Primaria a pierdut sirul statiilor RATB [1]

Bucurestenii sunt nemultumiti ca nu gasesc bilete in fiecare statie, iar municipalitatea habar n-are cate chioscuri detine si cine raspunde de ele

In Bucuresti, daca vrei sa cumperi un bilet de autobuz trebuie sa mergi pe jos cateva statii pana gasesti o ghereta a RATB

. Altfel risti amenda. Situatia este cauzata de economiile pe care le face regia de transport.

"Nu ne permitem sa punem cate un chiosc de bilete in cele 2.500 de statii in care opresc mijloacele noastre de transport. Ar insemna doi oameni pe schimb, deci 5.000 de salarii. S-ar scumpi biletul", socoteste directorul RATB, Gheorghe Aron, care spune ca a amplasat cele 188 de gherete de bilete si abonamente pe care le are doar in locurile aglomerate, unde au vad.

Doua la scoala de fete, doua la prefectura...

Daca pentru regie situatia e clara, deoarece constructiile din statii nu tin de ea, la primarie lucrurile se complica. Nimeni din Primaria Capitalei nu are habar cate statii are municipalitatea si cine ar trebui sa se ocupe de ele, astfel incat cele dotate cu chioscuri sa vanda si bilete RATB.

"S-a facut in 1994 o licitatie si s-au amplasat mai multe. Dar in contract nu scrie ca sunt obligati sa vanda si bilete, asa ca acolo se vinde orice, bauturi alcoolice, biscuiti... Noi avem doar 75 de statii pe care le taxam cu o chirie lunara de 36 de dolari/mp, dar de cine tin restul de 300 sau cate or fi, nu stiu", marturiseste Elena Ghineraru, sefa Administratiei Strazilor.

Si mai putin stie Nuti Boncota, responsabila cu veniturile Capitalei: "S-a facut o licitatie acum cativa ani si s-au amplasat statiile astea cu panouri publicitare, ale Euromedia, dar nu stiu exact ce venit aduc sau cate sunt. Mai sigur stiu cei de la Euromedia".

Euromedia se teme de concurenta

Firma care stapaneste publicitatea pe domeniul public din Bucuresti e secretoasa cu informatiile despre banii pe care-i datoreaza primariei. "Sunt informatii confidentiale, de unde sa stim noi daca nu sunteti de la concurenta?", a raspuns Dana Nicolae, reprezentanta firmei Euromedia, la intrebarea: "Cate statii aveti amplasate pe domeniul public in Bucuresti?".

CONTACTLESS, DAR SCUMPE

Primaria vrea sa cumpere 65 de gherete noi, in perspectiva aplicarii programului de taxare unitara. Sistemul de ticketing presupune o tehnologie "contactless" (fara contact - n.r.), adica pasagerii vor cumpara cartele pe care le vor folosi si la metrou, si la RATB, doar trecandu-le prin fata unui aparat. O ghereta, la care se vor vinde cartelele, va fi dotata cu internet si va costa pana la 5.000 de euro bucata, in total investitia depasind 300.000 de euro. N-am reusit sa aflam daca noua cartela va putea fi folosita si pe viitorul tren magnetic suspendat la care viseaza primarul Adriean Videanu.

- B18ratb_RZV.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Feb 2006 - 06:49
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15150&titlu=Primaria_a_pierdut_sirul_statiilor_RATB