheziție, deoarece, conform art. 31 din Regulamentul Camerei Deputaților, nu are atribuții în acest domeniu.

Ministrul justiției îi solicită președintelui Camerei Deputaților să asigure respectarea întocmai a Regulamentului Camerei Deputaților și să se evite încercările de tergiversare a discutării cererii pentru încuviințarea percheziției în cadrul Comisiei juridice, de imunități și disciplină.


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Feb 2006 - 07:06
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14645&titlu=Macovei_a_restituit_cererea_de_perchezitie_presedintelui_Camerei_Deputatilor