Motiunea "Sanatatea" a fost eutanasiata in Parlament [1]

    Motiunea de cenzura initiata de 160 de parlamentari ai PSD si ai PRM intitulata "Anti-reforma sanatatii" a fost respinsa de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, cu 214 voturi pentru si 246 impotriva

.
Senatorii si deputatii au folosit ieri prilejul dezbaterii motiunii de cenzura pentru atacuri dure intre taberele politice. Puterea si Opozitia s-au acuzat reciproc ca, in spatele deciziilor politice, se ascund interesele unor grupuri privilegiate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a acuzat ca initiatorii motiunii de cenzura reprezinta interesele anumitor medici, ale unor firme de medicamente ori de tigari, acestea din urma nemultumite de introducerea taxei pe viciu. "Eu stiu foarte bine ca in amendamentele depuse legate de aceasta taxa unii parlamentari au incercat sa protejeze interesele unora dintre actorii de pe piata tutunului", a precizat Tariceanu.
La randul sau, ministrul Sanatatii, deputatul Eugen Nicolaescu, a argumentat ca medicii nu trebuie plasati deasupra legii conflictului de interese, facand referire la dubla calitate de parlamentar si de medic a unor alesi. "Contabilul portocaliu a deranjat si deranjeaza pentru ca incearca sa schimbe sistemul", s-a autoironizat el.
Opozitia a contracarat, sustinand ca reformele din sanatate nu rezolva nici o problema de fond in domeniu, ci creeaza surse de castiguri pentru grupurile de interese nelegitime din anturajul Guvernului. Senatorului PSD Sorin Oprescu a acuzat Guvernul ca a subordonat politic conducerea spitalelor si a comentat ca "ministrul Sanatatii dauneaza grav sanatatii". El si-a incheiat discursul cu o vorba de spirit - "cu prostul care n-are scoala te lupti putin si-ai izbutit, dar lupta este colosala cu prostul care are scoala".
In urma votului de ieri impotriva motiunii de cenzura, pe care chiar unii reprezentanti ai Puterii au fost suspectati de a o fi sustinut, singura cale de a mai ataca pachetul de legi privind reforma in sanatate ramane doar Curtea Constitutionala. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat ca partidul sau are in vedere aceasta varianta.

Echipe de sustinere

La sedinta plenului reunit ale celor doua Camere ale Parlamentului a participat un grup de peste 100 de sustinatori ai motiunii Opozitiei, dar mai ales ai senatorului PSD Sorin Oprescu, care in repetate randuri au scandat impotriva Guvernului si a reformei sanatatii impuse de acesta, dar au aplaudat fiecare interventie a liderilor social-democratilor.

Parlament incapabil

In ultima parte a dezbaterilor, premierul s-a aratat dezolat de spectacolul oferit de parlamentari, si asa cotati de populatie cu o credibilitate scazuta. In acest context, primul-ministru a argumentat ca de aceea a preferat procedura asumarii raspunderii pe pachetul legilor sanatatii.
Replica lui Tariceanu a trezit indignarea Opozitiei. Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, s-a declarat "absolut surprins de ineptia primului-ministru". El s-a intrebat retoric de ce se teme seful Guvernului sa aduca un pachet legislativ in Parlament pentru a beneficia de amendamente, in conditiile unei presupuse majoritati care sustine actualul executiv.
In final, Tariceanu a comentat si modul abuziv in care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a condus sedinta, reamintind ca era motivat demersul Puterii de a-l inlatura din functie.
Publicat de : Narcisa Petre
Data publicării: 22 Feb 2006 - 06:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14921&titlu=Motiunea___Sanatatea___a_fost_eutanasiata_in_Parlament