Mantale face scoala cu primarii Capitalei [1]

Ca sa nu fie luati prin surprindere de inundatii, prefectul va tine lectii duminicale cu edilii, inspirate din "Manualul primarului"

Primarii Capitalei care n-au avut noroc de profesoare sexy la scoala vor avea parte acum, la maturitate, de o diriginta "tare"

.

Prefectul Mioara Mantale planuieste sa organizeze un fel de scoala de duminica pentru primarii celor sase sectoare, in frunte cu edilul-sef si cu viceprimarii.

Programa consta in "Manualul primarului", lansat de curand de Ministerul Mediului, dupa ce, anul trecut, primarii din intreaga tara au fost surprinsi nepregatiti de valurile de inundatii.

Acelasi minister a intocmit si "Manualul prefectului", pe care Mioara Mantale il conspecteaza acum, ca sa stie ce putere are ca sa-i controleze pe primari daca nu-si fac treaba.

Primarul raspunde de viata alegatorilor

Vestea proasta e ca "Manualul primarului" nu are poze. Menirea lui este sa-i faca educatie edilului care nu a apucat sa citeasca  Legea administratiei locale si sa-i arate, pe puncte, ce trebuie sa faca daca localitatea pe care o administreaza e amenintata de puhoaie.

"Situatiile intalnite anul trecut in Timis, la primele inundatii, cand primarii nu au stiut cum sa actioneze, au determinat elaborarea acestor manuale care cuprind de fapt pasii pe care trebuie sa-i faca primarii, si-i responsabilizeaza sa nu mai astepte sa li se traseze sarcini de la centru ca sa actioneze", face un rezumat al materiei Mioara Mantale.

Conform manualului, primarul trebuie sa pregateasca serviciul de protectie civila cu bani de la buget, sa-l doteze, sa organizeze si servicii de voluntari in protectie civila, sa finanteze intocmirea hartilor de risc la inundatii si sa faca simulari de dezastre impreuna cu populatia. Primarul, se mai arata in manualul respectiv, poarta intreaga raspundere pentru supravietuirea populatiei dupa dezastre.

Teorie fara practica

Mantale recunoaste ca scoala cu care-i ameninta pe primari are lipsuri multe, cel mai important fiind, ca de obicei la romani, practica. "Manualele cuprind notiuni pe care legislatia nu le-a definit clar deocamdata sau au termene indeparate de realizare, cum ar fi hartile de risc care ar trebui intocmite pana in 2013. Insa inundatiile vin peste noi in fiecare an", puncteaza Mioara Mantale. Ea crede ca ar fi de ajutor primarilor ca si alte ministere sa faca manuale pentru alte dezastre, cum ar fi cutremurele.

Mantalele cu gluga il lasa repetent pe Videanu

Manualul ii da mura in gura primarului, adica un tabel cu necesarul ce trebuie cumparat pentru dotarea serviciilor de protectie civila si un formular tip pentru darile de seama pe care trebuie sa le faca zilnic, catre centru, pe timpul inundatiilor.

Desi bugetele locale n-au fost niciodata pregatite sa faca fata nevoilor de aparare civila ale oraselor, dotarile la care-i obliga manualul pe primari ar face sa paleasca de invidie un intreg magazin universal: pari din lemn, scanduri, scoabe, cuie, sarma, saci cu pamant, pietris, motorina, petrol, cazmale, lopeti, tarnacoape, furci, barci, salupe, costume de scafandru, aparate video, telefoane mobile, sirene, motopompe, cizme de cauciuc si mantale de ploaie cu gluga...

In Bucuresti vom avea, asadar, cu siguranta un corijent, daca nu chiar repetent: primarul Videanu, care a anuntat ca nu-i sta in stil sa iasa la dat zapada sau la carat apa de pe strazi cu gluga pe cap. Poate doar Mioara Mantale sa aiba o metoda didactica iesita din comun ca sa-l convinga. Daca nu, exista varianta amenzilor.

Cate o masina de pompieri pentru fiecare sector

"Teoretic, parte din cheltuieli trebuie suportate de la bugetul de stat. Prefectura insa, care este coordonatoarea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, nu a primit bani decat pentru salarii. Nici vorba de investitii. De aceea le voi propune primarilor de sector sa-si achizitioneze fiecare cate o masina de pompieri pe care s-o aiba la dispozitie pentru orice eventualitate", le da Mantale primarilor tema pentru acasa.

Achizitionarea masinilor de pompieri ar costa fiecare sector in jur de 200.000 de euro. Nu s-a stabilit inca daca banii vor fi suportati de la bugetul Capitalei sau de la sectoare.

Mioara Mantale si primarul Vanghelie - 20060222_b19mantale.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Feb 2006 - 06:56
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14888&titlu=Mantale_face_scoala_cu_primarii_Capitalei